Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
It's Hockey Time
Mikael
Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi

Kolumni: Kanadan puhuva pää puuduttaa, mutta Leijonien lausuntoautomaateista saa vielä uuttakin irti

Sebastian Aho jaksaa hoitaa mediavelvoitteensa kärsivällisesti. Kuva: Martti Kainulainen

Te kaikki varmasti tiedätte poliitikkoja, jotka suoriutuvat tiukastakin haastattelusta ja kysymyspatterista tahriintumatta ja takeltelematta – aika usein sanomatta sisällöllisesti juuri mitään. Olette ehkä huomanneet, että monilla urheilijoilla on sama taito.

Tässäkin taiteenlajissa huiput ovat huippuja ja erottuvat joukosta.

Kanadan supertähti Connor McDavid pysähtyi karvaan Suomi-tappion jälkeen tottuneesti median tentattavaksi. McDavid on huippulahjakkuutensa vanki ja tottunut lausuntoautomaattina olemiseen varhaisteini-iästä lähtien. Hänet otettaisiin haastatteluihin jokaisen pelin jälkeen joka tapauksessa, koska häntä pidetään jo 21-vuotiaana yhtenä maailman parhaista ellei parhaana jääkiekkoilijana.

Kanadan MM-joukkueessa ja NHL-seura Edmonton Oilersissa se kuuluu McDavidin toimenkuvaan senkin vuoksi, koska hänen pelipaitansa rintamuksessa on C-kirjain kapteenin roolin merkiksi. Kapteeni on aina viime kädessä joukkueensa puhemies pelaajiston puolelta.

Connor McDavidin suusta ei kannata odottaa kiinnostavia puheita. Kuva: Martti Kainulainen

McDavid tiputteli lausuntoja tutusti autopilotilla, katse enimmäkseen toimittajien ylitse kohti takaseinään.

Mitä mieltä oman joukkueen maalivahtipelistä?

"Me petimme heidät, meidän olisi pitänyt pelata heidän edessään paremmin", oli McDavidin vastaus tiivistetyssä muodossa. Totuus: sekä Curtis McElhinney että Darcy Kuemper imuroivat ainakin yhden helpon.

Mitä mieltä tuomareista?

"En kommentoi tuomareiden päätöksiä. Maajoukkuepelit ovat hiukan erilaista kuin olemme tottuneet. Pitää vain sopeutua siihen." Totuus: Kanada kihisi kiukusta monien tuomioiden jälkeen. TSN-kanavan haastattelussa puolustaja Aaron Ekblad syytti Suomea epäreilusta pelistä ja kutsui sukeltelua "pelkurimaiseksi" toiminnaksi.

McDavidin tehtävään ei kuulu aiheuttaa otsikoita lausunnoillaan. Hänen kuuluu johtaa joukkuetta ja auttaa se voittoihin. Kun kapteeni ei keskity epäolennaisuuksiin eikä aiheuta turhia kohuja, hän johtaa esimerkillään ja pyrkii tuomaan voitot pelaamalla.

Sen takia he ovat kapteeneja. Sen takia he eivät sano juuri mitään.

Osataan sitä Suomessakin. Kisojen aikana olen välillä ihaillut, kuinka kärsivällisesti Leijonien johtohahmot Sebastian Aho ja Mikael Granlund jaksavat vastata samoihin kysymyksiin kerta toisensa jälkeen. Ottelun jälkeen ensin tv-kameroiden edessä, sitten suomalaisille lehtitoimittajille, sitten ehkä vielä muutamille ulkomaalaisille englanniksi.

Ja sama seuraavana päivänä uudestaan. Leijonien puolenpäivän pressitilaisuuksiin on yleensä tullut päävalmentaja Lauri Marjamäen lisäksi puolenkymmentä pelaajaa median esittämien toiveiden mukaisesti.

Joko Aho tai Granlund on ollut mukana useina päivinä, vaikkei olisi erikseen pyydetty. He ovat joukkueen parhaita pelaajia ja myös kapteenistoa, joten he ovat myös puhemiehiä.

Sebastian Ahon analyyttisyyttä voi verrata Iivo Niskaseen.

Hapanta naamaa he eivät ole näyttäneet, eivät kertaakaan. Ahoa ja Granlundia yhdistää paitsi älykkyys kaukalossa, mutta myös älykkyys sen ulkopuolella – ja hyvätapaisuus.

Hyvätapaisuus tarkoittaa sitä, että lausunnot eivät ole koskaan raflaavia. Toisaalta peliäly tarkoittaa sitä, että varsinkin Aho pystyy kysyttäessä analysoimaan pelitapahtumia niin tarkasti, että kymmenien haastattelutoistojen jälkeenkin hänestä saa usein vielä uutta sanottavaa irti. Sitä voi verrata Iivo Niskaseen, joka perkasi häkellyttävän analyyttisesti olympiavoittohiihtonsa Urheilulehden upeassa artikkelissa Pyeongchangin kultajuhlien jälkeen.

Suomalaisten automaattigeneraattori ei hyrrää yhtä voimakkaasti kuin Connor McDavidillä. He eivät ole niin läpeensä haastatteluiden kyllästämiä kuin Kanadan ihmemies.

Leijonien itse kirjoittama tarina on kesken. On hyvät ainekset siihen, että saamme joukkueen puhuvilta päiltä vielä röykkiöllisen kiinnostavia lausuntoja.

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi