Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
It's Hockey Time

Laituri vai sentteri? "Hän vaikuttaa meidän silmiimme laiturilta"

Juonikkaalla tshekkihyökkääjä Hynek Zohornalla oli pelurin luonne. Kielimuuri murtuu, kun maaliverkko heiluu ja maanmies tulkkaa.

Pelicans on Hynek Zohornan ensimmäinen seura Tshekin rajojen ulkopuolella. Kuva: Mirja Hussain

Tshekin Extraliigan viime kevään pudotuspelien maalikuningas Hynek Zohorna on uuden edessä. Koko uransa kotimaansa sarjoissa tahkonnut taituri hakee Pelicansissa seuraavaa askelta kiekkoilijan ammatissaan.

– Työkaluja hänellä on vaikka muille jakaa. Perus tshekkiläinen, jolla on pelurin luonne. Peluri ennen kaikkea, painottaa lahtelaisten päävalmentaja Ville Nieminen luonnehtiessaan pelaajapalapelinsä laitahyökkääjää.

Toukokuussa, Zohornan Pelicans-sopimuksen julkistuksen yhteydessä, lahtelaisten urheilutoimenjohtaja Janne Laukkanen totesi seuran tiedotteessa, että tshekki haluaa olla ensisijaisesti keskushyökkääjä. Päävalmentaja Niemisen silmien edessä miehen vahvuudet ovat tulleet esiin lähtökohtaisesti laidassa.

– Hän vaikuttaa meidän silmiimme laiturilta. Aika näyttää onko laita- vai keskushyökkääjä tai onko kevään vai syksyn pelaaja. Sitä emme vielä tiedä.

Kahdella edellisellä kaudella Tshekin mestaruutta HC Kometa Brnon riveissä juhlineelle Zohornalle pelipaikalla ei ole henkilökohtaisesti merkitystä.

– Pelaan siinä roolissa, mihin valmentaja minut määrää. Tärkeintä on, että pystyn auttamaan joukkuettani ja tekemään tehopisteitä parhaani mukaan, toteaa Zohorna tshekiksi.

Hippos ja Niiralan monttu entuudestaan tuttuja

Haastattelutilanteessa partasuisen pelurin tulkkina toimii hänen maanmiehensä, maalivahti Jakub Skarek. Tyttöystävänsä kanssa Lahteen muuttaneen Zohornan mukaan nuoresta tshekkitorjujasta on ollut suuri apu arjessa kaukalossa ulkopuolella.

– Erityisesti alkuvaiheessa minulla oli hieman vaikeuksia heikon englannin kielen taitoni vuoksi. Olen pystynyt puhumaan äidinkieltäni Jakubin kanssa ja päässyt sitä kautta koko joukkueeseen paremmin sisään. Kielitaitoni paranee päivä päivältä, "Zoho" vakuuttelee.

Suomen kaukalot tulivat Zohornalle tutuksi jo viime kaudella, kun hän pelasi Brnon mukana Champions Hockey League -pelejä Kuopiossa ja Jyväskylässä. Taipuisa suomen kieli ei helpoimmasta päästä oppia, mutta maamme isot kaukalot sopivat Zohornan jaloille enemmän kuin hyvin.

– Luistelu on yksi suurimmista vahvuuksistani, joten täällä pääsen hyödyntämään sitä entistä paremmin. Siksi en epäröinyt hetkeäkään, kun Pelicans tarjosi minulle sopimusta. Halusin ottaa askeleen jääkiekkourallani ja toteuttaa unelmani Euroopan kärkisarjassa pelaamisesta.

Kiekkoilevat veljekset

– Jagr. Janecky, vastaa Zohorna hetkeäkään empimättä kysymyksiin Tshekin ja SM-liigan kaikkien aikojen pelaajista.

NHL-legenda Jaromir Jagr ja SM-liigan kaikkien aikojen toiseksi tehokkain ulkomaalaispelaaja Otakar Janecky ovat tuttuja nimiä kiekkoperheessä kasvaneelle Zohornalle.

– Lapsuudessani jääkiekko ja yleisesti urheilu olivat todella lähellä perhettämme. Isäni oli intohimoinen urheilu-ihminen. Pienestä pitäen hän opetti, että pitää tehdä kovasti töitä ja antaa kaikkensa, jotta tie huipulle olisi mahdollinen.

Pelaan siinä roolissa, mihin valmentaja minut määrää. Hynek Zohorna

Hynekin kaksi vuotta vanhempi isoveli Tomas pelaa KHL-ammattilaisena Amur Khabarovskissa ja kuusi vuotta nuorempi pikkuveli Radim puolestaan Brnon Extraliiga-joukkueessa.

– Olen mielestäni meistä kolmesta paras luistelija. Tomasilla on loistavat keskushyökkääjän ominaisuudet pelinluvun ja syöttötaitojensa ansiosta. Radim on puolestaan vahva ja fyysisiltä ominaisuuksiltaan (198 cm, 103 kg) kaikkea mitä jääkiekkoilijalta voi haluta, kuvailee elokuun alussa 28 vuotta täyttänyt Hynek Zohorna veljesten vahvuuksia.

Koneet käyntiin kevättä kohti

Edellisellä Brnon mestaruuskaudella Zohorna merkkautti 51 runkosarjaottelussa suht vaatimattomat tehot 9+13. Pudotuspeleissä ketsuppipullon korkki irtosi kuitenkin kierteiltään, kun 14 playoff-ottelua poikivat pistelukemat 8+7. Jääkö myös alkavan Liiga-kauden tehopisteryöppy odottamaan kevättä?

– Pidän enemmän pudotuspelimaailmasta, koska pelin luonne muuttuu erilaiseksi. Siitä huolimatta olen luonnollisesti aina valmis auttamaan joukkuettani myös runkosarjan aikana.

– Totuttelen edelleen suomalaiseen pelityyliin, sillä se eroaa aikalailla Tshekin liigasta. Tiedän, että huolellisen valmistautumisen, kovan työnteon ja omien vahvuuksieni hyödyntämisen kautta myös tehopisteet tulevat aikanaan.

Zohorna haluaa olla tärkeä palanen pudotuspelipaikkaa tavoittelevassa lahtelaisjoukkueessa. Seurajoukkuepelien lisäksi hän toivoo saavansa jatkoa viime kaudella Tshekki-paidassa käynnistyneelle A-maajoukkueuralleen.

– Lapsuudessa haaveeni oli pelata jonain päivänä NHL:ssä, mutta tällä hetkellä olen erittäin tyytyväinen tasapainoiseen tilanteeseeni. Nautin jääkiekosta ja kaukalon ulkopuolisen elämän tarjoamista hetkistä joka päivä parhaani mukaan.

Kuka?

Hynek Zohorna

Syntynyt: 1. elokuuta 1990, Havlickuv Brod, Tshekki.

Pelipaikka: Hyökkääjä.

Kätisyys: Right.

Pituus / Paino: 188 cm / 94 kg.

Kasvattajaseura: HC Hradec Kralove.

Solmi keväällä 1+1-vuotisen sopimuksen Pelicansin kanssa.

Pelannut koko uransa Tshekin sarjoissa.

Tshekin pääsarjassa 316 runkosarjaottelua tehoilla 50+66=116. Pudotuspeleissä 85 ottelua 20+25=45.

Kaksinkertainen Tshekin mestari HC Kometa Brnon riveistä (2016–18). Viime kevään pudotuspelien paras maalintekijä kahdeksalla osumallaan.

Debytoi Tshekin A-maajoukkueessa viime kaudella.

Myös veljet Tomas Zohorna (Amur Khabarovsk, KHL) ja Radim Zohorna (HC Kometa Brno, Tshekki) ovat ammattilaisjääkiekkoilijoita.

Aleksi Sammalisto
aleksi.sammalisto@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi