Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
It's Hockey Time

Aina jäällä viimeisten joukossa – Jesse Ylösen uutteran harjoittelun tulokset nähtiin MM-kaukalossa

Pelicans-hyökkääjä nousi kolmosketjun roolista yhdeksi nuorten MM-kultajoukkueen sankareista. Nyt arki on koittanut taas, ja areenat vaihtuvat monta pykälää pienempiin kuin Kanadassa.

Jesse Ylönen sai hengähtää pari päivää kotona MM-kultahuumaan jälkeen. Miehen puhelimeen on satanut onnitteluviestejä. Kuva: Sami Lettojärvi

Jesse Ylönen on erittäin tunnollinen nuori ammattilaisurheilija, mutta ei ihan niin ylitunnollinen kuin Pelicans-päävalmentaja Ville Niemisen alkuviikon kommenteista saattoi tulkita.

Nieminen sanoi tiistain Etelä-Suomen Sanomissa, että Ylönen olisi ollut tulossa jo tiistain joukkueharjoituksiin, mutta Pelicans-päävalmentaja ilmoitti, ettei tuoreella nuorten maailmanmestarilla olisi mitään asiaa treeneihin ennen torstaita.

Ylönen tarkentaa nyt, ettei hän ollut väkisin ryntäämässä harjoituksiin, vaan lähinnä ilmoitti olevansa käytettävissä.

– Olisin ollut valmis, kun työt jatkuvat ja pitää tulla töihin, hän selventää.

Ylönen, 19, otti valmentajan myöntämät lepopäivät kiitollisena vastaan ja huilasi muutaman päivän perheensä luona Espoossa. Nuoret Leijonat olivat juhlineet maailmanmestaruutta Vancouverissa lauantai-iltana paikallista aikaa ja palanneet Suomeen maanantai-iltana. Sisäistä kelloa oli siirrettävä kymmenen tuntia taaksepäin.

– Teki hyvää ottaa pari päivää vähän iisimmin. Oli niin kova reissu, siihen vielä aikaerot ja matkustamiset päälle.

Kuti kunnossa

Vaikka tarina Ylösen treeni-innokkuudesta pääsi hieman värittymään matkalla, se antoi kuitenkin aika totuudenmukaisen kuvan hänestä. Hän on niitä pelaajia, jotka ovat jäällä yleensä pitkään sen jälkeenkin kun joukkueharjoitukset ovat loppuneet. Ylönen poistuu jäältä usein viimeisten joukossa.

– Kyllä mä siihen pyrin, Ylönen vahvistaa.

– Tietenkin on pidettävä järki treenaamisessa, kuunnella kroppaa. Mutta silloin kun virtaa on, poistun viimeisenä jäältä ja käyn iltapäivälläkin treenaamassa. Aina pitää treenata vähän ylimääräistä. Ei se riitä, että on vain joukkuetreeneissä mukana.

Jesse Ylönen teki Nuorille Leijonille kolme maalia MM-jäillä. Kuva Sveitsi-välierästä, ensimmäisenä onnittelemassa Santeri Virtanen. Kuva: Rich Lam

Yksi erityisistä harjoittelun kohteista on ollut laukaus, ja nimenomaan suoraan syötöstä – lajitermein one-timer. Sillä aseella hän tykitti kaksi kolmesta MM-junnukisojen maalistaan, toisen niistä loppuottelussa.

– Hyvä, että harjoittelu kantaa hedelmää, Ylönen hymyilee.

Ylönen oli Nuorten Leijonien kolmanneksi paras pistemies, vaikka pelasi käytännössä koko turnauksen kolmosketjussa.

Katsojat nauttikoot vielä kun voivat

Nuorten Leijonien turnausurakka oli kova rypistys, seitsemän ottelua puoleentoista viikkoon. Uusi pyöritys alkoi pelien päätyttyä, kun suomalaisnuorukaisista tuli juhlittuja sankareita.

– Aika paljon oli haastatteluita ja juhlintaa. Paljon se näytti suomalaisia koskettavan. Hieno homma, Ylönen kuvailee.

Ratkaisupelit pelattiin NHL-seura Vancouver Canucksin kotihallissa Rogers Arenassa. Finaaliin oli kerääntynyt yli 17 000 katsojan yleisö. Kotimaassakin peliä katsoi tv:n välityksellä lähes puoli miljoonaa katsojaa, vaikka ottelu pelattiin aamuyöllä.

Aina pitää treenata vähän ylimääräistä. Ei riitä, että on vain joukkuetreeneissä mukana. Pelicans-hyökkääjä Jesse Ylönen

Mahtaako tällaisen herkun jälkeen olla latautumisvaikeuksia, kun halliksi vaihtuu Lahden Isku Areena ja vastustajaksi perjantaina KalPa?

– Ei, ei tietenkään. Ei se siitä mihinkään muutu. Tosi kivaa palata taas Pelsun paitaan, Ylönen sanoo.

Vahvojen MM-esitysten myötä on aiempaa korkeampi todennäköisyys sille, että Lahdessa saadaan nauttia Ylösen otteista vain kuluvan kauden ajan. Ylösen varannut Montreal Canadiens saattaa haluta hänet jo ensi syksyksi totuttelemaan Pohjois-Amerikan kaukaloihin.

– En mä tiedä. En ole sillä tavalla miettinyt. Yritän vain keskittyä jokaiseen peliin. Jos rupeaa liian pitkälle miettimään, se vaikuttaa vain negatiivisesti.

– Tänne on kahden vuoden sopimus tehty. Täällä pelataan ainakin toistaiseksi.

Pelicans–KalPa, Liigaa Isku Areenassa perjantaina kello 18.30.

Kuka?

Jesse Ylönen

Syntynyt 3. 10. 1999 Scottsdalessa Arizonassa, USA:ssa.

19-vuotias.

Pelicansin laitahyökkääjä, kätisyys right.

Pituus 183 cm, paino 76 kg.

Tuore nuorten maailmanmestari. Oli MM-lopputurnauksessa Suomen joukkueen kolmanneksi tehokkain 7 ottelun pisteillä 3+3=6.

Pelaa ensimmäistä kauttaan Liigassa. Tällä kaudella tähän asti 31 ottelua, 8+5=13 tehopistettä. Viime kaudella Mestiksen Espoo Unitedissa 48 ottelussa 14+13=27 pistettä.

Montreal Canadiensin NHL-varaus viime kesältä (2. kierros, varausnumero 35).

Isä Juha on entinen huippukiekkoilija, joka saavutti urallaan muun muassa MM-kultaa ja pelasi yli 300 NHL-ottelua.

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi