Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
It's Hockey Time

Leijona-sankari Anttilan hehkutukselle ei näy rajoja – "Koko Suomi rakastaa Mörköä"

Kapteeni Marko Anttilan maali kannatteli Suomen sensaatiovoittoon Venäjästä ja MM-finaaliin.

Marko Anttilalta pääsi spontaanin raju tuuletus hänen tuikattua kiekon ohi venäläisvahti Andrei Vasilevskin. Hieman myöhemmin koko Leijonien joukkue pääsi juhlimaan riehakkaasti voittoa. Kuva: Joe Klamar

Suomi pelaa sunnuntaina jääkiekon MM-finaalissa. Matka sinne on ollut koko joukkueen rakentama, mutta ratkaisuhetkillä valokeilassa paistattelee yksi ylivoimainen yksilö.

V*tusti sekin jätkä on tehnyt hommia urallaan ja ottanut kuraa niskaan oikein huolella. Hyökkääjä Harri Pesonen Marko Anttilasta

Leijonien kapteeni Marko Anttila oli turnauksen alkutaipaleen ajan roolipelaaja ja tärkeä hengenluoja, mutta pelasi seitsemän ensimmäistä ottelua tekemättä maaleja.

Sitten alkoi tapahtua ihmeitä. Torstaina Anttila teki Leijonien viime hetken tasoitusmaalin Ruotsia vastaan. Lauantaina hän osui uudestaan Venäjää vastaan. Se oli ottelun ainoa maali ja riitti kaatamaan ylivoimaisen ennakkosuosikin.

– Uskomaton juttu kyllä, päävalmentaja Jukka Jalonen sanoi ottelun jälkeen.

Jalonen myönsi, että jos Suomi olisi saanut turnaukseen kaikki halutut pelaajat, Anttila olisi todennäköisesti ollut kapteenin sijaan varakapteeni. Ilman sitä tätä tarinaa ei tällaisenaan olisi. Anttila on huippusuosittu joukkueen sisällä ja koko kansan keskuudessa.

– Hän on niin empaattinen kaveri. Kaikesta näkyy epäitsekkyys ja joukkueen eteen pelaaminen, niin mikä sen hienompaa, Jalonen kuvaili.

– Uskon, että Suomen kansa rakastaa Mörköä.

"Hype ei voi nousta tarpeeksi"

"Mörkö-Markosta" on toden totta tullut ilmiö, josta on tehty kasapäin meemejä ja nyt myös hittibiisikin.

– Mun mielestä Marko-hype ei voi nousta tarpeeksi, joukkuetoveri Oliwer Kaski sanoi antaen luvan hehkutukseen.

– Hän näyttää esimerkkiä kentällä ja kopissa puheillaan. Kokenut kaveri, joka ottaa kaikki huomioon. Hyvä linkki koutsien ja pelaajien välillä. Uskomaton kapteeni, Kaski jatkoi.

Leijona-hyökkääjä Harri Pesonen muistutti, että Anttila, 33, on kulkenut huipulle pitkän ja hitaan tien.

– V*tusti sekin jätkä on tehnyt hommia urallaan ja ottanut kuraa niskaan oikein huolella. On vinoiltu sieltä sun täältä. Jätkä vetää upeaa kautta ja upeaa turnausta. Hienoa nähdä, kun tuollainen jätkä liidaa meitä, Pesonen sanoi.

Lue myös: "Muuramen mufloni" Harri Pesonen oli tulta ja tappuraa – "Kyllä muakin perkele pelottaisi!"
 

Anttila on kypsynyt, eikä hän anna ulkoisten tekijöiden vaikuttaa keskittymiseensä. Ympäröivästä hypestä hän on kyllä tullut tietoiseksi.

– Jätkät tuovat sitä kopissa esille, joten ei siltä oikein voi välttyäkään. Olen yrittänyt olla rauhallisemmin puhelimen kanssa. Luen ennemmin kirjaa.

Ei huomio häntä kuitenkaan vaivaa, tietenkään.

– Ei voi sanoa, että se pahalta tuntuisi. Lämmittää mieltä, Anttila kiitteli.

– Olen aina rakastanut sitä, että kansa tykkää tästä lajista. Se on vain positiivista.

Maaginen Lankinen

Anttila suhtautui huumorilla ja itseironialla myös siihen, että turnauksen alku sujui ilman tehoja, ja nyt on rysähtänyt kunnolla.

– Olisin tänäänkin voinut jo aiemminkin tehdä. Tämä riitti tänään ja syy seisoo tuossa, hän viittoi vierelleen.

Vieressä seisoi voittopelin toinen suursankari, maalivahti Kevin Lankinen. Lankinen keräsi joukkuetovereiltaan samanlaisia ylisanoja kuin Anttilakin.

– Sanat eivät riitä. Aivan uskomaton heppu, ihan järjetön peli, puolustaja Kaski sanoi.

Maalivahti Kevin Lankinen oli Suomen suurimpia sankareita MM-välierässä. Kuvassa vierellä Petteri Lindbohm. Kuva: Martti Kainulainen

Lankinen torjui laukauksia jopa päällään, pariinkin kertaan.

– Muutaman kerran kolahti, mutta mitä väliä, mihin osuu, kunhan osuu, hän hymyili.

Lankinen myönsi, että ottelu menee hänen uransa isoimpien joukkoon. Hän pelasi vahvan 60-minuuttisen ja kesti Venäjän tulituksen viimeisten minuuttien hurjassa takaa-ajossa.

– Varmaan yksi elämäni pisimmistä pariminuuttisista, Lankinen sanoi ja jakoi kiitosta myös laukauksia blokanneille kenttäpelaajille.

Yksi peli, sitten loma

Palautumisaika MM-finaaliin jää lyhyeksi, mutta sitä on kuitenkin enemmän kuin vastustajalla. Finaalissa Leijonat kohtaa joko Kanadan tai Tshekin.

Anttilakin kellotti ottelussa yli 18 minuutin peliajan.

– Kyllä tämä palauttelua vaatii. Ei voitto ilmaiseksi tullut. Mutta yksi peli jäljellä, sitten kaksi kuukautta lomaa. Kyllä minä ainakin jaksan vetää sen ihan täysillä, Anttila vakuutti.

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi