Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
It's Hockey Time

Leijonien päävalmentaja suitsuttaa Pelicans-yllättäjää: "Kunhan hän jaksaa tehdä töitä, isot kaukalot odottavat"

Vielä vuosi sitten Casimir Jürgens pelasi Mestistä. Nyt Pelicans-puolustaja on mukana A-maajoukkueen leiriryhmässä vielä viimeisellä viikolla ennen MM-kisoja. "Olen tosissani hakemassa paikkaa joukkueesta", Jürgens sanoo.

Casimir Jürgens on ollut mukana Leijonien MM-leirityksessä pääsiäisen jälkeiseltä viikolta lähtien. Kuva: Martti Kainulainen

Pelicansin pelaajat jäivät liigakauden päätyttyä suoraan lakisääteiselle lomalleen. Casimir Jürgensillä vapaa ajanjakso jäi lyhyemmäksi kuin muilla, mutta iloisesta syystä: hän sai kutsun A-maajoukkueen ensimmäiseen MM-leiritykseen maalis-huhtikuun vaihteessa.

Jürgens myönsi tuoreeltaan, että kutsu tuli puskista. Pelicansin verkkosivujen haastattelussa puolustaja kuitenkin sanoi tappelevansa tosissaan MM-paikasta loppuun asti.

Ja tässä hän edelleen on, viimeisessä leiriryhmässä, josta valitaan tämän viikon päätteeksi Leijonien joukkue ensi viikolla Tanskassa alkavaa MM-lopputurnaukseen.

– Samat fiilikset edelleen. Olen tosissani hakemassa paikkaa joukkueesta. Jää nähtäväksi, mihin se riittää, Jürgens sanoo.

Vuosi sitten Jürgens lopetti kautensa SaPKossa Mestiksen mestaruuteen. Nousu huipulle on ollut vauhdikas.

Pakistossa ei 80-luvulla syntyneitä

Rehellisesti sanoen Jürgensin saumat kisajoukkueeseen ovat hyvin ohuet, sillä leiriryhmässä on jo nyt kymmenen pakkia, joukossaan muun muassa HIFK:n tähtitalentti Miro Heiskanen ja NHL:n Dallas Starsista saapunut Julius Honka. Kärpistä ja Tapparasta tullee vielä jokunen vahvistus, kunhan Liigan finaalit saadaan päätökseen.

MM-kisoja edeltävät pelit ovat mainettaan tärkeämpiä – jo pelkästään siksi, että Jürgensin, 23, kaltaiset nousevat kyvyt ottavat ne erittäin tosissaan ja haluavat tapella kisapaikasta loppuun asti.

Nuoruuden intoa ainakin piisaa, sillä tämän hetken leijonaryhmän kaikki pakit ovat 1990-luvulla syntyneitä.

– Vaikka on nuoria kavereita, kaikki on pelanneet paljon ja haluavat urallaan eteenpäin. Meillä on hyvä kilpailutilanne päällä, Jürgens näkee.

– En näe sitä ongelmana, että meiltä puuttuu kokeneita pelaajia.

Tuli hyvä paikka, päätin kokeilla, ja sinnehän se meni. Pelicans-puolustaja Casimir Jürgens

Kymmenestä puolustajasta neljä on alle 20-vuotiaita, ikäluokaltaan -98 tai -99. Päävalmentaja Lauri Marjamäki mainitsee nämä ikäluokat useaan kertaan, mutta hän hätkähtää hiukan, kun puheeksi tulee 80-luvulla syntyneiden täydellinen poissaolo.

– En ole tuota miettinyt. Ehkä se kertoo jotain siitä sukupolvenvaihdoksesta, mikä tällä hetkellä on vallallaan, Marjamäki sanoo ja viittaa NHL:nkin nuoriin suomalaiskykyihin.

– Sitten on konkariosasto. Näiden väli on Suomi-kiekossa... pikkuisen erilaista.

Pomminvarmaa on, että Leijonien ja Marjamäen luottomiehelle Lasse Kukkoselle, 36, on varattuna paikka Leijonista, kunhan Kärppien kausi päättyy ja kunhan Kukkonen on terve.

Valko-Venäjän veskari meni halpaan

Maajoukkuepelit alkoivat Jürgensiltä hienosti, kun hän onnistui jo toisessa ottelussaan maalinteossa. Valko-Venäjän maalivahti lähti ennakoimaan Jürgensiltä rännikiekkoa, mutta leijonapakki latasikin kiekon keskialueelta suoraan rysään.

– Olimme pukukopissa vieruskaverini Kasper Björkqvistin kanssa jutelleet, että se maalivahti "varastaa" aika paljon. Tuli hyvä paikka, päätin kokeilla, ja sinnehän se meni, Jürgens kertaa hymyillen.

– En ole kyllä ennen vastaavaa maalia tehnyt.

Jürgensin mukaan maajoukkuepeleissä vauhti on kovempi kuin Liigassa.

– Tilanteet tulevat nopeammin, vastustajat ovat vahvempia kamppailuissa. Kamppailupelaamisessa on aika iso ero.

Ensimmäisessä maajoukkuepeleissä Jürgens sai peliaikaa melko reippaastikin, mutta leiriryhmän täydennyttyä Pelicans-pakin vastuu on kaventunut. Ei ole yllätys, jos Jürgens on torstaina Helsingissä pelattavassa Venäjä-ottelussa kokoonpanon ulkopuolella.

Omasta mielestään hän on suoriutunut vähintään tyydyttävästi.

– Totta kai on parannettavaa, mutta ihan hyvin olen tuntunut pärjäävän.

Päävalmentaja Lauri Marjamäki on ollut tyytyväinen Casimir Jürgensin esityksiin Leijonissa. Kuva: Martti Kainulainen

Matikaiselta vahvat suositukset

Jürgens oli Marjamäen luupin alla hyvän matkaa pitkin Liigan loppukauden ratkaisupelejä. Marjamäen entinen työpari, Pelicansia luotsannut Petri Matikainen antoi vahvat suositukset suojatistaan.

– Petu sanoi, että hän on varmasti juuri sellainen pakki, jota haemme: hyvin luisteleva, osallistuva, uskaltaa luottaa omaan luisteluun, puolustaa ylhäältä tiiviinä ja pääsee paineen alta pihalle, kuten nykypäivän pakin vaatimuksiin kuuluu.

Marjamäki on saanut sitä mitä on tilannut.

– Siinä on hieno puolustaja kasvamassa Suomi-kiekkoon. Uskon, että kunhan hän malttaa tehdä perustyötä, isommatkin kaukalot odottavat.

Kuka?

Casimir Jürgens

s. 26.12.1994 Helsingissä.

Pelicansin puolustaja, sopimus kevääseen 2021 asti.

HIFK:n kasvatti. Siirtyi seuran junioreista Mestiksen SaPKoon 2015, debytoi Liigassa viime syksynä 22-vuotiaana.

Mestiksen mestari ja paras puolustaja 2016–17.

Liigassa päättyneellä kaudella runkosarjassa 56 ottelua 5+10=15 tehopistettä. Pudotuspeleissä 3, 1+2=3.

Debytoi A-maajoukkueessa Valko-Venäjää vastaan 5.4.2018.

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi