Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
It's Hockey Time
Mikael
Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi

Uutisanalyysi: Miksi tähtilupaus Brad Lambert luiskahti Pelicansin käsistä?

Huippulupaavan teinin HIFK-siirron syy paljastettiin rivien välissä yllättävänkin selvästi. Ratkaisu oli kipeä niin Pelicansille kuin Lamberteille, mutta siltoja ei palanut.

Pattitilanne ajoi Brad Lambertin pois Pelicansista. Hän edustaa ensi kaudella HIFK:ta. Kuva: Kai Sinervo

Kuulostaahan se surkuhupaisalta. Juuri kun Pelicans on onnistunut kasvattamaan itselleen vahvan maineen pelaajien kehittäjänä, seura menettää omista junioreistaan kirkkaimman kruununjalokiven.

Näin kävi, kun toissa viikolla selvisi, että ikäluokkansa lupaavimpiin jääkiekkoilijoihin koko maailmassa kuuluva Brad Lambert siirtyy ensi kaudeksi Helsingin IFK:hon.

Miten ihmeessä näin pääsi käymään?

Lambert, 15, on nimestään ja kanadalaisesta isästään huolimatta paljasjalkainen lahtelainen. Hänen tietään maailman jääkiekkohuipulle on raivattu nimenomaan Lahdessa. Vain yksi kausi meni välissä Kanadassa.

Pelicansin liigaorganisaatiolta Brad Lambert on saanut monen vuoden ajan ilmaista jääaikaa taitoharjoituksiinsa sekä parhaan ammattilaisavun fysiikkaharjoitteluun ja kuntoutukseen vaikeasta selkävammasta toipuessaan. Lambertin isä Ross osoitti kiitoksensa kuudelle eri henkilölle Pelicansissa, kun perhe taustoitti HIFK-siirtopäätöstä Etelä-Suomen Sanomille.

Nuo nimet oli olennaista mainita, sillä Lambertit ovat aidosti suuressa kiitollisuudenvelassa kaikille mainituille, ja olennaista on myös se, keiden nimet listalta puuttuivat.

Täysin suoraan Lambertit eivät lähdön syytä silloin sanoneet, mutta rivien välissä se tuotiin ilmi yllättävänkin selvästi. "Olimme pettyneitä, kun meille selvisi viime kuussa (huhtikuussa), että Bradin täytyy siirtyä muualle", Ross Lambert totesi. Brad itse sanoi halunneensa paikkaan, jossa olisi parhaat mahdollisuudet kehittyä pelaajana ja saada iso rooli A-nuorissa, ja Pelicansin B-junioreissa koetun perusteella Lahti ei vaikuttanut parhaalta paikalta.

Moni on osannut ratkaista yhtälön ilman sen suurempia vinkkejä. Se, mikä huhtikuussa selvisi, oli Pelicansin A-nuorten päävalmentajanimitys. Tehtävään nousi Juhamatti Yli-Junnila, jonka alaisuudessa Lambert pelasi B-nuorissa.

Pelicans piti linjastaan kiinni

Lambertit eivät halua kommentoida asiaa enempää, eikä myöskään Yli-Junnila.

Sisäpiirilähteiltä saatujen tietojen perusteella tapaus on kuitenkin selvä.

Lambertien puolelta asia on kutakuinkin juuri niin mustavalkoinen kuin näyttää. Brad Lambert pelannee suurimman osan ensi kaudesta A-junioreissa, eikä perhe halunnut sen tapahtuvan Yli-Junnilan alaisuudessa. Tämän he myös tekivät Pelicansille selväksi. B-nuorissa hommat sujuivat kankeasti, kun taas A-nuoriin noustuaan Lambert sai heti pelinsä lentoon Vesa Petäjän alaisuudessa, vaikka oli fyysisesti monta vuotta pelitovereitaan perässä. Heinolan Peliittojen päävalmentajaksi talvella siirtynyt Petäjä kuului niihin, joita Ross Lambert nimeltä mainiten kiitti.

Ross Lambert on vetänyt Pelicansin liigajoukkueelle taitoharjoituksia ilman rahallista korvausta. Vastavuoroisesti hänen poikansa Brad on saanut seuralta jääaikaa taitoharjoitteluun. Kuva: Katja Luoma

Pelicansille päätös ei ollut mutkaton.

Seura olisi tietenkin halunnut pitää Lambertin, mutta Yli-Junnilan nostaminen A-nuorten vastuuluotsiksi on osa määrätietoista strategiaa. Pelicans haluaa kasvattaa paitsi tulevaisuuden liigapelaajiaan, myös -valmentajiaan oman organisaationsa sisällä. Tätä strategiaa vahvistettiin tänä keväänä, kun tunnettu urheilulääkäri Harri Hakkarainen palkattiin vastaamaan päijäthämäläisen pelaaja- ja valmentajapolun koordinoinnista.

Pelicansissa nähdään, että Yli-Junnilassa on aineksia isompiinkin valmennustehtäviin, ja siksi hänen paikkansa on tuolla polulla.

Yli-Junnilalla, 38, on taustallaan sekä valmentajakoulutus että kunnioitettava pelaajaura, johon kuuluu lähes 300 Liiga-ottelun kokemus ja useita vuosia ulkomailla. Hän on voittanut alle 18-vuotiaiden MM-kultaa pelaajana (1999) ja apuvalmentajana (2018).

Pelicansin junioreissa Yli-Junnilalla on ollut käsissään useita ikäkausimaajoukkuepelaajia. Sellaisia, jotka eivät ole rivimiehiä, mutta eivät myöskään saman kaliiperin taitopelaajia kuin Brad Lambert. Ilmeisesti Yli-Junnila sortui häntä ohjatessaan kokemattoman valmentajan perusvirheeseen: yritti kontrolloida liikaa ja vääriä asioita.

Kuka on konna, vai onko kukaan?

Näkökulmaa käännellen kenestä tahansa voi tehdä tarinan konnan – tai sitten voi ymmärtää sekä Pelicansia että Lambertejä. Kumpikin osapuoli uskoi tekevänsä oikean ratkaisun ja piti siksi päänsä, vaikka lopputulos oli kipeä molemmille.

Pelicansin ratkaisu on kunnioitettava. Yhden pelaajan tahto ei saa määrittää organisaation valmentajavalintoja, vaikka kyseessä olisi tähtitason juniorilupaus, jonka isä on tehnyt seuralle valmennustöitä ilman rahakorvausta.

Lambertien puolelta tilanteen voi nähdä jääräpäisenä joustamattomuutena, mutta myös riskienhallintana. Perhe on panostanut Bradin jääkiekkokehitykseen paljon ja haluaa taata hänelle parhaan mahdollisen kehityspolun. Silloin ei kannata hukata aikaa näkemyseroista vääntämiseen juniorivalmentajan kanssa. Jos sellainen olisi jatkunut Pelicansin A:ssa, asiaa olisi hankalampi ratkoa kesken kauden. Tällainen tilanne vaikuttaisi negatiivisesti paitsi Lambertin pelaajakehitykseen, myös koko joukkueeseen.

Silloin saattaisi pahimmassa tapauksessa siltojakin palaa. Nyt ei palanut.

Pelicansillakin on valttikortteja

Tilanteeseen jäi myös takaportti, joka antaa lahtelaisille toivoa.

Brad Lambertin 1+2-vuotisen HIFK-sopimuksen optiovuodet ovat perheen omissa käsissä. Se tarkoittaa, että Lambertit voivat arvioida tilannetta uudestaan ensi talven aikana.

Lambertin on määrä pelata suurin osa ensi kaudesta HIFK:n A-junioreissa. Mahdollisesti hän pääsee myös debytoimaan miesten Liigassa. Se on väistämättä imagotappio Pelicansille, nähdä taas yksi oma kasvatti legendaarisissa stadin punapaidoissa.

Brad Lambert pelannee suurimman osan ensi kaudesta A-junioreissa, mutta saattaa päästä myös debytoimaan miesten Liigassa. Hän täyttää joulukuussa 16 vuotta. Kuva: Kai Sinervo

Vuoden päästä näkymä voi olla toinen. Jos kehitys jatkuu nykyisenlaisena, kaudella 2020–21 Brad Lambert ei välttämättä pelaa enää peliäkään junioreissa. Jos täysi kausi miesten Liiga-pelejä on liikaa, loput voi olla Mestistä.

Silloin ei ole väliä, kuka seuran A-junioreita valmentaa.

Pienen vinkin voi ottaa tästäkin: vaikka seura vaihtuu, jään ulkopuolisessa harjoittelussa Brad Lambertiä ohjaavat edelleen Pelicansin miehet Harri Hakkarainen ja Tommi Pärmäkoski.

HIFK:n pitää siis pelata korttinsa hyvin, sillä Pelicansilla on valtteja hihassaan.

Mitään päätöksiä ensi kautta pidemmälle ei ole tehty. Ross Lambert on aiemmissa haastatteluissa korostanut, että Bradin pitää edetä rauhallisesti yksi askel kerrallaan. Nyt on aika keskittyä pelaamiseen ja harjoitteluun.

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi