Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
It's Hockey Time

Pääkokki Niemisen keittiössä porisee persoonallinen pata: "Toinen vuosi on se, missä mitataan"

Ville Niemisellä edessään toisen kauden haasteet ja uudet mausteet. Voitot tai potkut ansaitaan, mutta arjessa niitä ei odoteta. Päävalmentajan mukaan elämän jokainen päivä on lähentymistä uuteen asiaan.

Ville Nieminen lähtee toiseen päävalmentajakauteensa Liigassa nöyränä. "Tässä voi luulla mukamas tietävänsä asioista, vaikka ei oikeasti tiedä yhtään mitään." Kuva: Sami Kuusivirta

Suurtalouskokin ammattitutkinnon suorittanut Stanley cup -voittaja Ville Nieminen tietää, mitä menestyminen vaatii. Voittavaan jääkiekkoon tarvitaan laadukas ja sitoutunut pääraaka-aines, kehittymisen mahdollistava raikas liemi ja selkeät, mutta samalla muuntautumiskykyiset lisukkeet. Ripaus onnea antaa menestysmahdollisuuksille lisää potkua.

Toisen kautensa Pelicansin päävalmentajana aloittanut Nieminen kuuluu kokkikuntaan, missä menestys tulee ennen työtä vain sanakirjassa.

– Toinen vuosi on se, missä mitataan joukkuetta, organisaatiota ja valmentajaa. Tilanne on mielenkiintoinen, mutta samalla haasteellinen. Standardit on asetettu aika korkealle. Pitää kuitenkin muistaa, että lähdemme nollista liikkeelle. Olemme sarjataulukossa hieman alle puolivälissä, koska se menee tässä vaiheessa aakkosjärjestyksessä, Nieminen aloittaa.

Menestyskeitoksen pääraaka-aine on lahtelaisella identiteetillä varustettu ja urheilun riemuun tukeutuva pelaajisto. Mukana on monia tuoreita paloja, jotka ovat kesän aikana opiskelleet uuden keittiön tavoille. Joukkoon mahtuu myös useita jo viime kaudella Niemisen komennossa marinoituneita osumia.

Toisena vuotena mikään ei ole uutta, eikä ole niin sanottua ”selviytymismodea” päällä. Pelicansin päävalmentaja Ville Nieminen

Hyökkäyspäässä lahtelaisilla on jopa ylitarjontaa. Kylläisyyden tunnetta ei pitäisi päästä syntymään.

– Kyllähän kilpailun pitäisi luoda nälkää. Paljonko se luo sitten tänä päivänä? Sitäkin on hyvä miettiä. Aina kun pelaajia on paljon, niin joku ei ole tyytyväinen rooliinsa. Mahdollisuuksien rajoissa pitää kuitenkin pyrkiä kehittämään jokaista pelaajaa kaikin keinoin, vaikka isoa peliaikaa ei olisi tarjolla, Nieminen, ihmisten valmentaja, huomauttaa.

Viimeistä sopimuskauttaan tahkoavien ykköskorin pelaajien nälän tunnetta pitää yllä ammattiylpeys ja sisäinen motivaatio. Pelaaminen ei lopu vuodenvaihteeseen vaan jatkuu sataprosenttisella omistautumisella Pelicans-logolle mahdollisimman pitkälle kevääseen.

– Ammattilaisen pitää ajatella itseään. Jokainenhan tässä suunnittelee, toteuttaa, analysoi ja vastaa omasta urastaan. Jokainen on yksityinen urakoitsija ja tavoitteena kehittyminen, jotta pääsisi jonain päivänä kirkkaammille areenoille.

Tampereen ammattikoulussa suurtalouskokiksi opiskellut Ville Nieminen on laittanut uuden menestyskeitoksen aluilleen. Tarvittaessa soppaan lisätään mausteita, jotta kevään lopputulos olisi Pelicansin kannalta mahdollisimman herkullinen. Kuva: Sami Kuusivirta

Reseptikirja antaa luomistyölle tietyt raamit, mutta monessa asiassa kypsyminen vaatii useamman kokin luovaa soveltamista ja mausteilla kikkailua.

– Peruskeitoksen täytyy olla valmiina. Sen jälkeen voimme lisäillä asioita ja maistella. Pääasia on se, että soppa on maukasta, ravitsevaa ja sitä on riittävästi, pääkokki Nieminen luettelee.

Pelikirjan viitekehykset luovat pelaamisen pohjan, mutta sen tukena ja rinnalla toimiva henkinen ja fyysinen harjoittelu on yhtä tärkeä osa menestystä.

– Jokaisella (valmentajalla) on omia osa-alueita, joita kukin parhaiten hallitsee. Erilaisista rooleista huolimatta teemme töitä yhteiseen pottiin avokonttorilla.

Soppaan lisätään sormisuolaa päivittäin, jotta liemi säilyy raikkaana. Tulisempien mausteiden käyttö on sen sijaan vähentynyt Niemisen ja apuvalmentaja Pasi Nurmisen omista pelivuosista.

– Uusi nykyajan moderni koulu on erilainen kuin vanhan ajan koulu. Persoonaa pitää laittaa edelleen peliin ja juuri se on yksi meidän tavoitteista, että saamme puristettua persoonista enemmän irti, Nieminen sanoo.

– Emme ole kuitenkaan mitään meedioita. Omine puutteinemme ja ihan normaalilla ihmisten hommalla pyrimme valmentamaan ja kehittämään pelaajia.

"Naama ei saa kulua liikaa", Ville Nieminen muistuttaa valmentajan työn sudenkuopista. Kuva: Antti Yrjönen

Kuten Nieminen alussa mainitsi, valmentajaprojektin toinen vuosi on ensimmäistä haastavampi. Oman pään sisälle iskevä luulotauti on uhkista pahin.

– Tässä voi luulla mukamas tietävänsä asioista, vaikka ei oikeasti tiedä yhtään mitään. Toisena vuotena mikään ei ole uutta, eikä ole niin sanottua ”selviytymismodea” päällä, runkosarjan kolmossijan ja puolivälieräpaikan Pelicansille viime kaudella luotsannut Nieminen valottaa.

Oman otsalohkon lisäksi ulkopuolelta tulevat paineet tärisyttävät päävalmentajan painekattilan kantta aiempaan herkemmin. Myös pelaajien pumppaamiseen luodut keinot on jo kerran käytetty.

– Naama ei saa kulua liikaa. Aina täytyy löytää uusia keinoja.

Kun seuran pääomistaja Pasi Nurminen on joukkueen arjessa mukana, ei Ville Niemisenkään tarvitse kuluttaa energiaansa turhiin asioihin. Kuva: Antti Yrjönen

Ammattilaissarjan valmentajan työpaikka ei ole yhtä varma ja tulevaisuuden kannalta turvallinen kuin vaikkapa suurtalouskokin. Urheilupiireissä on olemassa vanha sanonta, jonka mukaan valmentajia on kahdenlaisia: sellaisia, jotka ovat saaneet potkut ja sellaisia, jotka tulevat saamaan potkut. Nieminen tietää kuuluvansa jälkimmäiseen ryhmään.

– Kaikki odottavat potkuja. Se on kylmä fakta. Yksi päivä on aina lähempänä jotain, aloittaa Nieminen kryptisesti.

– Elämä on sitä, että joka päivä lähennytään jotain asiaa. Ei se ole odottamista vaan lähentymistä. Emme tiedä tulevista työpaikoista tai potkuista, mutta aina lähennytään.

Arjessa Nieminen ei kuitenkaan ajattele, että jonain päivänä Pelicans-johdolta tulisi käsky pakata veitset ja poistua.

Myös viime kaudella keskittyminen pysyi jäällä tapahtuvissa asioissa, vaikka jatkosopimus lahtelaisseuran kanssa ei ollut varma.

– Valmennuksella on valtakirja tehdä omaa juttua. Seuran pääomistaja (apuvalmentaja Nurminen, toim. huom.) on arjessa mukana, niin ei tarvitse paljoa miettiä. Se helpottaa omaa työtä, ettei tarvitse kuluttaa energiaa turhiin asioihin.

Aleksi Sammalisto
aleksi.sammalisto@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi