Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
It's Hockey Time

Uusi Leijona-sukupolvi ottaa haasteet vastaan rohkeasti – "Ei Kaapo Kakko mieti, että on Ruotsi vastassa"

Suomen altavastaajan asema on puolivälierässä selvä, mutta nöyristely on poissa. Peli muuttuu torstaina NHL-tyyliseksi, Leijonien puolustaja Henri Jokiharju uskoo.

Henri Jokiharju uskoo, että nuorten MM-kisoissa saadut voittamisen kokemukset antavat voimaa myös miesten tason huippupeleihin. Kuva: Jussi Nukari

"Ruotsi on parempi. Ruotsi voittaa sen ottelun, vaikka joutuu hyppäämään junaan ja matkustamaan noin neljäsataa kilometriä Kosiceen toiselle puolen maata", kirjoitti kokenut ja arvostettu ruotsalainen kiekkotoimittaja Mats Wennerholm Aftonbladetissa tiistai-iltana. Helsingin Sanomat raportoi Wennerholmin kirjoituksista tuoreeltaan, kun Suomen ja Ruotsin kohtaaminen jääkiekon MM-puolivälierässä oli varmistunut.

Kaikki ruotsalaisviestimissä ei lähdetty Wennerholmin rajattoman optimismin linjalle, mutta tosiasia on selvä: Tre Kronor on kirkas ennakkosuosikki Leijonia vastaan.

– Heillä saa olla minkälainen fiilis tahansa, Suomen hyökkääjä Veli-Matti Savinainen sanoo.

– Me osaamme pelata jääkiekkoa, ja meille varmasti sopii, että sieltä tulee vastaan 20 rutinoitutta NHL-pelaajaa, jotka ovat varmoja voitostaan. Me suomalaiset osaamme pistää kampoihin. Tiukka ottelu tulee varmasti.

Kokemusta voittamisesta

Suomessa on viime vuosina nähty, ettei nuorempi kiekkoilijapolvi näytä potevan minkäänlaista Ruotsi-kammoa tai suhtaudu muutenkaan liian nöyrällä kunnioituksella lajin perinteisiin menestysmaihin.

– Pitää olla luottoa itseensä, että pystyy menemään eteenpäin, Leijona-puolustaja Henri Jokiharju vahvistaa.

– Jos miettii vaikka Kaapoa (Kakko), ei hän ajattele pelistä sen kummempia, vaan menee vain pistämään parastaan. Ei se mieti, että on Ruotsi vastassa. Se olisi vähän tyhmää. En usko, että kukaan meidän joukkueesta ajattelee niin.

Kaapo Kakko on kurittanut vastustajia taidokkailla tempuillaan. Ne voivat olla Suomen ase Ruotsiakin vastaan. Kuva: Jussi Nukari

Varsinkin junioreiden MM-kisoissa yksilöiden rohkeus ja ero vanhoihin sukupolviin on näkynyt silmiinpistävästi. Jokiharju ja Kakko ovat kumpikin tuoreita nuorten maailmanmestareita viime vuodenvaihteesta.

– Kaikki (kokemus) vahvistaa omaa tekemistä. Ei hirveästi jännitä. Kun on jo pelannut tällaisia pelejä, muistaa, miten käsittelee tällaiset tilanteet. Kyllä se auttaa, Jokiharju sanoo.

– Totta kai miesten pelit ovat miesten pelejä. Se on varmaan potenssiin kaksi.

Isoja roikaleita vastassa

Kovaa itseluottamusta edustaa myös Veli-Matti Savinainen, vaikka onkin 33-vuotiaana eri sukupolvea kuin nämä nuoret hurjapäät.

Katujätkämäistä Savinaista ei ilman värikynää voi luonnehtia kansainvälisen tason taitopelaajaksi, mutta hän pelaa jo viidettä MM-turnaustaan ja on tehnyt 43 MM-ottelussaan mukavat 23 (10+13) pistettä.

Savinainen kuuluu Leijonien santapaperiosastoon, jolle on odotettavissa kovia vääntöjä Ruotsin puolustuksen isojen roikaileiden kanssa.

– Ei ole ennenkään ollut vaikeuksia, hän kuittaa.

Ruotsilla on isommat paineet hatussaan. Leijona-puolustaja Henri Jokiharju

182-senttisenä ja 82-kiloisena Savinainen häviää kokovertailun kaikkiin ruotsalaispakkeihin, useimpiin vieläpä selvästi.

– Ei se ole ennenkään haitannut, Savinainen toistaa.

Henri Jokiharju tuntee Tre Kronorin NHL-miehiä henkilökohtaisestikin. Puolustaja Erik Gustafsson ja hyökkääjä Marcus Krüger ovat hänen joukkuetovereitaan Chicago Blackhawksista.

– Totta kai tunnen heidät hyvin. Hyviä pelaajia, mutta en ole seurannut oikeastaan yhtään, miten heillä on (MM-kisoissa) mennyt.

Ruotsilta on odotettavissa kovaa paineistusta Suomen pakeille. Tila ja aika käy vähiin, vaikka eurokaukaloissa pelataankin.

– Se tulee varmasti näyttämään NHL-kiekolta, Jokiharju uskoo.

Jokiharjun mielestä altavastaajan asema sopii Suomelle.

– Parempi sillä tavalla on lähteä, että Ruotsilla on isommat paineet hatussaan. Me lähdemme pelaamaan omaa peliämme. Sitten kun he turhautuvat, saattaa sakata. Pieni etulyöntiasema meille.

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi