Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
It's Hockey Time

Leijonien maalivahtivalmentajana häärii entinen meijeristi, joka on ansainnut monen huippumolarin luottamuksen

Kari Lehtosen mukaan Suomen MM-maalivahtikolmikko koostuu kolmesta erilaisesta persoonasta. Hän vie jokaista hieman eri tavalla eteenpäin.

Kari Lehtonen on saanut rakennettua luottamussuhteen Jussi Olkinuoraan kevään MM-leirityksen ja lopputurnauksen aikana. Kuva: Jussi Nukari

Olipa taannoin aika, kun Suomi tunnettiin hapuilusta maalivahtien peluutuksessa MM-kisoissa. Vuosien ajan traditioon kuului, että turnaukseen valittuja molareita peluutetaan tasaisesti ja annetaan ratkaista kilpailu ykkösen paikasta kesken kisojen. Luottamuksen rakentamisen ja tilanteen vakauttamisen kannalta se ei usein ollut paras ratkaisu.

Sittemmin Leijonissa on nähty useammin asetelmia, joissa ykkösen paikka on jokseenkin selvä, ja tilanteeseen puututaan vasta jos esitykset niin vaativat.

Tänä vuonna linja ei ole noudattanut oikeastaan mitään tuttua kaavaa. Viidessä ensimmäisessä pelissä kaikki kolme leijonavahtia ovat saaneet aloitusvuoron.

Ja se toimii.

Vuoronvaihdot eivät ole johtuneet peliesityksistä, vaan peluutus on mennyt kutakuinkin alkuperäisen suunnitelman mukaisesti, Leijonien maalivahtivalmentaja Kari Lehtonen vahvistaa.

Lehtosen mukaan maalivahdit ovat suhtautuneet ymmärtäväisesti jokaiseen peluutusratkaisuun, vaikka hyvää esitystä on saattanut seurata huilivuoro.

– Suuri yleisö ei välttämättä tiedä, mitä kaikkia asioita tulee ottaa huomioon ja mistä me emme rummuta ulospäin. Meillä ei ole mitään ongelmia tämän kanssa. Kaikki tietävät, missä mennään, ja sillä siisti, Lehtonen sanoo.

Ei yhden miehen show

Lehtonen on miesten MM-kisoissa tässä roolissa ensimmäistä kertaa. Hän kuuluu kotimaassa alansa arvostetuimpiin tekijöihiin. Runsaan kymmenen viime vuoden aikana Lehtonen, 52, on työskennellyt useiden huippuvahtien kanssa Ässissä, HPK:ssä ja nykyisin KooKoossa.

– Ei tämä (MM-turnaus) valmennuskuviona ihmeellisemmin eroa, mutta Liigassa mennään 60 peliä pitkällä aikavälillä, kun tämä taas on nopea ja sähäkkä tapahtuma. Täällä pitää vähän lukea peliä yhdessä muun valmennuksen kanssa, Lehtonen vertaa.

Päävalmentaja Jukka Jalonen tekee aina viimeisen ratkaisun peluutuksissa, mutta Lehtosen näkemyksellä on painoarvoa.

– Asioista keskustellaan koko valmennustiimin kanssa. Tämä ei ole yhden miehen show.

Miten nykyiseen peluutussuunnitelmaan on päädytty?

– Ihan keskustelemalla. Meillä on kolme erittäin hyvää ja tasaista maalivahtia. Erittäin vaikea on vetää viivaa kenenkään yli, että joku olisi parempi kuin toinen.

Ei paljastuksia luonteista

Lehtosen työtä helpottaa se, että koko molarikolmikko on hänelle jo tuttu. Kevin Lankiseen hän on tutustunut valmennusleireillä jo pikkupoikana, Veini Vehviläinen tuli tutuksi alle 20-vuotiaiden maajoukkueessa, ja Jussi Olkinuora on tänä keväänä ollut mukana koko kevätleirityksen ajan.

Veini Vehviläinen on Kari Lehtoselle tuttu jo alle 20-vuotiaiden maajoukkueen ajoilta. Kuva: Jussi Nukari

Valmennussuhde perustuu luottamukseen. Siihen kuuluu, ettei Lehtonen analysoi suojattiensa luonteita julkisesti millään tavoin.

– Kolme erilaista persoonaa. En sano mitään siitä, mihin suuntaan kukakin on, mutta kaikkia vien vähän eri tavalla eteenpäin.

Jokaisen maalivahdin kanssa pelit käydään jälkikäteen läpi. Jotkut haluavat palaverin myös ennen peliä, jotkut taas haluavat keskittyä omissa oloissaan. Valmentajalta vaaditaan pelisilmää, ja suojatin toiveita ja tottumuksia on hyvä kunnioittaa.

– Pelien jälkeen käydään aika intensiivinen dialogi. Olemme aina kahden kesken, kun puretaan pelit ja katsotaan nauhaa ja veivataan edestakaisin, haetaan pieniä asioita, Lehtonen sanoo.

Entinen meijeristi

Kun luottamus on rakentunut, Lehtonen on ollut joillekin valmennettavistaan tukena myös kaukalon ulkopuolella. Opettajamainen luonne ei ole kehittynyt ainakaan koulupenkillä. Aiemmalta ammatiltaan Lehtonen on meijeristi.

– Koulussa olin varmaan opettajien vihaama, mutta olen aikuisiällä tullut enemmän järkiini. Mitään pedagogista koulutusta ei ole, ainoastaan pitkä valmentajaura.

Ranska–Suomi, MM-jääkiekon alkulohko-ottelu Kosicessa sunnuntaina kello 21.15 Suomen aikaa. MTV ja C More näyttävät ottelun.

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi