Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
It's Hockey Time

"Hän yritti kiivetä katsomoon ja mukiloida katsojan" – neljä entistä lahtelaispeluria muistelee legendaarisimpia ulkomaalaisvahvistuksia

Frank Neal teki Kiekkoreippaassa läpimurron ja vaihtoi sitten HIFK:hon. Lehtileike Etelä-Suomen Sanomista 7.3.1979.

Ketkä ulkomaalaispelaajat ovat jääneet lahtelaisille mieleen? Pyysimme neljältä kiekkokasvoilta listauksia, joissa ei muistella välttämättä absoluuttisesti parhaita pelaajia, vaan muuten mieleenpainuneimpia miehiä.

Muistojaan kaivelivat Hannu Koskinen, Jari Kauppila, Marko Lempinen ja Tomi-Pekka Kolu. "Pile" Koskinen oli Kiekkoreippaan tehohyökkääjä ja edusti lahtelaisseuraa koko liigauransa 1976–85. Kauppila pelasi Reippaassa ja Pelicansissa neljään eri otteeseen aikavälillä 1992–2013. Lempinen on Ilta-Sanomien toimittaja, joka pääsi maalivahtina Reipas Lahden liigajoukkueen kynnyksellä 1990-luvun puolivälissä. Kolu on Pelicansin nykyinen toimitusjohtaja, joka on aiemmin toiminut seuran markkinointipäällikkönä ja pelannut Reipas Lahdessa ja Pelicansissa hyökkääjänä 1994–2000.

Hannu Koskisen lista:

Don Cutts

Kanadalaismolari toi Kiekkoreippaaseen NHL-kokemusta kaudeksi 1980–81.

"Hän toi Suomeen uudenlaisen torjuntatyylin, joka ymmärtääkseni vastaa paljon nykyajan perhostyyliä. Isokokoinen kaveri, joka pystyi olemaan polvillaan ja peitti koko maalin. Vaikea häntä oli harjoituksissakaan ohittaa."

Frank Neal teki Kiekkoreippaassa läpimurron ja vaihtoi sitten HIFK:hon. Lehtileike Etelä-Suomen Sanomista 7.3.1979.

Frank Neal

Kanadalaispakki tuli Kiekkoreippaaseen 24-vuotiaana 1978, löi läpi ja pelasi seuraavat kaksi kautta HIFK:ssa.

"Pitkällä mailalla pelaava lyhyt mies. Hyvin liikkuva jämäkkä jässikkä, joka ampui hyvin. Hyvä joukkuepelaaja, kuten kaikki muutkin kanadalaiset."

Richard Grenier

Taas yksi viiksimies Kanadasta. Teki liigakaudella 1980–81 valekmaiset pistelukemat (36 ottelua, 29+21=50), muttei kohonnut kummemmaksi kulttihahmoksi.

"Monipuolinen hyökkääjä ja merkittävä vahvistus meille. Hyvä yleispelaaja."

Jari Kauppilan lista:

Oldrich Valek

Kauppila pelasi maineikkaan tshekkihyökkääjän joukkuetoverina 1991–92 ja 93–94.

"Vahva kuin härkä, hirveä laukaus ja taklaus. Hän oli yksi SM-liigan pelottavimmista jätkistä silloin. Todella tulisieluinen: silloin kun keitti nurin, sai olla kopissakin varuillaan."

Jaromir Sindel

Moninkertainen MM-kävijä pelasi Hockey-Reippaassa 1989–92, josta jatkoi Tapparaan. Kauppila pelasi myöhemmin myös Jaromirin pojan Jakubin joukkuekaverina Pelicansissa.

"Isä-Sindel oli rautainen ammattilainen. Keskittyminen jokapäiväiseen arkityöhön oli todella kovalla tasolla, siitä kelpasi ottaa mallia. Oli hänessä myös slaavilaista taiteilijapersoonaa, ja temperamenttia piisasi."

Martin Cech ihastutti Lahdessa uhkarohkealla taituruudellaan.

Martin Cech

Taitava ja ajoittain uhkarohkeasti pelannut tshekkipakki osui Pelicansiin heikolle ajanjaksolle. Myytiin Venäjälle kesken sopimuskauden syksyllä 2003. Cech kuoli auto-onnettomuudessa syyskuussa 2007 vain 31-vuotiaana.

"Tämän kaverin kanssa oli hauska pelata. Sentterinä saattoi luottaa siihen, että kiekot napsahtelivat lapaan, kun asioista sovittiin. Sen näki, että hänellä oli tähtäimet korkeammalla kuin Pelicansissa."

Marko Lempisen lista:

Bill Whelton

Jenkkipakin tilasto Kiekkoreippaasta on hämmentävä: kaksi maalia, kolme syöttöä – ja miinuslukema -29!

"Yksi koko SM-liigahistorian erikoisimmista ulkomaalaishahmoista. Kaukalopoliisi ajautui jo ensimmäisenä iltana Lahdessa tappeluun, jossa tarinan mukaan selätti neljä kaveria. Osasi luistella ja pelata, muttei juosta. Yritti kerran kesken pelin kiivetä katsomoon ja mukiloida hänelle irvailleen katsojan. Pelasi vain yli 30 peliä Suomessa, mutta jäi silti ikuiseksi puheenaiheeksi."

Jaromir Sindel

"Tshekkoslovakian maajoukkuevahdin saapuminen Lahteen tuntui epätodelliselta. Pelasin siihen aikaan Kiekkoreippaan juniorimaalivahtina ja kävin seuraamassa tiiviisti myös Sindelin harjoituksia. Hän ei tuntunut olevan tästä maailmasta. Hän teki kylkitorjunnoista taidetta ja oli niissä maailman paras – heti Dominik Hasekin jälkeen."

Don Cutts

"En nähnyt kuin yhden kanadalaisen pelin livenä, olin silloin aivan nassikka. Kuitenkin Cuttsista kerrotut uskomattomat tarinat tekivät lähtemättömän vaikutuksen nuoreen veskarinalkuun. Cutts toi Suomeen uudenlaista maalivahtiosaamista, josta yksi jos toinenkin tuon ajan liigaveskari pystyi ammentamaan. Cutts toi Lahteen voittamisen luonnetta."

Tomi-Pekka Kolun lista:

Oldrich Valek

"Junnuna kun 'asuin' jo silloin käytännössä jäähallilla, niin muistan kävelleeni useasti edustusjoukkueen kopin ohi ja seuranneeni tarkkaan Valekia, joka istui heti ovensuussa. Erityisesti laukaus ja erittäin erikoinen mailanlapa ovat jääneet mieleen."

Sean Avery pelasi Pelicansissa kolme ottelua ja häipyi sitten kenellekään ilmoittamatta.

Sean Avery

Räävitön kanadalaisärsyttäjä pelasi Pelicansissa kolme ottelua NHL-työsulkukaudella 2004–05.

"Hain kaverin lentokentältä, kun hän saapui Suomeen Los Angelesista. Lahteen tullessa ajoin keskustan läpi, kuten olin luvannut. Kun olimme ajaneet kauniin pääkatumme loppuun, kaveri kysyi: 'Milloin se keskusta siis tulee?' Kerroin kyseisen metropolin jääneen juuri taakse. Averylla pyörähti silmät päässä ja suu jäi auki. Tajusin, ettei aio kaveri tonttia ostaa täältä. Muutama päivä siinä meni, ja kaveri osti itse lentolipun mitään kenellekään siitä kertomatta ja häipyi takaisin Losiin silloisen tyttöystävänsä Rachel Hunterin luo."

Jonas Junlandin tekemät tehopisteet tulivat Pelicansille kalliiksi.

Jonas Junland

NHL:ssäkin käväissyt ruotsalaispakki edusti Pelicansia viidessä ottelussa 2012–13.

"Yksi parhaista puolustajista mitä Lahdessa nähty. Valitettavasti loukkaantui, ja ottelut Pelicans-paidassa jäivät lyhyeen. Pelasi useita maaotteluita Ruotsin kovassa maajoukkueessa meiltä lähdön jälkeen. Loukkaantumisen vuoksi on varmasti yksi kallein euro/peli Lahdessa pelanneista."

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi