Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
It's Hockey Time
Esa
Rauhanlaakso
esa.rauhanlaakso@ess.fi

Näkökulma: Pelirohkeus synnyttää Pelicansissa paljon hyvää – joskus myös loukkaantumisia

Ruuhkaviikko on kovakuntoiselle Pelicansille hyvä mittari kevään peleihin. Perjantain ja lauantain SaiPa-pelien kokoonpanoista on selvillä vain maalivahtien peluutus.

Oliwer Kaski on tottunut tuulettamaan. Jarkko Pynnönen on ajanut myös itsensä sisään liigapelaajaksi. Kuva: Sami Lettojärvi

Pelicansin lento jääkiekkoliigassa alkaa olla jo ymmärryksen ulkopuolella. Keskiviikon liigakierroksen piti katsoa Liigan tilastoista, että kuinka monen kierroksen ajan Pelicans on ollut kuntopuntarin kärjessä.

Yleisesti on jo tiedossa, että viimeisestä yhdestätoista pelistään Pelicans on voittanut kymmenen. Kuntopuntarin kärjessä lahtelaiset ovat nyt 17 kierroksen otannalla.

Pelicansin päävalmentaja Ville Nieminen piipahti torstaina Tallinnassa antamassa virolaisille tiedotusvälineille haastatteluja lauantain SaiPa-ottelusta. Juttutuokio Niemisen kanssa puhelimessa oli jälleen kerran mielenkiintoinen. Kesken kiireisen viikon mies hoitaa kaukalon ulkopuoliset velvoitteet, ja vastailee puhelimessa rauhallisesti kysymyksiin.

Sen verran Lahti–Vaasa–Lahti–Helsinki–Tallinna-matkailu rasittaa, että mies tunnustaa nukahtaneensa laivan loungessa puoleksi tunniksi.

Tämä viikko on Pelicansin kannalta hyvä mittari. Kolmen ottelun kiertue on kova haaste. Ensimmäinen etappi Vaasassa sujui hyvin. Onko tällainen kiertua kauden tässä vaiheessa hyvä vai huono asia?

Hyvä, jos päävalmentajaa on uskominen.

– Meillä ei ole hirveästi yöreissuja ollut. Monet pelaajat nauttii yhdessäolosta, bussimatkoista, kortinpeluusta, iltasaunassa käynnistä. Asiallisen paskanjauhannan suuri merkitys on niin tärkeää, Nieminen korostaa matkan merkitystä joukkueen yhteishengelle.

Asiallinen paskanjauhanta. Aito termi, joka sitoo porukan yhteen.

Muutos aloituksissa

Perjantaina Pelicans pelaa Lappeenrannassa ja lauantaina Tallinnassa. Joukkue ei käy välillä Lahdessa, vaan Lappeenrannasta bussi suuntaan Helsinkiin ja hotelliyöpymiseen satamassa. Unihiekat joukkue karistaa aamulaivalla Tallinnaa.

Voisi kuvitella, että matkaan on huomattavasti mukavampi valmistautua, kun voittoja on ropissut ja itseluottamus on korkealla.

Nieminen myöntää, että hyvin menee, mutta toppuuttelee myös tyyliin ”ei me ehkä ihan näin hyviä olla”.

Pelillisesti Pelicans on juuri nyt hyvä. Sen paketti on kunnossa ja jäällä tapahtuu asioita, jotka toistuvat säännöllisesti koko ajan.

Koska viimeksi lahtelainen liigajoukkue on pystynyt toimittamaan kiekon yhtä vaivattomasti ja usein hyökkäysalueelle koko viisikon voimin kuin nyt? Kuinka monta maalintekotilannetta ja maalia Pelicans pystyy rakentamaan hyökkäyspään aloituksista? Samoissa tilanteissa, joissa viime kaudella turkoosipaita hävisi aloituksen useammin kuin voitti. Nyt aloituksia voitetaan ja sen jälkeen tapahtuu paljon, kuten Vaasassa ottelun alussa. Miihkali Teppo nousi hyökkäyspään aloituksen jälkeen maalintekopaikkaan. Tällä kertaa ei osunut, mutta kuvio oli tuttu ja niin monta kertaa jo nähty.

– Nykyään käydään aloituksia paljon läpi, Nieminen myöntää.

Peli, rakennuspeli ja estopeli Nieminen kiteyttää kolme aloitustilanteiden kärkiasiaa. Yksinkertaista, mutta ei aina niin helposti toteutettavaa.

Tarkkailu tiukkenee

On selvää, että mitä kauemmin Pelicansin lento jatkuu sen tarkemmin vastustajat alkavat tutkia Pelicansinkin pelin yksityiskohtia. Sen tosiasian tietää myös Nieminen. Siinä tilanteessa hän nojaa oman joukkueensa pelin rakenteeseen. Kun rakenne on kunnossa, voi muuttuviin tilanteisiin sopeutua helpommin.

Kaikki kuulostaa yksinkertaiselta ja helpolta. Ehkä siinä on myös valmennuksen vahvuus.

Nieminen kehuu myös erityisesti kokeneita pelaajiaan, jotka ovat tehneet nuorten sisäänajamisen helpoksi.

– Kokeneet johtoaluspelaajat näyttävät tien mitä kuljetaan, Nieminen sanoo.

SaiPa-otteluihin Pelicans seilaa voittoputkessa, mutta myös viime ajoilta tutussa epävarmuuden tilassa. Pelikuntoisten miesten määrän kartoitus on perjantaiaamuna.

Varmaa on, että Vaasassa pelin kesken jättänyt puolustaja Miihkali Teppo ei pelaa. Niko Kivelän tilannetta tarkkaillaan päivä kerrallaan ja Henrik Nilsson kokeilee perjantaiaamuna.

Kaksi asiaa on varmaa. Jakub Skarek torjuu perjantaina ja Jussi Olkinuora lauantaina.

– Muuten palapeli meni vähän uusiksi, Nieminen viittaa loukkaantumisiin, jotka eivät saa Niemistä valittamaan.

– Ne ovat olleen pelirohkeuden seurausta, Nieminen kiittelee.

Joskus oikeiden asioiden tekeminen tekee kipeää.

Esa Rauhanlaakso
esa.rauhanlaakso@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi