Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
It's Hockey Time
Mikael
Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi

Pelicans-erikoislehden pääkirjoitus: Lätkäromantiikka hiipuu, mutta tarinat eivät lopu

Ihan kaikki ei ole mennyt uusiksi, mutta melkein puolet joukkueesta kumminkin.

Hiukan laskentatavasta riippuen Pelicansin ykkösmiehistössä on runsaat kymmenen uutta pelaajaa. Vaihtuvuus on ollut suurempi kuin kahtena edelliskesänä yhteenä. Päävalmentajakin on uusi.

Penkkiurheilukansalla on tapana arvostaa jännittäviä uutuuksia enemmän kuin kaavoihin kangistumista. Nyt riittävää spekuloitavaa.

Tilanne on kiitollinen myös meille toimittajille. ESS:n uunituoreen Pelicans-erikoisliitteen suunnittelussa ei ollut vaikea keksiä kiinnostavia jutunaiheita. Vaikeaa oli rajata, ketkä pitää aika- ja tilasyistä jättää pois.

Yksilövetoisuus ei ole pelkästään huono asia.

Vanhoille tutuille naamoille jäi tässä kattauksessa poikkeuksellisen pieni rooli.

Suuri muutos vaikeuttaa ennustettavuutta. Ennustajaksi ei halunnut heittäytyä Pelicansin tuore päävalmentaja Ville Nieminenkään lehden pääjutussa.

Menneisyydestä Niemiseltä irtoaa kysyttäessä paljonkin. Hän puhuu tässäkin haastattelussa lätkäromantiikasta. Nieminen ei viittaa sillä pelisuorituksiin ja -tapaan, vaan ”lätkäromantiikka on tarinoita, elämistä ja olemista”.

”Se on sitä, kuinka paljon lätkä huokuu mukana. Se on vähentynyt, koska pelaajilla on muuta tekemistä. Tästä on tullut niin kilpailtua ja urheilullista, mutta samaan aikaan pelaajat ovat yksilövetoisempia, koska siihen suuntaanhan tämä jääkiekkoyhteiskunta on menossa. Lätkäromantiikalla ei ole enää niin suuri merkitys kuin sillä on ollut edelliselle ja sitä edelliselle sukupolvelle”, Nieminen selitti taustaksi.

Bussimatkojen korttiringit ovat hiipuvaa kansanperinnettä. Tämän päivän korttipelejä ovat videopelit, joita Patrik Laine ja monet muut saman sukupolven suomalaistähdet pelaavat – usein yhdessä – jopa tuntikausia päivässä. Se tuo myös ongelmansa. Ilta-Sanomat uutisoi äskettäin videopelejä pelaavien jääkiekkojunioreiden hälyttävästä univajeesta.

Vapaa-ajan viettotapojen kirjo on rajaton. Pelaaja voi uppoutua bussimatkan ajaksi kuulokkeet korvissa musiikkiin tai tablettitietokoneensa tarjoamiin viihdykkeisiin.

Tästä seuraa Niemisen mainitsema yksilövetoisuus. Se ei ole pelkästään huono asia. Jollekulle voi olla helpompi olla oma itsensä, kun ei tarvitse ahtautua perinteiseen lätkäjätkän muottiin.

Lehtemme henkilöjutut kertovat hyvin erilaisista persoonista.

Huippulupaava tshekkivahti Jakub Skarek, 18, opettelee Lahdessa itsenäistä elämää ja on jo yllätyksekseen huomannut nauttivansa ruoanlaitosta. Liigan historian kolmas itävaltalaispelaaja Manuel Ganahl ei tullut maininneeksi, pelaako hän videopelejä, mutta Suomen maisemista nauttivaksi luontoihmiseksi hän tunnustautui oitis. Jussi Olkinuora aikoo vielä pelaajauransa aikana suorittaa USA:ssa kesken olevan yliopistotutkintonsa.

Keni Karalahden tie zamboni-kuskista liigakiekkoilijaksi on ollut häkellyttävä. Ei sentään yhtä hurja kuin veljensä Jeren elämä, onneksi.

Jotain vanhaa myös: Hynek Zohorna tuo olemattoman kielitaitonsa myötä muistumia entisaikojen legendaarisista tshekkivahvistuksista.

Eiköhän tästäkin kaudesta tarinoita synny.

Kiekkokausi 2018–19 -erikoislehti jaetaan paperisena keskiviikkona 12. syyskuuta Etelä-Suomen Sanomien välissä sekä pienenä painoksena Isku Areenan jakelupisteessä. Lehden jutut julkaistaan myös verkossa.

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi