Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
It's Hockey Time
Mikael
Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi

Kolumni: Älkää aliarvioiko Sveitsiä – sen ykkösnimi pesee Leijonien NHL-pakit mennen tullen

Sveitsi voitti MM-alkulohkon päätösottelussaan Ranskan. Kaikkia niin sanottuja suurmaita vastaan Sveitsi hävisi ottelunsa, mutta ei päästänyt niitä helpolla. Kuva: Mads Claus Rasmussen

Puolivälierässä vastassa Sveitsi, joka joutuu matkustamaan, kun Suomi saa levätä. Parempaa asetelmaa Leijonat ei olisi voinut toivoa. Eikä se toivosta ollut kiinni, vaan tilanne on pelaamalla ansaittu.

Suomella oli tuuriakin. Kanadalle osui lauantaina ohipeli Leijonia vastaan. Kuten päävalmentaja Lauri Marjamäkikin myönsi, maalipaikat Kanada-ottelussa menivät melkein tasan, mutta lukemat olivat Suomelle 5–1.

Tiistain USA-ottelussa tehokkuus oli vielä murhaavampaa ja muutamat osumat vielä onnekkaampia. Suomi teki maaleja paikoista, jotka eivät edes olleet maalipaikkoja. Unisessa keskipäivän ottelussa ne auttoivat komeaan voittoon.

Kiitos kuuluu myös loisto-ottelun pelanneelle Harri Säterille.

Suomi teki maaleja paikoista, jotka eivät edes olleet maalipaikkoja.

Enemmän NHL-kokemusta kuin Leijonilla

Älkää kuitenkaan aliarvioiko Sveitsiä. Joukkueella on seitsemän NHL-pelaajaa, siis lähes yhtä monta kuin Suomella.

NHL-pelejä Sveitsin MM-pelaajilla on yli 1 700, kun Leijonilla on vain reilut 1 200. Nashvillesta kesken kisojen vahvistukseksi tullut Roman Josi kuuluu pelipaikallaan NHL-eliittiin. Kyseessä on aivan eri kaliiperin pelaaja kuin Leijonien NHL-pakit Markus Nutivaara ja Julius Honka, joista jälkimmäinen on ollut Tanskassa iso pettymys.

Suomen kannalta huojentavaa on, että Sveitsi hävisi alkulohkossa kaikille niin sanotusti isommille vastustajilleen. Sveitsin kannalta huojentavaa on, että ne olivat kaikki tiukkoja pelejä. Ruotsi, Venäjä ja Tshekki eivät päässeet helpolla.

Siltä pohjalta on hyvä lähteä haastamaan Suomea. Altavastaajana, jolla on pienemmät paineet ja vähemmän hävittävää. Kun edellisissä peleissä marginaalit eivät kääntyneet Sveitsin puolelle, tästä voi tulla se ottelu, jossa kääntyvät.

Calgary opetti

Historia ei ole Sveitsin puolella. Maan edellinen arvokisaotteluvoitto Suomesta on Calgaryn olympialaisista talvelta 1988.

Viisi vuotta sitten Sveitsi eteni sensaatiomaisesti MM-finaaliin, jossa se antoi kunnon vastuksen kisaisäntä Ruotsille, mutta taipui hopealle.

Siitä ei tullut kaivattua nostetta, vaan Sveitsiä ei sen koommin ole mitalipeleissä nähty. Kaksi kertaa neljän vuoden sisään Sveitsi on jopa jäänyt pudotuspelien ulkopuolelle. Päävalmentaja Patrick Fischerin rekordi kolmen kauden ajalta ei ole kummoinen.

Leijonien USA-voiton ratkettua keskustelin Herningin hallin mediakeskuksessa kokeneen sveitsiläistoimittajan kanssa. Hän sanoi odottavansa torstain peliä optimistisesti. Toimittaja huomautti, että paperilla Sveitsillä on nyt parempi pelaajanippu kuin koskaan aiemmin. Se on merkki siitä, että nämä eivät ole heille välikisat. Menestymisen halu on kova.

Calgaryssä 30 vuotta sitten Leijonat toipui avausottelun sokkitappiosta. Sisuuntunut joukkue eteni ottamaan ensimmäisen arvokisamitalinsa, olympiahopean.

Tanskassa ei ole samaa mahdollisuutta koota rivejä tappion jälkeen. Jos torstaina tulee takkiin, Leijonien turnaus on sitten siinä.

Jos ei tule, tie voi olla auki loppuotteluun asti. Lohkovoiton iso bonus on siinä, että vahvimmaksi mestarisuosikiksi itsensä pelannut Ruotsi tulee vastaan aikaisintaan finaalissa.

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi