Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
It's Hockey Time

Marko Jantunen hioi luistelutaitoja villasukat jalassa, isä Eero painottaa perusominaisuuksien tärkeyttä: "Peliä pitää pelata koko ajan myös mentaalisesti"

Entinen huippukiekkoilija Marko Jantunen (oik.) liikkui luistimilla silmiä hivelevän sulavasti. Isä Eero kertoo poikansa harjoitelleen luistelua aluksi villasukat jalassa liukuen. Kuva: Katja Luoma

Lahtelaisessa jääkiekkoilussa vuodesta 1969 mukana ollut Eero Jantunen seuraa Pelicansin runkosarjaottelua mietteliäänä.

Pitkän ja korvaamattoman päivätyön lahtelaisen juniorikiekkoilun ja jääurheiluolosuhteiden eteen tehnyt kiekkomies näkee Pelicans-pelaajien otteissa puutteita.

Pelaamisesta nauttiminen ja pelinopeus kärsivät, mikäli pelaajan perustaidot ja henkinen valmiustaso eivät ole kunnossa.

- Pelin nopeutuessa pelaajien pelinlukutaitojen pitäisi nopeutua samassa suhteessa. Se edellyttää sitä, että peliä pitää ajatella erittäin paljon myös silloin, kun pelaaja ei ole jäällä. Peliä pitää pelata koko ajan myös mentaalisesti, että reaktiot tulisivat kaukalossa selkäytimestä, selventää Jantunen.

Eeron vuonna 1971 syntynyt poika, Marko Jantunen, hioi peliälyään ja taito-ominaisuuksiaan lapsesta lähtien. Jantusten kotona käytiinkin runsaasti peliin ja pelaamiseen liittyviä vuoropuheluita.

Keskusteluhetkien lisäksi nuori ja innokas Marko ammensi lajiin liittyvää lisätietoa myös venäläisen jääkiekkoilun isänä pidetyn Anatoli Tarasovin ja Suomen A-maajoukkueen entisen päävalmentaja Kalevi Nummisen kiekkokirjoista.

- Puhuimme aika paljon siitä, miten peliä pitää pelata ja miten esimerkiksi koordinaatiota pystyisi kehittämään. Hän saattoi pelata pallolla esimerkiksi metsässä, jolloin katse ja kädet joutuivat tottumaan muuhunkin kuin tasaiseen. Silmä-käsi-koordinaatio kehittyi sitä kautta huomattavasti, eivätkä pienet pomput olleet enää kaukalossa haitaksi, toteaa Eero Jantunen.

Luistelu ei ole rakettitiedettä

Automaation tasolle kehittynyt vaistoilla pelaaminen edellyttää perustaitojen laadukasta osaamista.

Itseluottamus ja muut pelilliset taidot kehittyvät lapsuudesta asti hiottujen perusominaisuuksien päälle. Jääkiekkoilijan tärkein perustaito on luistelu.

- Kun luistelutaito on hallussa, siihen ei tarvitse kiinnittää erityistä huomiota ja pää voi pyöriä koko ajan ylhäällä. Siten syöttäminen, kiekon vastaanottaminen ja laukominen on helpompaa.

Mittavan uran niin Suomen kuin Ruotsin pääsarjoissa tehnyttä Marko Jantusta pidetään yhtenä suomalaisen jääkiekkoilun taitavimmista luistimilla liikkujista.

Mikon perusominaisuudet ovat kunnossa ja pää pyörii. Eero Jantunen kuvailee Pelicans-puolustaja Mikko Kousaa

Isä Eeron mukaan luistelutaitojen hiominen alkoi jo pikku poikana parketilla villasukat jalassa. Nilkan käyttöä ja sulavaa liikkeen jatkumista jalostettiin löysäämällä luistinten nauhoja.

- Villasukkien avulla saa luotua jonkinnäköiset luistelulinjat. Sen jälkeen tyrkkäät lapsen jäälle ja annat hänen liukua, jotta hän huomaa miten luistin käyttäytyy. Seuraavaksi opetellaan vauhdinottoa siten, että uuden potkun pitää lähteä kiihtyvästä vauhdista ennen kuin edellinen liuku loppuu.

- Takaperinluistelussa pätee sama homma. Opettelu tapahtuu samalla tavalla kuin etuperinkin. Eivät nämä asiat rakettitiedettä ole, mutta ne pitää vain tehdä jos haluaa kehittyä.

Eero Jantusen mielestä nykyisestä Pelicans-puolustaja Mikko Kousasta huokuu aito peli-ilo. Kiekko pysyy Kousan lavassa, koska hänen ei tarvitse kiinnittää ylimääräistä huomiota luisteluunsa. Kuva: Mirja Hussain

"Halu laukoa on eri asia kuin halu tehdä maali"

Motoristen taitojen lisäksi myös henkiset ominaisuudet erottelevat helmet rivipelaajista.

Huippuyksilön tekemisestä huokuu tietynlainen leikkimielisyys ja peli-ilo, mutta samalla myös vimmattu voitontahto ja halu olla vastustajaa parempi.

- Jos olet esimerkiksi maalivahdin kanssa kahdestaan, niin aina pitäisi pyrkiä olemaan parempi kuin hän. Torjujan pitää ajatella päinvastoin, että pelaaja ei todellakaan tee hänelle maalia. Tätä ajatusmaailmaa pitäisi ruokkia koko ajan.

Viisaita sanoja latelevan Jantusen mielestä nykyisen Pelicansin Liiga-miehistön pelaajista puolustaja Mikko Kousassa on havaittavissa useita edellä mainittuja ominaisuuksia.

- Kousasta otteista paistaa juurikin tuo edellä mainittu peli-ilo. Hän selkeästi nauttii liikkeestä, ratkaisemisesta ja harhauttamisesta. Mikon perusominaisuudet ovat kunnossa ja pää pyörii. Hänen ei tarvitse kiinnittää hirveästi huomiota kiekkoon. Peliväline pysyy mukana lavassa, koska hän osaa luistella.

- On siellä (Pelicansissa) varmasti monia muitakin, mutta saadaanko heistä mitattua se paras osaaminen ulos. Halu laukoa on eri asia kuin halu tehdä maali. Maaliahne kaveri ei vain lauo vaan hän näkee punaisen kehikon, jonka sisään pitää osua.

Aleksi Sammalisto
aleksi.sammalisto@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi