Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
It's Hockey Time

"Tuntuu, että täällä meidän ulkomaalaispelureiden tekemisiin puututaan tarkemmin..." – Lahdessa nähdyt vahvistukset ovat loistaneet niin piste- kuin jäähytilastoissa

Reippaan ja Pelicansin ulkomaalaisvahvistuksina on nähty muiden muassa yksi pistekuningas ja monta kuumapäätä.

Oldrich Valekin hulppea tehokausi Hockey-Reippaassa sai ikävän lopun.

Jos legendaarisimmasta Lahdessa kiekkoilleesta ulkomaalaisesta järjestettäisiin äänestys, osan lopputuloksesta saattaisi arvata etukäteen. Nuorempi katsojasukupolvi antaisi äänivyöryn Ryan Laschille ja vanhemmat Oldrich Valekille.

Ainakin se olisi ansaittu tulos. Jenkkihyökkääjä Lasch on ainoa Reippaan tai Pelicansin pelaaja, joka on voittanut SM-liigan pistepörssin. Hän kuului hopeakaudella 2011–12 Pelicansin kulmakiviin.

Laschin komea saldo (59 ottelua, 24+38=62 pistettä) kalpenee kuitenkin Valekin lukemille vuosilta 1989–91. Tshekkijyrä teki Hockey-Reippaalle ykkösdivarissa 28 ottelussa hillittömät 47 maalia. Pistetehtailu jatkui liigassakin Matti Hagmanin tarjoilusta, ja Valek kokosi 41 ottelussa muhkeat 51 (28+23) pistettä.

Oldrich Valekin hulppea tehokausi Hockey-Reippaassa sai ikävän lopun.

Loppu oli vähemmän kunniakas. Helmikuussa 1991 Valek löi TPS-vierasottelussa erotuomaria ja sai 17 ottelun pelikiellon. Kuumapäinen kulttihyökkääjä siirtyi kahdeksi kaudeksi Norjan liigaan, eikä hän Reippaaseen palatessaan 1993–94 ollut entisensä. Paluu jäi lyhyeksi.

Valekin pelikieltoa ankaroitti se, että hän oli käynyt tuomariin käsiksi myös edellisellä kaudella.

Katsoja takoi Hyndmania kypärään

Erikoisten episodien sarjaan kuuluu myös Kiekkoreippaan kanadalaisvahvistuksen Mike Hyndmanin tapaus Forssasta tammikuussa 1977.

Hyndman istui kuumaksi kiehahtaneessa FoPS-vierasottelussa jäähypenkillä, kun eräs katsoja ryhtyi takaa takomaan häntä kypärään. Jäähyaitiot kun eivät olleet samalla tavalla suojattuja kuin nykyisin. Hermostunut Hyndman rupesi huitomaan mailallaan takaisin ja sai lopulta ottelurangaistuksen.

Hyndman voitti tuolla kaudella jäähykuninkuuden. Kiekkoreippaan kanadalaiset herättivät huomiota, sillä myös Dave Contella piisasi temperamenttia.

Hyndman selitti Etelä-Suomen Sanomissa pari päivää Forssa-tapauksen jälkeen, ettei hän ollut kotimaassaan mikään tappelupukari.

– Tuntuu, että täällä meidän ulkomaalaispelureiden tekemisiin puututaan tarkemmin kuin kotimaisten pelaajien otteisiin. Kanadalaispelureiden yllä tuntuu leijuvan tappelijan maine, Hyndman sanoi.

ESS:n mukaan lahtelaisyleisö oli leikkisästi nimennyt kanadalaisduon Mikko Hynttiseksi ja Taavetti Konttiseksi.

Pistetilaston ykkösenä yllätysnimi

Lahdessa on nähty kovatasoisiakin ulkomaalaisia pistemiehiä, mutta huippukausien jälkeen he ovat aina livenneet muualle.

Tyler Redenbach on Reippaan ja Pelicansin liiga-aikojen tehokkain ulkomaalaispelaaja. Kuva: Veli-Matti A. Pitkänen

Melko yllättävää on, että liigatasolla Reippaiden ja Pelicansin kaikkien aikojen tehokkain ulkomaalaispelaaja on Tyler Redenbach. Kanadalainen teki kahden ja puolen kauden (2012–15) aikana 107 ottelussa 80 (13+67) pistettä.

Redenbachin edellä on 34 kotimaista pelaajaa. Ykkösenä on Erkki Laine 305 (183+122) pisteellään.

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi