Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
It's Hockey Time

Esittelyssä Pelicansin haarakonttori, matkatoimisto Laukkanen & Turunen – "Epäonnistunut hankinta tulee kalliimmaksi kuin lentoliput"

Pelicansin pelaajatarkkailijat ovat reissanneet kahden vuoden aikana kymmeniä matkapäiviä ulkomailla löytääkseen kohtuuhintaisia vahvistuksia. Libor Sulak oli huippulöytö. Nyt näyttöjä odotetaan uudelta ulkomaalaisnelikolta.

Urheilutoimenjohtaja Janne Laukkaselle ja pelaajatarkkailija Tommi Turuselle on kertynyt kahden kauden aikana kymmeniä matkapäiviä Suomen ulkopuolella. Kuva: Sami Kuusivirta, Anssi Hietamaa

Pelicansilla on tämän kauden alkaessa joukkueessaan neljä ulkomaalaispelaajaa. He kaikki ovat eurooppalaisia, ja kaikki ovat uusia kasvoja Pelicansissa.

He kaikki ovat Pelicansin pelaajatarkkailukaksikon eli Janne Laukkasen ja Tommi Turusen ulkomaanmatkoilla tekemiä löytöjä.

Kaava on nähtävissä. Nelikosta kukaan ei ole aiemmin pelannut aikuisten sarjatasolla muualla kuin kotimaassaan. He ovat maltillisen budjetin hankintoja.

– Pitää aika pitkälti paikkansa. Kohtuullisella panostuksella pyritään saamaan homma maaliin, urheilutoimenjohtaja Laukkanen vahvistaa.

Jämämiehiä hankinnat eivät ole. Hynek Zohorna ja Manuel Ganahl pelasivat viime kaudella maajoukkuepelejä – Ganahl oli MM-kisoissakin. Jakub Skarek on tuore kolmoskierroksen NHL-varaus, ja Henrik Nilsson on Ruotsin liigatason puolustaja.

Laukkanen on aiemmin sanonut, että ulkomaalaishankintojen onnistumisprosenttia voi pitää hyvänä, jos edes puolet osoittautuu vahvistuksiksi. Pelaajan onnistuminen juuri tässä joukkueessa on niin monen asian ja sattumien summa.

On siis mahdollista ja todennäköistäkin, että tämän kauden hankinnoista ainakin yksi ei vastaa odotuksia.

Siitä se ei jää kiinni, etteikö taustatöitä olisi tehty.

Puolentusinaa eri liigoja, hiukan maajoukkuepelejä

Kahden viime vuoden aikana Laukkanen ja Turunen ovat reissanneet pelaajatarkkailumatkoilla ahkerasti.

Matkapäiviä ulkomailla on ollut Turusen mukaan noin 50, ja paikan päällä on käyty ainakin KHL:n, Saksan DEL:n, Itävallan EBEL:n, Ruotsin SHL:n, Tshekin Extraliigan ja Tanskan liigan otteluissa. Maajoukkuepelejä kaksikko on nähnyt alle 18-vuotiaiden Hlinka Cupissa ja kahdessa B-sarjan turnauksessa, joista toinen oli ykkösdivisioonan MM-kisat Budapestissa.

Laukkanen pyrkii aina tapaamaan pelaajan kasvokkain ennen kuin sopimusneuvotteluihin ryhdytään tosissaan.

Suurimman osan matkoista kaksikko on tehnyt yhdessä. Turunen on reissannut hiukan enemmän, sillä hänen on helpompi irrottautua toimistotöistään vaikka yksittäistäkin ottelua varten, kun tietty pelaaja on kiikarissa.

– Minulla on paperitöitä ja kaikkea muuta Suomen päässä niin paljon, ettei ole sellaista aikaa juosta ympäriinsä kuten joku ehkä luulee, Laukkanen sanoo.

Toissa kaudella tarkkailumatkat johtivat yhteen täsmähankintaan, Libor Sulakiin, joka osoittautui Suomen Liigassa ahnaaksi pistelingoksi. Lisäksi pienempään rooliin hankittiin Ruotsista bongattu kanadalaispakki Jordan Rowley.

– Kun tehdään tärkeitä rekrytointeja, yhden lentolipun pieni hinta siihen nähden, miten kalliiksi epäonnistunut hankinta voi tulla, toimitusjohtaja Tomi-Pekka Kolu muistuttaa.

Keski-Euroopan EBEL-liigasta löydetty Libor Sulak paukutti viime kaudella Pelicansille 42 ottelussa 32 (9+23) pistettä. Kuva: Mirja Hussain

Tarkkailussa jo pitkään

Ensimmäisen kauden matkoilla Laukkasen arkistoihin kertyi materiaalia useista pelaajista myöhempää silmälläpitoa ajatellen. Viime kaudella tarkkailumatkojen määrä oli vähäisempi.

– Kun käydään katsomassa pelejä ja scouttaamassa, jää (tarkkailuraportteihin) yleensä paljon muutakin kuin se jota on lähdetty katsomaan. Sieltä voi pilkistää ja osua silmään joku sellainen, joka voisi olla Pelicansin näköinen pelaaja tulevaisuudessa, Laukkanen sanoo.

Onko koko nelikko Zohorna, Ganahl, Nilsson ja Skarek ollut Pelicansin listoilla jo toissa kaudelta lähtien? Pitkään kierreltyään Laukkanen saa sanottua, että ”oli meillä tietoa edellisvuonna jo lähes kaikista”.

– Asiat riippuvat tietysti pelaajien sopimuksien pituuksista ja siitä, miten he ovat irrotettavissa.

Tulevalle kaudelle Laukkanen on jo tehnyt alustavia matkasuunnitelmia.

– Ei ole vielä lyöty lukkoon. Suunnitelma on, mutta ei niistä kannata kertoa etukäteen. Voi käydä niinkin, että tarkkailtava pelaaja loukkaantuu tai tapahtuu jotain muuta.

Ketkä?

Syntynyt 19. 3. 1970 Lahdessa.

Pelicansin urheilutoimenjohtaja.

Kiekkoreippaan kasvatti. Pelasi NHL:ssä (Quebec, Colorado, Ottawa, Pittsburgh, Tampa Bay) 407 runkosarjaottelua, niissä 121 (22+99) tehopistettä. 118 A-maaottelua, kolme MM-hopeaa ja kaksi olympiapronssia.

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi