Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
It's Hockey Time
Mikael
Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi

Kiekkoliitteen pääkirjoitus: Valmentaja elää pätkätyöläisen arkea

Ville Nieminen aloittaa toisen kautensa Pelicansin päävalmentajana. Kausi on hänen nykyisen sopimuksensa viimeinen. Kuva: Antti Yrjönen

”Kaikki odottavat potkuja. Se on kylmä fakta.”

Ville Nieminen on raadollisen rehellinen kuvatessaan jääkiekkovalmentajan mielenmaisemaa. Etelä-Suomen Sanomien ja Uuden Lahden Kiekkokausi 2019–2020 -julkaisun haastattelussa Nieminen selittää, miksi valmennuspestin toinen vuosi on ensimmäistä vaikeampi. Kuherruskuukausi Pelicans-luotsina on ohi.

Pätkätyöläinen antaa joka päivä näyttöjä nykyistä ja tulevia työnantajiaan varten. Karulla kommentillaan Nieminen ei kuitenkaan tarkoittanut odottavansa potkuja juuri nyt. Päinvastoin hän korosti, että arjen keskellä lähtöpassien uhkaa ei tule mietittyä.

Siinä hän ei välttämättä ollut täysin rehellinen. Ainakaan hän ei vielä tiedä, millaisia mietteitä päähän kerääntyy silloin, kun potku-uhka on aidosti akuutti.

***

Viime kausi oli Pelicansilta melkein kaikilla mittareilla menestys.

Runkosarjan kolmossija, seurahistorian toiseksi paras. Tilikauden tulos, yli 250 000 euroa voittoa, seurahistorian paras. Keväällä kaksi Pelicansin pelaajaa pääsi Leijonien MM-joukkueeseen ja voitti maailmanmestaruuden.

Ei ollut sellaisia hetkiä, jolloin olisi tarvinnut keskustella päävalmentajan asemasta – pois lukien kevään erikoinen sopimusnäytelmä, jonka Pelicans itse aiheutti.

Nyt paine tulee usean tekijän summana.

Ensinnäkin siitä, että pelaajamateriaali ei aivan kestä vertailua vuodentakaiseen. Analyysissämme arvioidaan, että Pelicansin tehtyjen maalien määrä putoaa 15–25 osumalla viime kaudesta.

Toiseksi siitä, että Niemisen sopimus päättyy ensi kevääseen. Ratkaisu hänen seuraajastaan tai mahdollisesta jatkostaan on odotettavissa syyskauden aikana. Jos ja todennäköisesti kun jatkoa ei tule, on vaarana jäädä viimeisinä kuukausina niin sanotusti rammaksi ankaksi, jolloin keskinkertaisetkin tulokset voivat johtaa potkuihin.

Kolmanneksi siitä, että tärkein menestys eli mitalit jäivät viime kaudellakin saavuttamatta.

Juhamatti Aaltonen palasi Pelicansiin kääntääkseen uransa uuteen nousuun. Moni joukkueen pelaajista pyrkii samanlaiseen läpimurtoon, jonka Aaltonen teki Lahdessa kymmenen vuotta sitten. Kuva: Antti Yrjönen

Menestys ja sen mittaaminen ovat yksi avainkysymyksistä tämän lehden pääjutussa, jossa kerrotaan Pelicansin pelaajapolusta ja sen kunnianhimoisista päämääristä.

Seuran pääomistajaa Pasi Nurmista keskustelu lyhytjänteisistä mitalitavoitteista tuskastuttaa. Hän uskoo, että keskittymällä pelaajien kehittämiseen mitalit tulevat ennemmin tai myöhemmin.

Kaukonäköisyys on viisasta. Pelicans ei kuitenkaan voi paeta sitä, että joukkue on vaarassa leimautua puolivälierävaiheen kestohäviäjäksi.

Pelaajakehityksessäkin menestyminen edellyttää jatkuvia onnistumisia vuosi vuoden jälkeen. Yksittäistapaukset eivät riitä.

Pelicans ei voi paeta sitä, että joukkue on vaarassa leimautua puolivälierävaiheen kestohäviäjäksi.

Pelicansin historiassa on tästä paraatiesimerkki kymmenen vuoden takaa. Juhamatti Aaltosesta tuli Lahdessa tähti ja SM-liigan maalikuningas, mutta vaikka hän veti joukkuetta kaikin voimin perässään, Pelicans jäi ulos pudotuspeleistä. Sitä seuranneella kaudella, ilman Aaltosta, Pelicans jäi liigajumboksi.

Aaltonen palasi tänä vuonna Lahteen uskoen siihen, että saa uransa täällä uuteen nousuun. Samoilla aikeilla Pelicansiin saapui joukko nuorempia pelaajia, joista jokainen haaveilee tekevänsä sen mitä Aaltonen teki kymmenen vuotta sitten.

Urabuustia hakee myös Ville Nieminen, joka on avoimesti puhunut tavoitteistaan valmentaa joskus Pohjois-Amerikassa.

Hänkin tietää, että parasta mainosta on voittaminen.

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi