Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
It's Hockey Time

Pelicansin pelaajabudjetti on 700 000 euroa laihempi kuin huippuvuonna

Lahtelaisseura on budjetoinut alkavan kauden pelaajapalkkoihin alustavasti 1,7 miljoonaa euroa, mikä kalpenee HIFK:n 3,25 miljoonan euron rinnalla. Näihin summiin saa laittaa muutamia satoja tuhansia lisää, jotta päästään pelaajakulujen todelliseen loppusummaan.

Mikko Kousa kuuluu Pelicansin kovapalkkaisimpiin pelaajiin. Kuva: Mirja Hussain

Tämän vuodenajan vakioviihdettä on Liigan seurojen pelaajabudjettien vertailu ja spekulaatiot yksittäisten pelaajien palkoista. Erot budjeteissa ovat tälläkin kaudella suuria, sillä kärjessä HIFK mällää 3,25 miljoonalla eurolla, ja toisessa päässä Jukurit ja Sport rimpuilevat 1,5 miljoonalla. Pelicans on ilmoittanut pelaajabudjetikseen 1,7 miljoonaa euroa.

Todellisuudessa pelaajiin uppoaa suurempi määrä euroja kuin palkkabudjeteissa näkyy.

– Itse suosisin sitä, että ilmoitetaan kokonaiskulut eli palkat kaikkine lisineen ja mahdollisine bonuksineen, Pelicansin toimitusjohtaja Tomi-Pekka Kolu sanoo.

On seurasta itsestään kiinni, laskeeko se pelaajien luontoisedut eli pääasiassa asunto- ja autoedut osaksi julkisesti ilmoitettua pelaajabudjettiaan. Urheilijaturvan mukaisia eläke- ja vakuutusmaksuja budjetteihin ei ole tapana laskea.

Parisataatonnia "virallisen" lukeman päälle

Tässä tulee esimerkki, nimittäin Pelicansin kaikki pelaajakulut kaudelta 2017–18 eriteltynä.

Lahden Pelicans oy:n tuloslaskelmassa lukee, että Pelicans maksoi pelaajapalkkoja 1,585 miljoonaa euroa. Lisäksi seura rahastoi pelaajien toimeksiannosta heidän palkkojaan 129 000 euron edestä, ja luontoisetuihin upposi 86 000 euroa.

Tähän päälle tulevat urheilijaturvan kulut, jotka sisältävät eläke- ja tapaturmavakuutuksen: 192 000 euroa.

Käytännössä Pelicansin pelaajapalkat olivat siis 1,8 miljoonaa euroa, mutta kokonaiskulut kohosivat karvan verran alle kahteen miljoonaan, tarkalleen ottaen 1 992 000 euroon.

Pelicansin säästöpossussa ei ole enää samanlaisia varoja pelaajahankintoihin kuin runsas viisi vuotta sitten. Kuva: Anssi Hietamaa

Verotiedot eivät kerro koko totuutta

Yksittäisten pelaajien palkoista Kolu ei luonnollisestikaan puhu, vaikka ne kiinnostavat yleisöä suuresti.

Spekulaatioihin voi ottaa suuntaa aiempien vuosien verotiedoista. Pelicansin nimimiesten osalta tuoreita tietoja on kuitenkin niukalti, koska moni on pelannut viime vuosina ulkomailla, eikä vuoden 2017 verotietoja ole vielä vahvistettu ja julkistettu.

Verotiedoista ei myöskään näy pelaajien urheilijarahastoon siirtämiä palkkoja. Pelaajilla on mahdollisuus rahastoida jopa puolet vuoden bruttotuloistaan, kuitenkin enintään 100 000 euroa.

Pelicansin ykköspakin Mikko Kousan verotettavat ansiotulot vuonna 2014 olivat 172 000 euroa. Hän pelasi tuolloin Jokereissa ja Lukossa. Teoriassa Kousan vuosiliksa on voinut täysimääräisellä rahastoinnilla olla 272 000 euroa, mutta näin korkeassa palkkaluokassa hän tuskin on silloinkaan ollut.

Uusien ulkomaalaishankintojen tulotasoa voi hahmotella vertaamalla aiempien vuosien pelureihin.

Pelicansin ex-luottopakin, joukkueen kapteeninakin toimineen tanskalaisen Stefan Lassenin tulot verovuonna 2016 olivat 115 000 euroa.

Muutamia yli 200 000 euron pelaajia

Kysytään kuitenkin yleisellä tasolla: kuinka monta yli 200 000 euron vuosisopimusta Pelicans-pelaajilla on kautta seurahistorian ollut?

Kolu ryhtyy laskemaan ja arvioi sitten, että määrä on viidestä seitsemään. Kaikki nämä sopimukset eivät kuitenkaan ole menneet maksuun, koska jotkut pelaajista on myyty muualle.

Juuri näiden pelaajamyyntien ansiosta isot satsaukset ylipäätään olivat mahdollisia. Juhamatti Aaltosen kauppaaminen Venäjälle kesällä 2010 toi Pelicansille varoja kalliimpien pelaajien hankkimiseen.

Syntyi dominoefekti, kun osa näistä uusistakin pelaajista lähti eteenpäin, ja taas tuli rahaa.

– Hopeakaudella 2011–12 pelaajabudjettimme oli lopulta muistaakseni 2,4 miljoonaa euroa, Kolu sanoo.

Tulevan kauden alustava budjetti on noin 1,75 miljoonaa euroa. Eroa huippukauteen on 650 000 euroa. Sillä rahalla saisi kuusi sadan tonnin pelaajaa – tai kolme yli 200 000 euron huippupeluria.

Sellaiset palkkaruhtinaat nyky-Pelicansista puuttuvat. Kovissa tarjouskilpailuissa seuran pelimerkit loppuvat äkkiä kesken.

– Olemme panneet paukkuja siihen, että scouting-osasto löytää sellaisia kavereita, joista meillä on kahden vuoden ajalta hyviä esimerkkejä. Libor Sulak ja Casimir Jürgens nyt ensin mainitakseni. Kundeja, jotka menevät eteenpäin, eivätkä ole vielä meillä uransa korkeimmassa palkkaluokassa, Kolu sanoo.

Kuva: Anssi Hietamaa
Pelicans

Joukkue 2018–2019

Maalivahdit: 45 Jussi Olkinuora, 1 Jakub Skarek

Puolustajat: 3 Keni Karalahti, 7 Oliwer Kaski, 8 Nico Manelius, 12 Aleksi Ek, 18 Henrik Nilsson, 43 Miihkali Teppo, 44 Mikko Kousa, 61 Casimir Jürgens

Hyökkääjät: 9 Samuel Salonen, 15 Jesse Mankinen, 19 Artturi Toivola, 20 Hynek Zohorna, 22 Aleksi Mustonen, 24 Hannes Björninen, 27 Miska Siikonen, 28 Mikko Laine, 37 Roope Elimäki, 50 Niklas Salo, 71 Manuel Ganahl, 72 Jesse Ylönen, 81 Taavi Vartiainen, 89 Antti Tyrväinen, 98 Severi Lahtinen

Peliitoissa lainalla: Sami Suni (mv), Toni Hannukkala (p), Jarkko Pynnönen (p), Roope Mäkitalo (h), Joakim Kukkonen (h), Lauri Heino (h), Jonne Jantunen (h)

Valmennus: Ville Nieminen päävalmentaja, Pasi Nurminen valmentaja, Tommi Pärmäkoski valmentaja, Arttu Lipsanen maalivahtivalmentaja/joukkueenjohtaja.

Huolto: Reijo Loukiainen huoltaja, Samuli Korjus huoltaja, Juha Nakari fysiikkavalmentaja/fysioterapeutti, Petri Villa lääkäri, Sami Tiainen hieroja, Sami Aalto hieroja.

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi