Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
It's Hockey Time

"Eroon ette pääse, jos mitään ihmeellistä ei tapahdu" – Pasi Nurmisen jatko Pelicans-penkin takana näyttää selvältä

Sekä Lahdessa että Heinolassa aliarvioitiin Mestiksen taso, sanoo Pasi Nurminen viitaten Peliittojen penkin alle menneeseen kauteen.

Petri Matikainen vaati julkisesti seurajohdolta lisävahvistuksia siirtorajan kynnyksellä. Jäljellä olleella rahalla ei löydetty hinta-laatusuhteeltaan tarpeeksi hyviä pelaajia, sanoo omistaja-valmentaja Pasi Nurminen. Kuva: Juha Peurala

Pelicansin pääomistaja ja kolme edellistä kautta apuvalmentajana toiminut Pasi Nurminen jatkaa valmentajana myös ensi kaudella.

Vai jatkaako sittenkään?

Suoraa vastausta ei ole tarjolla, mutta on helppo tulkita, että valmentaminen vaikuttaa todennäköiseltä. Petri Matikaisen seuraajaksi on tulossa Ville Nieminen. Virallista tiedotetta asiasta odotetaan yhä.

– Olemme käyneet viime aikoina yhtiön asioita läpi. Seuraavaksi on varmaan asialistalla oman roolini päättäminen organisaatiossa. Eroon ette minusta pääse, jos mitään ihan hirveän ihmeellistä ei tapahdu, Nurminen sanoo.

– Entistä vahvempana seuraavaan kauteen ja taisteluun!

Nurminen on ainakin fyysisesti sivussa jonkin aikaa Pelicansin päivittäisestä toiminnasta jääkiekkotermein "alaraajavamman" vuoksi. Sen tarkemmin hän ei vammansa laadusta tai sairausloman pituudesta halua julkisesti puhua.

– Tässä on kuitenkin selitys heille, jotka ovat saattaneet klenkkaamistani ihmetellä.

Kausi oli yksi hankalimmista

Pelicansin kausi päättyi pari viikkoa sitten SaiPaa vastaan pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle.

Nurminen sanoi heti viimeisen pelin jälkeen, että päättynyt kausi oli hänelle yksi uransa hankalimmista. Hän puhui myös seuran sisäisistä "puljaamisista", muttei halunnut avata tarkemmin sitä, mitä lausunnoillaan tarkoitti.

– Urheilubisneksessä monta kertaa muut asiat kuin kova halu merkitsevät enemmän joukkueen vahvistamisen suhteen, Nurminen sanoo nyt.

– Tästä syystä kausi oli erittäin hankala myös P. Nurmiselle itselleen.

Nurminen puhuu, muttei selvästi halua vastata.

Päävalmentajana päättyneellä kaudella toiminut Matikainen antoi siirtorajan kynnyksellä poikkeuksellisen lausunnon, kun hän kehotti julkisesti seuran rahapussin vartijoita hankkimaan uusia pelaajia. Toiveisiin ei toimiston puolella vastattu – tai kyetty vastaamaan.

– Toiminnan jatkuvuuden kannalta pitää joskus tehdä kipeitä päätöksiä, jotta voimme tulevaisuudessa tarvittaessa tehdä reagointeja siirtorajan läheisyydessä, sanoo pääomistaja Nurminen.

Oliko seuran taloudellinen tilanne sellainen, ettei pelaajahankintoihin voitu kevään korvalla ryhtyä vai eikö sopivia pelaajia ollut kesken kauden tarjolla?

– Emme löytäneet hinta-laatusuhteeltaan riittävän hyviä pelaajia, joita meidän jäljellä olevilla resursseilla olisi kannattanut hankkia. Siis, sellaisia pelaajia, jotka olisivat meidän projektiamme todennäköisesti merkittävästi auttaneet.

Lue myös: Telia julkisti Liigan uudet katselupaketit - sisällöntuotanto uudistuu, hinta nousee
 

Heiskanen onnistui kesäharjoittamisessa

Kun Pelicansin rahkeet riittivät säälipleijareihin, yhteistyöseuralla Peliitoilla ei riittänyt mihinkään. Kausi oli vaarassa päättyä katastrofiin. Mestiksen runkosarjan viimeiseksi jäänyt heinolalaisjoukkue joutui karsimaan sarjapaikastaan, mutta klaarasi karsinnat neljällä peräkkäisellä voitolla Kalajoen JHT:stä.

– Tuloksellisesti kausi oli vain välttävä, mutta toisaalta samaan aikaan pystyttiin ajamaan paljon kokemattomia pelaajia miesten tasolle. Suuri yleisö ei tiedä, kuinka ison työn Santeri Heiskanen nuorten pelaajien kanssa kesäharjoittelussa teki, kaikkien muiden rooliensa ohella Peliittojen hallituksessa istuva Nurminen sanoo.

Heiskasen urotyöt kesäharjoittelussa eivät näkyneet kaukalossa voittoina.

– Hommat lähtivät luisumaan väärään suuntaan sarjakaudella. Sitä kierrettä on vaikea katkaista, ja joskus vaaditaan äärimmäisiä toimenpiteitä, Nurminen sanoo viitaten Heiskasen runkosarjan loppumetreillä saamiin potkuihin.

Yhteistyötä pystyttävä parantamaan

Nurminen totesi kuukausi sitten eräässä taustakeskustelussa kertovansa kauden jälkeen, mikä Pelicansin ja Peliittojen yhteistyössä meni "päin persettä".

Olisiko nyt oikea aika kertoa, kun kausi on ohi molemmilla joukkueilla?

– Nyt kun kausi on saatu päätökseen, niin tuota ilmausta voidaan vähän lieventää. Yhteistyö ei toiminut optimaalisesti. Se on monen tekijän summa.

Nurminen myöntää, että sekä Heinolassa että Lahdessa sorruttiin aliarvioimaan Mestiksen tasoa.

– Varsinkin puolustuspää oli liian kokematon Mestis-tasolle. Tämän lisäksi ongelmia tuottivat lukuisat Pelicans-pelaajien loukkaantumiset. Sen vuoksi jouduimme pompottelemaan pelaajia edestakaisin Lahden ja Heinolan välillä.

Keskusteluyhteys Heinolan ja Lahden välillä toimi, muttei täydellisesti, sanoo Nurminen nyt.

– Päävalmentajat olivat keskusteluyhteydessä käytännössä päivittäin. Face to face -tapaamisia pitää ehdottomasti pystyä lisäämään tulevaisuudessa. Näillä tapaamisilla saadaan varmasti parempi ymmärrys siitä, mitä kummankin joukkueen arjessa tapahtuu.

Mitä muuta Peliittojen ja Pelicansin tulee tehdä jatkossa eri tavoin, jotta yhteistyö toimisi paremmin?

– Kaikkea yhteistyötä pitää pystyä parantamaan. Urheilua sekä kaikkea muutakin jääkiekkobisnekseen liittyvää toimintaa. Tyytyväisyys tappaa kehityksen ja tällä hetkellä emme voi todellakaan olla tyytyväisiä, Nurminen sanoo.

– Parempaa halutaan, ja parempaa tehdään.

Pelicansin kannalta on äärimmäisen tärkeää, että Peliitat pystyi säilyttämään paikkansa Mestiksessä, Nurminen sanoo.

– On enemmän sääntö kuin poikkeus, että Pelicans-pelaajalta löytyy taustaa molemmista joukkueista. Mestis-pelit ovat erittäin merkittäviä pelaajien henkilökohtaiselle kehitykselle.

Ei automaattisesti paikkaa Liiga-joukkueessa

Nurminen ei halua nimetä niitä Peliitoissa pääosan kaudesta pelanneita pelaajia, joista kasvoi kauden aikana mitat täyttäviä Liiga-pelaajia. Hänen mukaansa kaikki Peliitoissa esiintyneet pelaajat ovat "pomminvarmasti" valmiimpia kilpailemaan paikasta Pelicansin Liiga-miehistossä.

– Pitää myös ymmärtää, että vaikka osalla nuorista oli isokin vastuu Peliitoissa menneellä kaudella, ei se takaa automaattisesti paikkaa Liiga-joukkueessa. Paljon pitää tehdä töitä tulevana kesänä, oppia ammattilaisuuden salat ja huippu-urheilijan elämä, jotta pystyy murtautumaan seuraavalle sarjatasolle merkittävään rooliin. Päävastuu tästä on nuorilla miehillä itsellään.

Kausi 2018–19

Ensi viikolla uusia sopimuksia

Pelicans julkaisee ensi viikolla tulevan kauden valmennustiimin sekä muutamia pelaajasopimuksia, kertoo toimitusjohtaja Tomi-Pekka Kolu. Kaikkia sopimuksia ei julkisteta kerralla, koska osalla tulevan kauden pelaajista on vielä kuluvan kauden pelit kesken.

Kolun mukaan sopimustilanne on poikkeuksellisen hyvä ajankohtaan nähden.

– Muutama pakki vielä uupuu. Muuten sarja voisi meidän puolestamme vaikka alkaa, Kolu sanoo.

Pelicans on jo aiemmin julkistanut sopimukset puolustajien Aleksi Ekin, Mikko Kousan ja Nico Maneliuksen sekä hyökkääjien Hannes Björnisen, Roope Elimäen, Severi Lahtisen, Jesse Mankisen, Aleksi Mustosen, Miska Siikosen, Miika Tiihosen, Artturi Toivolan, Antti Tyrväisen ja Taavi Vartiaisen kanssa.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi