Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
It's Hockey Time

"Maailma aukeni taas, vaikka olenkin jo vanha mies" – Erkka Westerlund kutsuu pestiä KHL-seuran peräsimessä yhdeksi uransa parhaista

Venäjällä vietetty vuosi oli ääripäiden törmäilyä ja uuden oppimisen tehokurssi. Nyt on palautumisen aika. Erkka Westerlund ei aio säntäillä mihin tahansa.

Valmentajan töitä riittäisi. Westerlundin puhelin on kauden jälkeen pirissyt, mutta ainakan toistaiseksi vastaan ei ole tullut riittävän inspiroivaa tarjousta. Kuva: Mirja Hussain

– Tämä oli minulle valmentajana yksi parhaista vuosista. Oppia tuli monen vuoden edestä. Maailma aukeni taas, vaikka olenkin jo vanha mies, 61-vuotias Erkka Westerlund sanoo ja virnistää.

Westerlund – yksi kaikkien aikojen suomalaisista jääkiekkovalmentajista – valmensi ensimmäistä kertaa urallaan ulkomaalaista joukkuetta ulkomailla.

Salavat Julajev Ufan kausi päättyi Venäjän KHL:ssä konferenssivälieriin. Tulos oli urheilullisesti "todella kova suoritus", kuten Westerlund sanoo.

– Lähtökohtiin nähden.

Lähtökohdilla hän viittaa ennen kaikkea kahden kiekkofilosofian tai -kulttuurin yhteentörmäykseen.

Marraskuun puolivälissä Westerlund apuvalmentajineen ymmärsi, ettei suomalaisten valmentajien laajasti kannattama urheilijakeskeinen valmennustapa toimi sellaisenaan Venäjällä.

Vanhoista tavoista poisopettaminen ei ollut yksinkertaista. Autoritääriseen valmennustyyliin tottuneet venäläispelaajat alkoivat kaivata kuria, järjestystä ja selkeitä ohjeita keskustelun ja vapauden sijaan.

On tullut sinkoiltua vähän joka paikkaan. Jääkiekkovalmentaja Erkka Westerlund

Dialogi, innostaminen, inspiroiminen ja yksilöiden henkisten voimavarojen etsiminen ja hyödyntäminen ovat Westerlundin valmentamisen ydintä. Venäläisessä valmennuskulttuurissa ne eivät kuulu sana- tai keinovalikoimaan – ainakaan vielä.

Tämä oli hyväksyttävä. Muuten olisi saattanut tulla lähtö.

Westerlund apureineen päätti tulla vastaan. Diskuteeraaminen jäi vähemmälle ja toimintamalleja yksinkertaistettiin.

Osittainen luistaminen omasta filosofiasta ei ollut Westerlundille kovin hedelmällistä. Kun Westerlund olisi halunnut oppia yhä enemmän toimimaan urheilijalähtöisestä filosofiasta käsin, joutui hän Venäjällä ottamaan taka-askelia johtajakeskeisyyteen päin – suuntaan, jonka hän ajatteli olevan jo menneen talven lumia.

Räyhäävää diktaattoria Westerlundista ei tullut, mutta osa urheilijakeskeisyysideologiasta siirrettiin syrjään.

– Tuloksen tekeminen tuli keskiöön, ei niinkään toiminnan ja pelin kehittäminen. Haimme kompromissia, jolla kyettäisiin saamaan tuloksia. Marraskuun puolenvälin paikkeilla opimme toimimaan siinä kulttuurissa. Sen jälkeen olimme runkosarjassa KHL:n paras joukkue. Keräsimme viimeisessä 20 pelissä eniten pisteitä.

Westerlundin johtamaan valmennustiimiin Ufassa kuuluivat Tomi Lämsä, Hannu Virta ja Nikolai Tsuljugin, maalivahtivalmentaja Vadim Tarasov, kuntovalmentaja Jarmo Koivisto sekä videovalmentajana toiminut poika Tomas Westerlund.

Erkka Westerlundilla riittää yhä intoa ja paloa valmentamiseen, mutta pyrkyä ja pakkoa ei ole mihinkään. Vuosi Venäjällä vaati veronsa. Nyt on palautumisen ja rauhoittumisen aika. Kuva: Mirja Hussain

Oppia otettava molemmin puolin

Westerlund näkee venäläisessä jääkiekossa valtavasti kehittämisen mahdollisuuksia. Venäläinen kiekkokoneisto tuottaa jo maailman taitavimmat yksilöt. Yksilöiden tekemässä yhteistyössä on vielä paljon tekemistä, hän sanoo. Westerlundin mukaan eurooppalaisten ja suomalaisten olisi syytä ottaa oppia venäläisten harjoitusmääristä. Venäläisten olisi toisaalta syytä tiirailla harjoittelun urheilijalähtöisyyttä.

– Suomessa pyritään satsaamaan siihen, että harjoittelu on urheilijalähtöistä lapsista alkaen. Harjoittelun pitää perustua iloon, innostukseen ja intohimoon, ei pakotettuun toimintaan. Jos nämä kaksi asiaa (harjoitusmäärät ja urheilijalähtöisyys) onnistutaan yhdistämään, palkitsee se varmasti.

Urakan päättyminen Ufassa ei harmita

Ensi kaudella Westerlund ei Ufassa valmenna. Seura ilmoitti jo kertaalleen haluavansa pitää Westerlundin ja muun valmennustiimin joukkueen peräsimessä myös ensi kaudella. Kun alettiin puhua rahasta, pelaajapolitiikasta ja toimintakulttuurin kokonaisvaltaisesta kehittämisestä, seura ei enää ollutkaan valmis jatkamaan yhteistyötä.

– Olisimme olleet valmiita jatkamaan, mutta minä ja muu valmennustiimikin halusimme arvottaa omaa tekemistämme. Meillä oli muutamia ehtoja, joita olisimme halunneet parantaa. Ne eivät lopulta sopineet seuralle.

Westerlund korostaa, että sillat eivät palaneet, vaikka sopimusta ei ensi kaudesta syntynytkään. Hän toivoo Salavatin kaikkea hyvää.

– Käsitykseni mukaan he aikovat jatkaa suurin piirtein sillä linjalla, jonka me siellä aloitimme.

Ensi kaudella Ufaa valmentaa Nikolai Tsuljugin, yksi Westerlundin apureista päättyneellä kaudella.

Harmittaako, että pesti Ufassa jäi erikoisten kuvioiden jälkeen lopulta yhteen kauteen?

– Itselläni on hyvä olo tällä hetkellä. Voi olla, että tämä oli henkilökohtaisesti ajateltuna parempi ratkaisu.

Erkka Westerlundin valmennusfilosofia ei sellaisenaan istunut venäläiseen kiekkokulttuuriin. Diskuteeraamista vähennettiin ja toimintamalleja yksinkertaistettiin. Rytminmuutoksen jälkeen Westerlundin joukkue oli runkosarjan paras KHL-seura. Kuva: Mirja Hussain

"Innostusta ja motivaatiota valmentamiseen on edelleen"

Oliko valmentaminen venäläisessä KHL-joukkueessa viimeinen kirsikka kakun päälle vai syttyikö intohimo valmentamiseen entistä suurempaan liekkiin uusien kokemusten ja elämysten myötä?

– En tiedä... Innostusta ja motivaatiota valmentamiseen on edelleen. Kun oppi paljon, tuli uusia ajatuksia siitä, että jos uuteen projektiin lähtee, mitä tekisi toisin.

– Oli suuri rikkaus toimia erilaisessa kulttuurissa. Sain kokea ääripäät.

Westerlundin ajattelussa matka on tärkeämpi kuin lopputulos. Venäjällä ajatusmaailma ei voisi olla enempää erilainen.

– Se korostuu siinä yhteiskunnassa muutenkin. Kaikki haluavat olla voittajia ja vain voittajia arvostetaan. Oma filosofiani perustuu siihen, miten voittajaksi kehitytään.

Westerlundin käsityksen mukaan Salavatin seurajohdossakin alettiin kauden aikana ymmärtää, että myös toimintatavoilla ja matkalla kohti voittamista on väliä.

Pyrkyä tai pakkoa ei ole yhtään mihinkään

Mitä seuraavaksi? Matkustelua, rauhoittumista ja palautumista. Vaikuttaa todennäköiseltä, ettei Westerlund valmenna ensi kaudella missään. Ufassa hän olisi ollut valmis jatkamaan, mutta nyt hänellä ei ole kiire sännätä mihinkään. Pyrkyä tai pakkoa ei ole yhtään mihinkään.

Puhelin on soinut. Valmennustöitä riittäisi, mutta mitään tarpeeksi inspiroivaa ei ole tullut vastaan.

– Olen aika paljon elänyt jääkiekkoelämää ja kiertänyt maailman halleja ympäriinsä. Hyvän, antoisan ja raskaan vuoden jälkeen voi olla hyvä katsoa vähän muita haasteita.

Mitä uudet haasteet voisivat olla, jos valmentaminen ei ole vaihtoehto numero yksi?

Huippu-urheiluyksikön väistyvän johtajan Mika Kojonkosken kanssa Westerlund kävi keskusteluja mahdollisesta pestistä olympiakomiteassa. Ufassa auennut mahdollisuus vei kuitenkin tuolloin voiton.

Tulevan huippu-urheiluyksikön johtajan Mika Lehtimäen kanssa hän ei ole keskustellut.

– En sulje mitään pois, mutta luulen, etten seuraavan kauden aikana halua sitoutua mihinkään enempää. On tullut sinkoiltua vähän joka paikkaan. Nyt on syytä antaa enemmän aikaa perheelleni. Sieltä puolelta on löytynyt aika hyvä jousto koko urani ajan.

Valmentaja

Erkka Westerlund

61-vuotias jääkiekkovalmentaja.

Perheeseen kuuluvat vaimo ja kolme aikuista lasta.

Valmensi päättyneellä kaudella KHL-seura Salavat Julajev Ufaa.

Valmensi Jokereita KHL:ssä kausina 2014–2016.

Valmentanut urallaan Liigassa JYPiä, Lukkoa, HIFK:ta ja Jokereita.

Maajoukkueen päävalmentajana kaudet 2004–2007 ja 2013–2014.

Saavutuksia muun muassa: Maajoukkueessa olympiahopea, olympiapronssi, MM-hopea ja MM-pronssi. HIFK:ssa Suomen mestaruus.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi