Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
It's Hockey Time

"Porilaiset ovat oma kansansa" – Millaisia kuppikuntia Leijonista löytyykään?

Itä-Suomi jää hiukan paitsioon, mutta muuten Leijonien pelaajat ovat kotoisin laajalti ympäri Suomea.

Leijonien porilaiskasvatit Niko Ojamäki ja Oliwer Kaski ovat tunteneet toisensa varhaislapsuudesta asti. Kuva: Jussi Nukari

Asuinpaikka voi vaihtua, mutta juuristaan ei pääse eroon. Oliwer Kaski aloitti liigauransa HIFK:ssa ja löi läpi Pelicansissa, mutta hänen luonteensa ja identiteettinsä määrittyy kotiseudun kautta – ainakin jos kysyy hänen Leijona-pakkipariltaan Niko Mikkolalta.

– Se on porilainen, Mikkola sanoo ykskantaan.

– En osaa sanoa, miten se ilmenee. Se on oma kansansa.

Kaski ei lähde Mikkolan heittoa sen enempää värittelemään.

– En minä tiedä, ilmeneekö se mitenkään. Palloringissä ollaan varmaan (Niko) Ojamäen kanssa saatu jonkinlainen maine. Ei kai siinä mitään sen suurempaa.

Kaski viittaa leijonapelaajien monena päivänä hallin pihalla harrastamaan jalkapalloiluun, jossa palloa syötetään toisille ja pyritään pitämään se koko ajan ilmassa. Jos rähmää, putoaa pelistä.

– Hyvin näyttää toimivan Ojamäen kanssa. Aika usein ollaan finaalissa.

Leijonien pallorinki on pyörinyt useina päivinä hallin liepeillä. Kaapo Kakko seuraa taustalta Juhani Tyrväisen taidonnäytettä. Kuva: Jussi Nukari

Kolme pitkäaikaista kaverusta

Millään muulla kaupungilla ei ole tämän kevään Leijonissa yhtä vahvaa klikkiä kuin Porilla. Pääkaupunkiseudulla ja Tampereen ympäristössä on kasvanut iso joukko kisapelaajista, mutta kartalle piirrettynä heidän kotipaikkansa ovat hajallaan. Moni on muuttanut pienemmistä ympäryskunnista ja pelannut ensimmäiset juniorivuotensa pikkuseurassa.

Sen sijaan Kaski, Ojamäki ja ryhmän kolmas porilainen Juho Lammikko ovat tunteneet toisensa pitkään – ja ovat kaikki alusta lähtien Ässien kasvatteja. Kaski ja Ojamäki ovat ikäluokkaa 1995, Lammikko vuoden nuorempi.

– Olemme olleet Nikon kanssa ihan parhaita kavereita pienestä pitäen. Tämä on kuitenkin varmaan ensimmäinen kerta, kun olemme samassa joukkueessa. Minä olen pelannut kakkosjoukkueissa, ja Niko on yleensä mennyt yhden stepin ylempänä kuin minä, Kaski kertoo.

Tuttuus auttaa joukkuehengen rakentamisessa. Samoin se, että suuri osa pelaajista oli pitkään mukana Leijonien huhtikuun leirityksessä.

– Totta kai sillä on merkitystä, että tunnemme jo toisemme hyvin. Löytyy yhteisiä juttuja pelistäkin, Kaski sanoo.

Kenen kanssa illalliselle?

Varsinaisia kuppikuntia joukkueesta ei kuitenkaan erotu, sanoo hyökkääjä Harri Pesonen.

– Aika hyvin pystyy isossakin porukassa liikkumaan. Toki Jokereiden pojat liikkuvat samoissa porukoissa, ja me Sveitsin miehet olemme jonkin verran hengailleet. Pieniä tällaisia syntyy, että mihin kukakin lähtee dinnerille silloin kun on vapaata, hän kertoo.

Totta kai sillä on merkitystä, että tunnemme jo toisemme hyvin. Puolustaja Oliwer Kaski

Pesonen ja Veini Vehviläinen ovat joukkueen jyväskyläläiset, mutta yhdeksän vuoden ikäeron vuoksi heillä on olemattomasti aiempaa yhteistä kokemusta.

– Vähän on kyselty, missä on asunut ja missä viettää aikaa. Aina kotikylän pojat pitävät vähän yhtä, mutta ihan kaikkien kanssa ei ehdi värittelemään, Pesonen sanoo.

Talar också svenska

Yksi erikoisuus Leijonissa on sujuvaa ruotsia puhuvien osuus, joka on suurempi kuin normaaleina MM-keväinä. Kevin Lankinen, Jussi Olkinuora ja Jani Hakanpää ovat käyneet koulunsa kokonaan tai suurimmaksi osaksi ruotsiksi. Myös Kaski pystyy antamaan haastatteluja kohtalaisesti toisella kotimaisella.

Kevin Lankinen ja Jussi Olkinuora voivat vaihtaa kuulumiset sujuvasti ruotsiksi tai suomeksi. Kuva: Jussi Nukari

Porilaisten ohella myös turkulaisia kuulee joskus kutsuttavan omaksi kansakseen. Turkulaisleijonia ovat sensaatioteini Kaapo Kakko ja varakapteeni Mikko Lehtonen.

– Sitten on vielä Aki Berg huoltohommissa, Lehtonen huomauttaa.

– Kyllä me pidetään turkulaisten mainetta täällä yllä. Kiva puhua vähän Turun murrettakin täällä, kun se on viime kausina ollut minulla vähän vähissä.

Juhani Tyrväinen on joukkueen ainoa lahtelainen, mutta häntä ja Kristian Kuuselaa yhdistää syntymäpaikka Seinäjoki. Tyrväinen muutti lakeuksilta Lahteen jo alle kouluikäisenä. Kuusela lähti teini-ikäisenä Tapparan junioreihin, kun Pohjanmaalla oli heikommat mahdollisuudet kehittyä kiekkoilijana.

– Sen verran siitä tuli puhe, että kyseltiin mistä päin olen ja onko yhteisiä tuttuja. Olen muuttanut niin nuorena pois, ettei ole oikein muuta kuin sukulaisia siellä, Tyrväinen kertoo.

Oletteko kuitenkin häjyjä luonteiltanne kummatkin?

– Ollaan, totta kai, Tyrväinen sanoo leveästi hymyillen.

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi