Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
It's Hockey Time

"Maajoukkueessa huomasin asioita, joita pitää parantaa" – Pelicans-puolustaja otti kaksi askelta yhden kauden aikana

Casimir Jürgensin debyyttikausi Liigassa oli menestys, jonka kruunasi maajoukkuekomennus. Alkavalla kaudella puolustaja kantaa myös varakapteenin merkkiä rinnassaan.

Casimir Jürgens aloittaa toisen kautensa Pelicansissa. Ensimmäinen Liigakausi oli menestys. Kuva: Anssi Hietamaa

Pelicansin puolustaja Casimir Jürgensin muistelee syyskuisena maanantaina, että viime kausi jäi lyhyeen.

Sillä 23-vuotias puolustaja tarkoittaa viime kauden Pelicansia ja putoamista jo villi kortti -kierroksella SaiPaa vastaan. Puolivälierät jäivät haaveeksi, mutta Jürgensin kausi kuitenkin jatkui keväällä toisaalla.

– Maajoukkuekomennus oli hieno kokemus ja hyvä mahdollisuus nähdä missä kansainvälinen taso menee. Treenaamiseen se kokemus toi myös motivaatiota, Jürgens muistelee seitsemän ottelun mittaista Leijona-visiittiä.

Viime syksynä Jürgens oli liigadebytantti, joka oli rantautunut Lahteen kahden vuoden mittaiselta Savonlinnan reissultaan. Ensimmäinen kausi Liigassa sujui hyvin ja kauden kruunasivat maaottelut. Muutaman kuukauden sisällä puolustaja otti urallaan kaksi isoa askelta.

– Maajoukkueessa huomasin hyvin asioita, joita pitää parantaa. Voimaa tarvitsen lisää kaksinkamppailutilanteisiin. Laukaukseen pitää myös keskittyä, jotta saan toimitettua kiekon maalille. Maajoukkueessa oli vaikeaa löytää ne pienet raot maalille. Siellä vastustaja peitti nopeammin ja oli paremmin linjalla kuin Liigassa.

Saman huomion Jürgens oli tehnyt jo kauden aikana Mestiksen ja Liigan välillä. Analyyttinen pelaaja on huomannut, että jokainen porras tuo samanlaisia lisävaatimuksia.

Itseluottamus korkealla

Onnistunut ensimmäinen kausi Liigassa ja maajoukkuekomennukset ruokkivat itseluottamusta, jota Jürgens oli jo kasvattanut SaPKossa lahtelaisille tutun valmentajan Pasi Räsäsen hoivissa.

Syksyllä 2018 Jürgens tietää, mitä pelaaminen Liigassa vaatii. Miehellä on kovat odotukset, mutta samalla jalat tiukasti maanpinnalla.

– Tavoite on jatkaa siitä mihin viime kaudella jäin. Silloin tuli vielä pieniä notkahduksia. Nyt ne pitää minimoida, Jürgens puhuu oman peruspelinsä tason nostamisesta.

Ammattilaisliigoissa on usein puhuttu toisen kauden kirouksesta.

– Olen yrittänyt pysyä maltillisena, vaikka odotukseni ovat korkealla, Jürgens miettii.

Heti ensimmäisissä liigaotteluissaan Jürgens pelasi rohkeasti. Viime kaudella Pelicans pelasi erittäin suoraviivaisesti ja nopeasti. Nyt pelitapaan on tullut myös vaihtoehtoja.

– Puolustajana yritän rytmittää peliä, mies miettii.

Mistä rohkea kiekollinen peli syntyy?

– En ole sitä koskaan ajatellut niin, että mistä. Selkäytimestä se kai tulee, kun näkee mihin tila muodostuu ja muiden puhe auttaa myös paljon kaukalossa, Jürgens pohtii.

Omalla esimerkillä

Jürgens on selkeästi noussut joukkueen arvoasteikossa suoritustensa mukaiseen asemaan. Toisen kauden liigapelaajana hänet valittiin jo joukkueen kapteenistoon. Mies myöntää, ettei olisi osannut ennakoida moista vielä vuosi sitten. Vastuuta siis tarjotaan, mutta se ei pelota.

– Ei kapteeniksi valinta tuo pelaamiseen paineita. Omalla tekemiselläni yritän näyttää muille esimerkkiä, Jürgens sanoo.

C-kirjainta kantava Hannes Björninen on vielä vuoden Jürgensiä nuorempi. Joukkue on nuori, joten tavallaan on luonnollista, että kapteenistossakin nuoret saavat vastuuta kokeneempien Mikko Kousan ja Jesse Mankisen rinnalla.

– Hieno kunnia tämä on meille kaikille.

Ensimmäinen vuosi Lahdessa sujui siis pelillisesti hyvin ja kaupungissakin mies on viihtynyt. Myös tyttöystävä on rantautunut Helsingistä Lahteen, kun vielä viime kaudella moottoritie oli välissä.

Jürgensin elämä on nyt lähes pelkästään jääkiekkoa.

– Muuten yritän rauhoittua ja palautella irti jääkiekkoilijan arjesta. Vapaa-aika menee kotona. Tykkään katsella sarjoja ja elokuvia.

Pelicansin kausi alkaa perjantaina Vaasan Sportin vieraana ja lauantaina on vuorossa kotiottelu Rauman Lukkoa vastaan. Viikonlopun tuplapelejä on Pelicansilla kauden aikana hirmuinen määrä. Siihen Jürgensillä on myös oma mielipiteensä.

– Itse suosisin rytmiä tiistai, torstai, lauantai, mutta näillä mennään.

Kuka?

Casimir Jürgens

Syntynyt 26.12.1994

Pituus/paino: 180 cm/82 kg.

Puolustaja, kätisyys left.

Debytoi Liigassa viime kaudella Pelicansissa, 56 ottelu joissa 15 (5+10) tehopistettä.

A-maajoukkueessa 7 maaottelua, 1 (1+0) tehopistettä. Teki ensimmäisen maaottelumaalinsa Valko-Venäjää vastaan. Mestiksessä Kiekko-Vantaassa ja SaPKossa 94 ottelua, 53 (12+41) tehopistettä.

Esa Rauhanlaakso
esa.rauhanlaakso@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi