Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
It's Hockey Time

Pumppaako Leijonat itsensä Ruotsin-kaatomoodiin kevään 2011 muistoilla? – "Pysytään nykyhetkessä"

Jukka Jalonen tietää, ettei Ruotsin taitureita pysty täysin pitämään kurissa, mutta Leijonat tekee kaikkensa tehdäkseen heidän olonsa hankalaksi. Kuva: Jussi Nukari

MM-kisat Slovakiassa, Jukka Jalonen valmentaa Leijonia ja vastassa on Ruotsi. Jokainen suomalainen intohimoinen kiekkofani muistaa, miten viimeksi kävi vastaavassa tilanteessa.

Jalosen mukaan kevään 2011 MM-finaalin tapahtumia ei ole käytetty motivointikeinona, kun joukkuetta on valmistettu torstain puolivälierään.

– Ei ole palattu vanhaan. Pysytään nykyhetkessä, hyväntuulinen Jalonen totesi torstain puolenpäivän jääharjoituksen jälkeen.

– Hyvät fiilikset siitä tietenkin tulevat itselleni, mutta suurin osa näistä meidän pelaajista katseli sitä varmaan telkkarista.

Hyvät fiilikset siitä tulevat itselleni, mutta suurin osa näistä meidän pelaajista katseli sitä varmaan telkkarista. Päävalmentaja Jukka Jalonen

Yksikään tuon kevään maailmanmestaripelaajista ei ole nyt mukana Leijonista. Lähimpänä on Tuomo Ruutu, joka uransa jo lopettaneena toimii nyt MTV:n ja C Moren tv-lähetyksissä kommentaattorina.

Tuomo Ruutu on yksi ex-kiekkoilijoista, joka on edennyt Jukka Jalosen alaisuudesta tv-asiantuntijan tehtäviin. Kuva: Mikko Stig

Kultasormi Jalonen näyttää olevan hyvä valmentamaan ihmisiä myös tv-töihin. Ruutu on hänen entinen suojattinsa maajoukkueesta. Slovakian tv:ssä kisalähetyksiä kommentoi Jan Pardavy ja Ruotsin SVT:llä Jonas Andersson, joista kumpaakin Jalonen valmensi aikoinaan HPK:ssa.

– En ole ajatellutkaan noin, mutta kaikkia olen tosiaan saanut valmentaa. Ei ne siellä varmaan minun ansiostani ole, Jalonen nauroi.

– Heillä on omat vahvuutensa ja eväät, miksi he siellä ovat. Kaikki ovat fiksuja kavereita, ei sinne muuten varmasti pääse.

Ruotsin heikkoudet tunnistettu

Torstain päiväharjoituksen perusteella Leijonat oli niin valmis otteluun kuin vain voi olla. Joukkueesta huokui hyväntuulisuus ja keskittyneisyys. Harjoitusten lopussa mentiin kovaa.

– Meillä on perinteinen kolme vastaan kolme usein lopussa. Saadaan pelituntumaa. Hyökkäysalueen hyökkäyspeliä, puolustusalueen puolustuspeliä, pientä kontaktia ja fyysisyyttä.

– Totta kai se on tärkeä elementti tässä pelissä, että Ruotsilla ei ole kivaa sen omalla mukavuusalueella. Pidämme heidät pois sieltä. Emme tietenkään täysin siihen pysty, heillä on niin taitavia pelaajia.

Nämä ovat niitä pelejä, joita varten on "hinkattu pitkään", Jalonen totesi.

– Nyt päästään korjaamaan hedelmiä. Ei ole mitään ihmeempiä (motivointi)keinoja. Rohkeutta me tässä pyydetään, uskallusta pelata ja käyttää omia vahvuuksia. Siitähän tässä on kysymys.

Kokoonpano säilyy muuttumattomana verrattuna Saksa-peliin. Maalilla aloittaa siis Kevin Lankinen.

– Todettiin, että tällä jatketaan. Ei ollut tarpeen tehdä mitään muutoksia, vaikka huilaavat kaveritkin ovat pelanneet ihan hyvin, Jalonen sanoi.

Ruotsin joukkue matkusti keskiviikkona Bratislavasta Kosiceen ja harjoitteli torstaiaamuna. Kuvassa Anton Lander ja Adrian Kempe. Kuva: Jussi Nukari

Videoanalyysissä Suomen valmennusjohto oli löytänyt Tre Kronorin heikot kohdat.

– Heillä on omat juttunsa, joihin pystyy iskemään. Eivät he pysty sitä yhdessä ja kahdessa yössä muuttamaan, Jalonen sanoi.

Ruotsin mediassa on kuulunut hyvin itsevarmojakin puheenvuoroja Tre Kronorin varmasta voitosta, mutta myös rehellistä punnintaa: joukkue ei ole vakuuttanut näissä kisoissa.

– Joku toimittaja voi olla vaikka kuinka voitonvarma, mutta en usko, että joukkue on millään tavoin. Nöyrä joukkue tänään tulee vastaan. Kyllä he tietävät, että jos eivät pelaa hyvin tänään, he häviävät.

– En epäile, etteikö Ruotsi olisi valmiina. Kukaan ei ole niin tyhmä, että tässä turnauksessa rupeaisi aliarvioimaan ketään – riippumatta nimilistoista.

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi