Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
It's Hockey Time

Pitävätkö Telian lupaukset kutinsa? "Kevään puolella tarjoamme varmasti ensimmäiset 4K-lähetykset loppukäyttäjille"

Isku Areenan tuliterä mediakuutio ja Telian uusittu kamerakalusto kohottavat kuvanlaadun nykypäivään. Pasilan tilannehuoneen odotetaan nopeuttavan peliä.

Videotuomarit ovat harjoituskaudella tutustuneet uuteen tilannehuoneeseen. Kuva: Antti Aimo-Koivisto

Liigan tv-oikeudet seuraavaksi kuudeksi vuodeksi hankkinut teleoperaattori Telia uudistaa jääkiekkotelevisiointia.

Miten massiiviset uudistukset näkyvät Isku Areenalla, Pelicansin kotiottelutapahtumassa paikanpäällä peliä seuraavalle yleisölle?

– Tällä hetkellä voimme tarjota lähetyselementtejämme hallin jumbotronin käyttöön. Seuran (Pelicans) kanssa käymme tarkempia keskusteluita, millaista kuvamateriaalia he meiltä haluavat, toteaa Telian Liiga-sisältöjen vastaava tuottaja Kalle Takala.

Merkittävin parannus näkyy kuluttajien vastaanottimien ja Isku Areenan uuden mediakuution ruuduilla: kuvanlaatu.

Telian tekninen tuotantokumppani Streamteam Nordic Oy on tehnyt Liigan teknistä tuotantoa jo kymmenen vuoden ajan. Menneistä vuosista poiketen ulkotuotantoautot ovat jääneet historiaan ja kamerakalusto on päivitetty huipputasolle.

Kaikki sisältö tehdään etätuotantona Helsingistä. Kuva kulkee jokaisen 14 Liiga-paikkakunnan jäähallilta uusittuja kaapeleita pitkin Pasilan etätuotantokeskukseen, missä myös Liigan videotuomareiden tilannehuone sijaitsee.

– Jokaisen hallin ja kalustoauton kamerat tuottavat 4K-kuvaa. Kevään puolella tarjoamme varmasti ensimmäiset 4K-lähetykset loppukäyttäjille asti.

Takalan mukaan runkosarjaotteluissa kameroita on määrällisesti saman verran, kuin vaikkapa viime kevään tärkeimmissä peleissä.

Nykyaikainen tilannehuone on iso plussa. Pelicansin toimitusjohtaja Tomi-Pekka Kolu

– Kalusto lisääntyy määrällisesti, mutta nykyaikana niiden fyysinen koko pienenee, joten halleissa on kyllä tilaa toimia.

Pelicansin toimitusjohtaja Tomi-Pekka Kolun korvaan Telian lupaamat uudistukset kuulostavat hyviltä, kunhan kaikki toimii suunnitelmien mukaan.

– Uudistukset palvelevat katsojia hallissa sekä kotikatsomossa ja tarjoavat samalla seuroille paljon enemmän mahdollisuuksia hyödyntää Telian tuottamaa materiaalia. Kuvanlaadussa hypätään kertaheitolla nykypäivään uuden mediakuution myötä. Myös nykyaikainen tilannehuone on iso plussa, Kolu sanoo.

– Tilannehuoneen ansiosta epäselvien tilanteiden tarkistamisen pitäisi olla huomattavasti joutuisampaa. Samanlaisia erän sisäisiä taukojen venymisiä ei nähdä kuin viime kaudella.

Uutta sisältöä ovat esimerkiksi erätauoilla esitettävät muiden paikkakuntien maalit.

Uusi äänimaailma

Kuvan lisäksi myös luistimen potkut, laitataklaukset ja tolpan kilahdukset kuuluvat tv-katsojille aiempaa autenttisemmin. Telia on luvannut kolminkertaistaan jäähallien mikkien määrän edelliskauteen verrattuna. Uudistuksen myötä myös yleisön ja vaihtopenkkien äänet välittyvät entistä tarkemmin vastaanottimien ääreen.

– Seurat ja Liiga ovat suhtautuneet asiaan erittäin myötämielisesti. Miksi eivät toisaalta olisi, koska faneja palvellaan ja heidän toiveita täytetään, Takala huomauttaa.

– Moni seura on myös kysellyt mahdollisuutta hyödyntää tehostamaamme mikkiääntä myös hallissa halliäänenä.

Telian kaikki ottelut ja oheislähetykset kotisohville tarjoava Liigapassi maksaa 24,90 euroa kuukaudessa. Vain oman suosikkijoukkueen pelit välittävä Joukkuepassi on viisi euroa halvempi.

Aiemmin Liigan tv-oikeuksia hallinnut Sanoma laski viime kaudella kuukausihinnan 14,95 euroon. Kolun kuvaili maaliskuussa Sanoman hinnoittelua ”potkuna palleille”. Telian nykyiset hinnat ovat Pelicansin toimitusjohtajan mielestä kohdillaan.

– Lähetysten taso on huomattavasti korkeampi ja Telia on tehnyt todella isoja satsauksia, joten hintojen maltillinen korottaminen on varsin perusteltua. TV-tuote on nyt lähempänä oikeaa arvoaan.

Tilannehuone

Videotuomarit poistuvat jäähalleilta

Pasilaan rakennetussa tilannehuoneessa videomaalituomarit ja päävideotuomarit seuraavat ottelutapahtumia keskitetysti televisioruuduilta ja tietokoneelta. Jäähalleilla ei enää ole otteluvalvojia tai videotuomareita.

Päävideotuomareita on kaikkiaan kuusi. Heidän päävastuullaan on viedä kurinpitoa vaativat tilanteet kurinpitodelegaation ratkaistaviksi. Lisäksi he avustavat videotuomareita epäselvien maalitilanteiden ratkaisemisessa. Jos kierroksella pelataan alle viisi ottelua, huoneessa on paikalla yksi päävideotuomari.

Videomaalituomareita on yhdeksän. He kommunikoivat videotarkistuksissa ja haastotilanteissa ottelun päätuomarin kanssa.

Yhdellä videomaalituomarilla on vastuullaan samanaikaisesti maksimissaan kaksi ottelua. Täydellä kierroksella tilannehuoneessa on siis neljä videomaalituomaria ja kaksi päävideotuomaria.

Jos videomaalituomarin toisessa seuraamassa pelissä sattuu jotain reagoinnin arvoista, siirtyy hänen vastuullaan oleva toinen ottelu toisen videomaalituomarin kontolle.

Päätuomarit ovat yhteydessä tilannehuoneeseen kuulokemikrofonilla. He näkevät hallilla hidastukset tabletilta.

Yhteys toimii myös toisin päin: jos tuomarilta jää jotain huomaamatta, tilannehuoneesta voidaan olla yhteydessä hallille ottamalla yhteyttä tapahtumaesimieheen, joka puolestaan konsultoi tuomaria.

Aleksi Sammalisto
aleksi.sammalisto@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi