Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
It's Hockey Time

Pelicans-kasvatti Emil Larmi lähtee jahtaamaan unelmaansa Pohjois-Amerikkaan

Tuore Suomen mestari tietää, että pelkkä NHL-sopimus ei takaa vielä mitään. Pittsburghissa Larmin sparraajana toimii Suomen kaukaloista tuttu maalivahtivalmentaja.

HPK:ssa SM-kultaa juhlinut Pelicans-kasvatti Emil Larmi suuntaa juhannuksen jälkeen NHL-seura Pittsburgh Penguinsin harjoitusleirille. Kuva: Sami Kuusivirta

Hämeenlinnan Pallokerhon Suomen mestaruus oli määrätietoisen ja sitoutuneen työn kautta saavutettu sensaatio. Lähes samoilla sanoilla voi kuvata Kerhon mestarivahti Emil Larmin tarinaa.

Pelicans-kasvatti Larmi, 22, ei mahtunut seitsemän vuotta sitten HPK:n B-nuorten tryout-leirille. Seuraavina vuosina torjuntavastuu myös lahtelaisseuran A-nuorissa oli kortilla.

Kaudella 2015–16 onni kuitenkin potkaisi Heinolan suunnasta. Pelicansin A-nuorten kolmosvahtina toiminut Larmi nostettiin Peliittojen Mestis-miehistöön ja sen jälkeen onnistumisten vyöry on jatkunut lumipalloefektin lailla.

Tappara-ura jäi toistaiseksi parin viikon mittaiseksi

Matkan varrella mukaan on tarttunut torjuttujen kiekkojen lisäksi alle 20-vuotiaiden MM-kulta, paikka Liigan eliittiveskareiden joukosta ja Suomen mestaruus.

Viimeisimpänä Larmin meriittilista täydentyi kaksivuotisella tulokassopimuksella NHL-seura Pittsburgh Penguinsin kanssa.

– Sopimus oli yhden unelman täyttymys, mutta ei kuitenkaan takaa yhtään peliä ylhäällä eikä alhaalla. Sopimus mahdollistaa asioita ja osoittaa, että jotain on tehty oikein. Annettu mahdollisuus pitää nyt osata hyödyntää, Larmi toteaa.

HPK:n kultajuhlien jälkeen Tappara ehti julkistaa kiinnittäneensä Larmin kaksivuotisella sopimuksella. Kirvesrintafanien ilo jäi kuitenkin lyhyeksi, kun Pittsburgh tiedotti Larmin NHL-sopimuksesta noin kaksi viikkoa myöhemmin.

– Olihan minulla tieto, että jokin saattaa vielä muuttua. Sillä hetkellä keskityin kuitenkin vain siihen, että minulla on sopimus Tapparan kanssa. Innolla olisin lähtenyt tekemään hommia Tampereelle, mutta asiat muuttuivat ja nyt pääsen jahtaamaan toisenlaista unelmaa.

Golfviheriöllä oma ennätys uusiksi

Kaksisuuntaisen ja ylhäällä NHL:ssä pelatessaan kausiarvoltaan 700 000 dollarin sopimuksen solminut Larmi viettää kesäänsä pääosin Suomessa. Valtaosa fysiikkatreeneistä hoituu omatoimisesti Hämeenlinnassa. Jäätuntumaa hän pitää yllä maalivahtivalmentaja Jukka Ropposen johdolla Espoossa.

Vapaa-aikaansa ja pelivälineitään Larmi hukkaa mieluiten golfkentällä.

– Olen innokas golfari, vaikka en osaakaan pelata. Siinä on vielä pieni ristiriita. Ehdin tehdä jo oman golfurani ennätyksen, kun kadotin yhdellä kierroksella 15 palloa.

Juhannuksen jälkeen lahtelaiskasvatti matkaa viisipäiväiselle harjoitusleirille Yhdysvaltoihin. Syksymmällä Pohjois-Amerikan valloitus käynnistynee AHL-joukkue Wilkes-Barre/Scranton Penguinsin riveissä.

Reilun 400 kilometrin päässä Pittsburghista sijaitseva Wilkes-Barre on noin 40 000 asukkaan kaupunki Itä-Pennsylvaniassa.

– Sijainti on hyvä, sillä yläkertaan ei ole pitkä matka. Ja jos viikonloppureissua suunnittelee, niin New Yorkiinkin pääsee nopeasti. Tämä taustoitustyö on lähinnä tyttöystävän puolelta, Larmi naurahtaa.

Larmi voi lähteä Lahdesta, mutta lahtelaisuus ei lähde Larmista. Kuva: Sami Kuusivirta

Pala karkeaa lahtelaisuutta

Viimeiset kolme vuotta Hämeenlinnassa asunut Larmi ei ole unohtanut juuriaan. Rakkaus synnyinkaupunki Lahtea kohtaan on säilynyt matkassa mukana paikkakunnasta tai maasta riippumatta.

– Pientä karkeaa lahtelaisuutta minusta löytyy edelleen. Lahti on minulle tärkeä kotikaupunki siinä missä Hämeenlinnakin, Larmi valottaa.

Pelicansin junioripolun kulkeneella maalivahdilla on omien sanojensa mukaan pienimuotoinen viha-rakkaussuhde lahtelaisorganisaatiota kohtaan.

– Liiga-paikkakunnista Lahti oli itselleni aina vaikea paikka pelata. Olen aina halunnut olla parhaimmillani juuri Pelicansia vastaan, vaikka en koskaan siellä Liigaa pelannutkaan.

Olisiko mahdoton ajatus, että torjuisit vielä jonain päivänä Pelicansin tolppien välissä?

– Ei ole tullut sellaisia hirveästi mietittyä. Toivottavasti ei tarvitsisi enää Suomeen palata. Aika näyttää, mikä tuntuu hyvältä, Larmi pyörittelee.

Pittsburghin organisaatiossa useita suomalaisia

Larmi kehuu haastattelun lomassa vuolaasti HPK:n maalivahtivalmentaja Juha Lehtolaa, jonka vilpitön auttamisen halu on siivittänyt torjujan tähän pisteeseen.

Nuoruusvuosien valmentajista Larmi nostaa esiin Kari Hännisen nimen.

– Hän oli sopivasti päästään sairas kaveri ja sai ehkä tartutettua samaa itseenikin. Välittäminen oli todella iso asia. Tänä päivänäkin hän kertoo, miten on katsonut pelejäni ja on aidosti onnellinen puolestani.

Pittsburghissa ja Wilkes-Barressa Larmin sparraajana toimii muun muassa Jokereissa, HPK:ssa, Kärpissä, Tapparassa ja KalPassa omalla pelaajaurallaan kiekkoja torjunut Andy Chiodo.

Suomen kaukaloista tutun maalivahtivalmentajan lisäksi Penguinsin organisaatiossa alkuperäistä härmäläistä verta edustavat puolustajat Olli Määttä, Juuso Riikola ja HPK:ssa Larmin tavoin SM-kultaa voittanut Niclas Almari sekä hyökkääjät Oula Palve ja nuorten maailmanmestaruutta kotikisoissa vuonna 2016 Larmin kanssa juhlinut Kasper Björkqvist.

– Onhan siellä muutama muukin pelaaja, jonka joku saattaa tuntea. Ainakin numero 87 on kuulemma pelannut kiekkoa aiemminkin, veistelee Larmi kenties maailman tämän hetken parhaasta jääkiekkoilijasta, kanadalaisesta Sidney Crosbysta.

– Pittsburghilla tuli pienempänä hakattua NHL-konsolipeliä ja kyseessä on kannua viime vuosina nostanut organisaatio. Totta kai se vähän imartelee, että he halusivat minut sinne. En tosin tiedä onko heidän puheissaan vähän jenkkilisää mukana.

Kuka?

Emil Larmi

Syntynyt 28.9.1996 Lahdessa.

Pelipaikka: Maalivahti.

Kätisyys: Left.

Pituus/paino: 182 cm / 84 kg.

Kasvattajaseura: Pelicans.

Seurat: Pelicansin (juniorit), Peliitat (Mestis), HPK.

Siirtyi keväällä 2019 HPK:sta Tapparaan ja edelleen Tapparasta NHL-seura Pittsburgh Penguinsiin.

Solmi Pittsburghin kanssa kahden vuoden tulokassopimuksen.

Saavutukset: Alle 20-vuotiaiden MM-kulta 2016, SM-kulta 2019, Mestiksen kuukauden pelaaja 9/2015.

Aleksi Sammalisto
aleksi.sammalisto@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi