Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
It's Hockey Time

Jääkiekko leviää yhä kauemmas maailmalle – Vierumäen leiri on kerännyt osallistujia 50 eri maasta: "Jäällä löytyy aina yhteinen sävel"

Monista eksoottisemmistakin jääkiekkomaista löytyy lahjakkaita pelaajia.

Vierumäellä tällä viikolla järjestettävälle kansainväliselle jääkiekon kehitysleirille osallistuu pelaajia ja toimihenkilöitä 50 eri maasta. Kuva: Janne Pussila

Lähes 300 pelaajaa ja toimihenkilöä 50 maasta osallistuu tällä viikolla kansainväliselle jääkiekon kehitysleirille Vierumäellä.

Kun pelaajien kotimaat ovat esimerkiksi Kuwait, Oman, Bulgaria ja Meksiko, syntyy helposti mielikuva, että leirillä opetellaan luistelemaan ilman tukea.

Jo pikainen vilkaisu Vierumäen kaukaloon kertoo kuitenkin aivan muusta, sillä jäällä luistellaan vauhdikkaasti monipuolisia kiertoharjoituksia, eikä pelaajien kotimaa näy missään.

Jalkapallon kaltaista suosiota meidän on aivan turha odottaa. Vierumäen leirin johtaja Aku Nieminen

Vuonna 2004 syntyneille pojille tarkoitetulla leirillä on mukana taitavia juniorikiekkoilijoita, jotka voisivat pärjätä Suomenkin juniorisarjoissa.

– Taso on yllättävänkin hyvä, sillä jos joku maa lähettää esimerkiksi pari pelaajaa, niin luonnollisesti sieltä tulevat parhaat, leirin johtaja Aku Nieminen kertoo.

Romaniasta kohti kansainvälisiä kaukaloita

Esimerkiksi 15-vuotias romanialainen Heaelcu George-Rares aloitti jääkiekon jo 4-vuotiaana ja hän tavoittelee uraa jääkiekkoilijana.

– Jääkiekko on pieni laji Romaniassa, mutta kaverini pelasi ja pääsin katsomaan. Peli näytti niin hauskalta, että halusin itsekin mukaan.

Romania on IIHF:n rankingissa sijalla 27. ja maan pääsarjassa pelaa seitsemän joukkuetta, joten George-Rares tutkaileekin jo vaihtoehtoja kiekkouransa jatkamiseksi jossakin suuremmassa jääkiekkomaassa.

– Romaniassa tulee helposti raja vastaan, jos haluaa kehittyä. Haluan lähteä ulkomaille pelaamaan ja tehdä tästä itselleni uran.

George-Rares on viihtynyt Vierumäen leirin kansainvälisessä ilmapiirissä paremmin kuin hyvin.

– Joukkuekaverini ovat todella monesta maasta kotoisin. Sainkin jo ystäviä esimerkiksi Kiinasta ja Irakista.

Leirillä on mukana myös noin viitisenkymmentä alle 10-vuotiasta päijäthämäläistä jääkiekkoilijaa, joten myös paikalliset juniorit pääsevät kansainvälisen jääkiekon makuun.

Heaelcu George-Rares tähtää jääkiekkoammattilaiseksi. Kuva: Janne Pussila

"Laji yhdistää"

Kaikki leirille pienistä kiekkomaista osallistuvat eivät välttämättä ole omistautuneita pelille samalla tavalla, mutta esimerkiksi leiripeleissä ketjut kootaan pelaajien tason mukaan, jotta jokainen saa pelata omalla tasollaan.

Nieminen kertoo leirin kansainvälisyydestä esimerkkinä tarinan vuosien takaa, kun leirille osallistunut intialainen pelaaja lähti kotoaan kamelilla ja jatkoi matkaansa bussilla sekä junalla ennen lentoaan Suomeen.

– Jääkiekko on globaali laji, ja harrastajat ovat valmiita matkustamaan pitkiäkin matkoja lajin vuoksi. Vaikka kielitaitoa ei aina välttämättä ole, niin jäällä löytyy aina yhteinen sävel. Laji yhdistää.

Olosuhteiden puute aiheuttaa haasteita

Kansainvälisessä jääkiekkoliitossa kehitysjohtajana toimiva Nieminen korostaa, että leirin ykkösprioriteetti ei ole yksittäisten pelaajien kehitys, vaan valmentajien opastaminen, jotta he voisivat levittää osaamistaan omissa maissaan.

– Pelaajat kehittyvät tämän viikon aikana, mikä on hienoa, mutta jo yksi valmentaja voi vaikuttaa kotimaassaan vähintään joukkueelliseen pelaajia.

Nieminen sanoo, että lajin leviämisen suurin haaste ovat olosuhteet, sillä jääkiekkoa pelataan jäällä.

– Liitossa on 76 jäsenmaata, mutta kaikissa maissa ei välttämättä varsinaisesti pelata. Joissakin maissa saatetaan käydä naapurimaissa pelaamassa tai pelata vaikka rullajääkiekkoa, mutta jäsenmaiden määrä on suuri ja se on kasvussa. Jäähallien rakentaminen ja ylläpito on kuitenkin kallista, joten mitään jalkapallon kaltaista suosiota meidän on aivan turha odottaa.

Kansainvälisen jääkiekkoliiton turnauksiin osallistuu vuosittain lähes 50 maata eri tasoisissa MM-turnauksissa ja divisioonissa.

– Pelin taso nousee ja monet maat ovat kehittyneet viime vuosina valtavasti. Emme voi mennä kaikkiin maihin tekemään töitä heidän puolestaan, joten on erityisen tärkeää, että voimme tukea heidän työtään esimerkiksi tämän leirin avulla. Valmentajilla on täällä aito työskentely-ympäristö ja he pääsevät verkostoitumaan toistensa kanssa. Monet maat ovatkin aloittaneet täällä yhteistyön tekemisen keskenään, Nieminen sanoo.

Lue myös: Patrik Laine nauttii paineetta kesästä – "Jossain vaiheessa tulee jonkinlainen sopimus"
Janne Pussila
janne.pussila@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi