Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
It's Hockey Time

Pelicansin taloustilanne "huomattavasti parempi kuin vuosi sitten" – SSR-konsernin seuraaja pysyy sponsorina

"Nykyinen operatiivinen johto on tehnyt hyvää työtä ja joutunut kuittaamaan joitakin vanhoja syntejä", sanoo pääomistaja Pasi Nurminen.

Pelicansin johtokasvoina jatkavat samat miehet kuin viime vuosina: Tomi-Pekka Kolu toimitusjohtajana, Pasi Nurminen pääomistajana ja Pentti Matikainen hallituksen puheenjohtajana. Kuva viime vuoden yhtiökokouksesta. Kuva: Juha Peurala
Pelicans teki vuosina 2005-2012 voittoa seitsemällä tilikaudella putkeen, mutta viime vuosina taloudelliset tulokset ovat olleet heikompia. Kuva: Anssi Hietamaa

Urheilussa urheilija on harvoin täydellisen tyytyväinen tulokseensa, koska aina jää varaa parantaa. Sama pätee urheilubisnekseen.

– Harvemmin tulos tyydyttää, mutta kun pääsee positiiviseen tulokseen, voi puhua jonkinasteisesta onnistumisesta, Pelicansin hallituksen puheenjohtaja Pentti Matikainen sanoo.

Matikainen viittaa Pelicansin taustakonsernin menneen tilikauden tulokseen, joka oli 2 400 euroa voitollinen. Pelicans vahvisti tilinpäätöksen keskiviikon yhtiökokouksessaan.

Plussaa oli vain niukasti, mutta parannus oli merkittävä verrattuna viime vuoteen, jolloin konsernin tulos painui 133 000 euroa tappiolle. Liikevaihtokin kasvoi 6,77 miljoonasta 7,22 miljoonaan.

Pelicansin kuudesta viime tilikaudesta neljä on ollut tappiollisia, kun sitä ennen oli seitsemän voitollisen kauden putki.

– Tällä hetkellä asiat näyttävät huomattavasti paremmilta kuin vuosi sitten samaan aikaan. Toiminta on vakaampaa ja omissa käsissä, pääomistaja Pasi Nurminen kertoo.

– Nykyinen operatiivinen johto on tehnyt hyvää työtä ja joutunut kuittaamaan joitakin vanhoja syntejä.

"Ravintolapuoli on kivijalka, ei kiviriippa"

Pelkkiä tuloslaskelmia katsomalla näyttää siltä, että emoyhtiö Lahden Pelicans Oy teki operatiivisella toiminnallaan tukevasti (163 000 euroa) voittoa ja Pelicans Ravintola Oy reilusti (161 000 euroa) tappiota. Tuloksia tasoitettiin ravintolayhtiölle myönnetyllä 140 000 euron konserniavustuksella.

Seurajohto kuitenkin oikaisee käsityksen ravintolatoimintojen tappiollisuudesta.

– Ravintolapuoli on meille kivijalka, ei kiviriippa, Matikainen alleviivaa.

Tuloslaskelman mukaan ravintolayhtiön liikevaihto laski yli 400 000 eurolla edellisvuodesta. Seurajohdon mukaan ravintoloiden liikevaihto kuitenkin pysyi tosiasiassa kutakuinkin edellisvuoden tasolla. Harha johtuu siitä, että osa ravintolatoiminnoista kirjattiin emoyhtiön eli Lahden Pelicans Oy:n liikevaihtoon.

Ravintolayhtiön tulosta rasittivat myös muun muassa Takkulan golfklubin ravintolaan tehdyt investoinnit, jotka eivät vielä näkyneet tuottoina.

Kokonaan emoyhtiön puolelle kirjattiin myös tammikuisen Tallinnassa pelatun Pelicans–HPK-liigaottelun tuotot ja kulut. Toimitusjohtaja Tomi-Pekka Kolu ei halua kertoa tarkkaan, mitä Tallinna-tapahtumasta jäi viivan alle.

– Selkeästi plusmerkkinen tulos, Kolu tyytyy sanomaan.

On ennakoitu, että Pelicans pelaisi Liigaa Tallinnassa toistekin. Kolun mukaan asiasta ei ole nyt kerrottavaa, mutta tulevasta tiedotetaan vielä ennen kauden alkua.

Viime kauden uusiin investointeihin kuuluivat myös kadunvarsimainostaulut, joita Pelicansilla on yksi jäähallin vieressä ja yksi Holmassa. Kolun mukaan mainostaulut ovat maksaneet itsensä takaisin ja tuottavat jo voittoa.

Nousiainen jäi keväällä pois

Pelicansin hallituksessa jatkavat viime kauden tapaan Matikainen puheenjohtajana, Nurminen, Tommi Kurkaa, Juho Ruoti ja Sipe Santapukki.

Nuorisosäätiön rahasotkuissa ryvettynyt Perttu Nousiainen jäi kaikessa hiljaisuudessa pois hallituksesta jo huhtikuun alussa. Matikaisen mukaan Nousiainen pyysi itse eroa henkilökohtaisiin syihin vedoten. Ilman oma-aloitteista eroa hallituksen jäsenen erottaminen vaatisi ylimääräisen yhtiökokouksen.

Nousiainen on toinen pääepäillyistä rikostutkinnassa, jossa Nuorisosäätiön entistä johtoa epäillään miljoonien eurojen hävittämisestä säätiön varallisuudesta.

Nuorisosäätiön ohella samassa vyyhdessä vaikeuksiin ajautui rakennuskonserni SSR Group, joka on kuulunut Pelicansin merkittävimpiin yhteistyökumppaneihin. SSR vaihtoi keväällä nimensä Pallas Rakennukseksi, ja omistajaporras meni kokonaan uusiksi.

Omistajan- ja nimenvaihdos ei kuitenkaan hävittänyt vanhoja velvoitteita, vaan SSR:n Pelicansin kanssa solmima yhteistyökumppanisopimus on edelleen voimassa ja siirtynyt Pallas Rakennukselle. Kolun mukaan sopimusta on jäljellä "muutamia vuosia".

SSR:n entinen pääomistaja Mika Wilenius kertoi kesällä 2016, että yritys sponsoroi Pelicansia 55 000 eurolla kaudessa. Kolu ei kommentoi Pallas Rakennuksen maksaman nykyisen tukisumman suuruutta millään tavoin.

Etelä-Suomen Sanomia julkaiseva Mediatalo Esa omistaa noin kolme prosenttia Pelicans-yhtiön osakkeista.

Loppuun lisätty tieto Miediatalo Esan osakkuudesta Pelicans-yhtiössä.

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi