Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
It's Hockey Time

Maalivahtihaastaja Jakub Skarek matkaa pala kerrallaan kohti Ison Omenan haukkaamista

Itsenäisen arjen pyörittämistä opetteleva Jakub Skarek, 18, haluaa haastaa ja kuunnella Jussi Olkinuoraa. Unelma NHL:ssä pelaamisesta on paras herätyskello aamuisin.

Jakub Skarekin oma Pelicans-maski ei ollut kuvaushetkellä vielä valmistunut, joten rekvisiittana toimi ex-pelikaani Janne Juvosen vanha maski.

"Helsinki–Tampere–Jyväskylä–Oulu", sanailee Martti Syrjä Eppu Normaalin "Vanha kellarissa valittaa"-kappaleessa useampaan kertaan.

Kesällä NHL:n tulokassopimuksen New York Islandersin kanssa sorvannut 18-vuotias tshekkimaalivahti Jakub Skarek ei valita vaan nauttii Pelicansin tarjoamasta mahdollisuudesta kehittyä päivä päivältä paremmaksi urheilijaksi.

Ensimmäistä kertaa kotimaansa rajojen ulkopuolelle asettuneen torjujan navigaattori on Syrjän sanomasta poiketen kohdistettu reitille: Jihlava–Lahti–New York.

HC Dukla Jihlavan kasvatti kuvailee noin 50 000 asukkaan synnyinkaupunkiaan rauhalliseksi paikaksi, jossa meno on verkkaista eikä mitään isoa tapahdu oikeastaan koskaan.

– Pienessä kaupungissa ei ollut muuta tekemistä kuin pelata jalkapalloa tai jääkiekkoa. En osaa sanoa, miksi valitsin juuri lätkän. Ensimmäisinä vuosina pelasin hyökkääjänä ja tykästyin jääkiekkoon lajina yhä enemmän ja enemmän, Skarek muistelee.

Eräänä päivänä hän päätti kokeilla, miltä pelaaminen tolppien välissä tuntuu. Se oli rakkautta ensi torjunnalla.

– Tuosta päivästä lähtien olen nauttinut kiekkojen liimaamisesta ja laukausten tiellä seisomisesta.

Motivoiva herätyskello

Tuosta samasta, ensimmäisestä maalivahtina viettämästään päivästä lähtien tavoite on ollut jääkiekkoilijan kannalta kovin mahdollinen: NHL.

– Se on suurin syy miksi nousen sängystä aamuisin ja miksi olen harjoitellut ahkerasti pienestä pojasta lähtien. Aion tehdä kaiken tarvittavan saavuttaakseni tuon unelman. Seuraava askel kohti NHL:ssä pelaamista on nyt alkava kausi Pelicansissa.

Pystyn oppimaan paljon myös Jussilta (Olkinuora). Jakub Skarek

Unelman tarkassa kohteessa, New Yorkissa, on noin 8,5 miljoonaa asukasta. Noin 120 000 asukkaan Lahti toimii hyvänä lintukotona ennen pysyvämpää muuttamista Yhdysvaltojen itärannikolle.

– Olen kotoisin väkiluvultaan paljon pienemmästä paikasta, joten Lahti tuntuu isolta kaupungilta. Se on täysin uutta minulle, mutta nautin olostani täällä.

Skarek pääsi tutustumaan Pohjois-Amerikan suurkaupungin sykkeeseen ja Islandersin organisaatioon jo aiemmin kesällä tulokaspelaajien leirillä.

– Onneksi Islandersin kotiseutua on Long Island, koska meno on siellä hieman Manhattania rauhallisempaa, sujuvaa englantia suoltava Skarek tuumii.

Syrjä ja muut Eput huitelevat omassa valitusbiisissään alakuppilassa sekä Tillikka ja Botta ravintoloissa. Skarekin korkeakouluna Lahdessa toimii Isku Areena.

– Erityisen tyytyväinen olen siihen, että kotihallimme on todella hieno, sillä jääkiekkoahan minä olen tänne tullut pelaamaan enkä viettämään aikaani kaupungilla.

Tutun valmentajan opissa

Ennen Ison Omenan (the Big Apple, New Yorkin lempinimi) haukkaamista Skarek haluaa vakuuttaa otteillaan lahtelaiset kiekkojännärit.

Pelicans valikoitui uran seuraavaksi etapiksi erityisesti tutun maalivahtivalmentajan, Tapparan A-nuorista turkoosin Liiga-miehistön kelkkaan hypänneen, Arttu Lipsasen vuoksi.

– Olen harjoitellut aiemmin kaksi kesää Artun opissa ja tiedän, että hän pystyy auttamaan minua niin jäällä kuin sen ulkopuolellakin. Pääsemme työstämään pieniä yksityiskohtia torjuntatyöskentelyssäni, sillä juuri niillä saattaa olla todella suuri merkitys peleissä, Skarek huomauttaa.

– Halusin tulla Suomeen pelaamaan, koska tiedän Liigan olevan yksi Euroopan kovimmista sarjoista. Sain tähän vahvistusta ystävältäni Dominik Hrachovinalta, joka vakuutteli tänne siirtymiseni olevan oikea askel urallani.

Tapparasta kazakstanilaiseen KHL-seura Barys Astanaan alkavalle kaudelle siirtynyt Hrachovina on kenties kirkkain Lipsasen maalivahtikoulussa jalostunut helmi.

Kilpailutilanne motivoi

Alkavalla Liiga-kaudella Skarek kamppailee lahtelaisten torjuntavastuusta 27-vuotiaan Jussi Olkinuoran kanssa.

– Molemmat haluamme tietenkin pelata mahdollisimman paljon. Jussi on hieno ihminen ja hyvä ystävä minulle. Uskon meidän vain hyötyvän kilpailusta. Henkilökohtaisesti pidän tämänkaltaisesta vastakkainasettelusta, jossa molemmat tekevät parhaansa nokittaakseen toisen, mutta kentän ulkopuolella voimme olla ystäviä.

Lue myös: Jussi Olkinuoran lapsuudenkodissa pöydät olivat täynnä sanomalehtiä, mutta hän valitsi jääkiekkouran – "Ehkä tää on vähän kapinoimista"
 

Lähes jokaisen 1990-luvulla syntyneen tshekkimaalivahdin tavoin maan veskarilegenda Dominik Hasekia nuorempana fanittanut Skarek pyrkii ammentamaan oppia omaan pelaamiseensa muista torjujista. Tarkemman luupin alla ovat erityisesti Columbus Blue Jacketsin Sergei Bobrovski sekä Tamba Bay Lightningin Andrei Vasilevski.

– Katson heidän esityksiään ja yritän imeä tietoa siitä, miten he hoitavat yksittäisiä tilanteita otteluiden aikana. Pystyn oppimaan paljon myös Jussilta (Olkinuora). Hän on näyttänyt minulle muutamia asioita, joita voisin tehdä paremmin kentällä. Arvostan saamaani opastusta todella paljon.

Ammattilaisen arki

Kunnianhimoinen, mutta samalla vilpittömän nöyränoloinen nuorukainen tavoittelee isoa unelmaansa askel kerrallaan päivittäisen työnteon kautta.

Myös itsenäisen arjen pyörittäminen rakentuu pala palalta. Biologiasta, ihmisen kehon ja mielen toiminnasta sekä sotakirjallisuudesta kiinnostunut maalivahtilahjakkuus tietää, mitä jääkiekkoammattilaisuus tekijältään vaatii.

– Minun täytyy totutella ajatukseen, että jos haluaa jotain, se täytyy itse tehdä. Siivous ei ole vieläkään mieluisinta ajanvietettä, mutta olen kuitenkin yllättynyt, miten paljon nautin esimerkiksi ruuanlaitosta. Syömisestä olen pitänyt aina, naurahtaa kala-aterioiden ystäväksi tunnustautuva Skarek.

Rauhallinen ja avoimin mielin ihmisiä lähestyvä tshekki ei omien sanojensa mukaan suutu kaukalon ulkopuolella mistään. Arkielämässä jopa flegmaattiseksi itseään kuvaileva "Kuba" muuntautuu taistelevaksi slaaviksi vasta, kun maski asettuu kasvoille.

– Kaukalossa saatan joskus suutahtaa, mutta tällöinkin lähinnä vain itselleni, mikäli olen päästänyt esimerkiksi helpon maalin. Keskityn vain omaan suoritukseeni ja annan peleissä kaikkeni, jotta joukkue menestyy. Ehkä jonain päivänä unelmani NHL:ssä pelaamisesta toteutuu, mutta matka sinne on pitkä ja nyt on tärkeämpää näyttää taitoni Pelicansissa.

Tshekkimaalivahti

Jakub Skarek

Syntynyt: 10. marraskuuta 1999 Jihlavassa, Tshekissä.

Kasvattajaseura: HC Dukla Jihlava.

Pituus / paino: 191 cm / 89 kg.

NHL-varaus: New York Islanders, 3. kierros #72.

Solmi heinäkuussa kolmivuotisen NHL-tulokassopimuksen Islandersin kanssa.

Pelaa kauden 2018–19 lainalla Pelicansissa.

Aiemmat seurat: HC Dukla Jihlava, HC Sparta Praha, HC Stadion Litomerice.

Pelannut Tshekin 16–20-vuotiaiden nuorisomaajoukkueissa. Ollut mukana kaksissa edellisissä alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa. Torjunut aiemmin myös 17- ja 18-vuotiaiden MM-kisoissa.

Lempinimi: Kuba, "Nimen takana ei ole mitään erityistä tarinaa. Minulle ei ole väliä, millä nimellä ihmiset minua kutsuvat, kunhan muistavat jonkin nimen."

Esikuvat: Dominik Hasek, Sergei Bobrovski ja Andrei Vasilevski.

Kiinnostuksen kohteet: Biologia, fysiologia, anatomia, sotakirjallisuus, konsolipelit ja musiikki, "Kuuntelen erilaisia musiikkityylejä laidasta laitaan, joten minulle ei ole väliä soiko Linkin Park, Imagine Dragons vai Eminem."

Unelma: "Päästä pelaamaan NHL:ssä jonain päivänä."

Aleksi Sammalisto
aleksi.sammalisto@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi