Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
It's Hockey Time

"Mä vihaan Pasi Nurmista, daa dirlan dirlan daa!" - ESS-reportaasi kiekkoturistien Tallinnan-matkalta

Suomalaisten liigafanien historiallisesta ulkomaanmatkasta tuli railakas mutta siisti. Yli ei läikkynyt, vaikka olutta sai viedä katsomoonkin.

Pelicansin äänekkäin fanijoukko piti meteliä Tondiraba-areenan päätykatsomossa läpi ottelun. Kuva: Juha Peurala

Kun bussi parkkipaikalta karauttaa, voi tölkin auki narauttaa. Kello on vasta yhdeksän aamulla, mutta moni matkustaja ryhtyy jo heittämään hyvästejä selvälle päivälle.

Olutta, siideriä, lonkeroa - miedoilla mennään enimmäkseen. Petri Peltojoki poikkeaa joukosta povitaskuun menevän lasipullonsa kanssa.

- Ajattelin ottaa salmiakkikossua, ettei tarvitse ravata vessassa. Toisin kun eräät, Peltojoki viittoo vieressään istuvan Heidi Latvan lonkerotölkkiin.

- Hei, mä tunnustan väriä, Latva puolustautuu.

Mä vihaan Pasi Nurmista, daa dirlan dirlan daa! HPK-fanijoukko laivalla
Heidi Latvan ja Petri Peltojoen mielestä matka meni nappiin. Kuva: Juha Peurala

Tölkki on turkoosi, kuten on monien vaatetuskin osittain. Kyseessä on Pelicansin fanibussi, ja se vie kohti historiallista, ensimmäistä ulkomailla pelattavaa jääkiekon Liigan ottelua. Pelicans kohtaa illalla HPK:n Tallinnassa.

Tämä ei ole perhetapahtuma samoissa määrin kuin normaali Pelicansin kotiottelu.

- Kymmenvuotias poikani on kulkenut neljä vuotta mukanani peleihin. Nyt hän oli katkera, ettei päässyt mukaan. Poika jäi mummun kanssa kotiin, kertoo Sanna Keveri. Hän itse on käynyt Pelicansin vieraspelimatkoilla pitkästi toistakymmentä vuotta, teini-iästä lähtien.

HPK-fanijoukko härnäsi

Katajanokan laivaterminaalissa käy ilmi, että kaikki eivät ole jättäneet lapsiaan kotiin tai hoitoon. Jenni Raudan tyttäret Petra, 12, ja Julia, 10, ovat matkassa yllään suosikkipelaajiensa Antti Tyrväisen ja Iikka Kangasniemen pelipaidat. Tyttöjen perään katsoo myös heidän vaarinsa Tapani Kaitaranta.

Jenni Rauta lähti matkaan tyttäriensä Julian, 10, ja Petran, 12, kanssa. Kaitsemassa myös lasten vaari Tapani Kaitaranta. Kuva: Juha Peurala

Rautaa ei kiekkoturistien hilpeä tunnelma näytä suuremmin huolettavan. Toistaiseksi ei ole sellaista vaikutelmaa, että Tallinnassa tarvitsisi kiertää isot väkijoukot kaukaa.

- Katsotaan vähän tilanteen mukaan, Rauta tuumii.

Laivamatkalla näkyvät ensimmäiset uhman merkit. Kun lautta on rantautumassa Tallinnaan, koko matkan ringissä käytävällä istunut HPK-fanien joukko virittelee lauluja lahtelaisten hermojen koetukseksi.

- Mä vihaan Marko Jantusta, daa dirlan dirlan daa! Mä vihaan Jan Latvalaa, daa dirlan dirlan daa! Mä vihaan Pasi Nurmista, daa dirlan dirlan daa!

Muutama Pelicans-kannattaja provosoituu hiukan. Takaisin isketään hoilotuskuittauksella HPK:n ykkösmaalivahdin taustasta.

- Mistä Emil Larmi on? Laa laa Lahesta!

HPK-fanijoukko heittäytyi provosoivalle tuulelle laivamatkalla. Kuva: Juha Peurala

Ulkoa neuvostomöhkäle, sisältä siisti

Ottelua edeltää muutaman tunnin luppoaika, ja sen aikana väki hajaantuu. Hotellilla oleilu ja lepäily riittää monille. Kellepä Tallinnan vanhankaupungin ympäristö ei olisi jo tuttu.

Sen sijaan illan päänäyttämö, Tondiraba Jäähall, on uusi tuttavuus. Areena sijaitsee kuusi kilometriä keskustasta itään, ja sinne ajetaan tilausbusseilla alle varttitunnissa sataman alueen hotelleilta.

Tammikuun lumettomassa pimeydessä paikka näyttää karulta. Sisäpuolella kokemus on mieluisampi.

- Tämähän on tosi hieno, vaikka näytti ulospäin aika neuvostoliittolaiselta möhkäleeltä, kuuluu yksi arvio käytävällä.

Areena on valmistunut vuonna 2014. Puitteiltaan se päihittää melkein kaikki suomalaiset sisäpalloiluareenat.

Oluen hinta vähän kiukuttaa. Hinnasto osoittaa, että normaalisti Tondirabassa saa tuopin kolmella eurolla, mutta nyt se maksaakin kuusi euroa. Murinaa kuuluu, että tapahtuman markkinoinnissa oli nimenomaan lupailtu halvempaa olutta kuin Suomessa.

Plussaa tulee siitä, että katsomoon saa mennä tuopin kanssa.

Lue myös: Tallinnan hallin turvallisuuspäällikkö: Hauskanpitoa, ei järjestyshäiriöitä
 

Toimitusjohtajan pokeri piti

Erätauoilla käytävillä näkyy väkeä todella reilussa laitamyötäisessä. Heitä on paljon.

Tunnelma on iloinen. Jos joku on odottanut leimahduksia ja tilaisuutta päästä paheksumaan kännisten kiekkoturistien ylilyönneille, joutuu pettymään.

Hallin turvallispäällikkö Andre Eding kertoo saldon toisen erätauon lopulla: muutama väsähdys, kaksi ensiavussa paikkailtavana käynyttä, ei yhtään tappelua.

Patrik Lindström (edessä) ja Tony Tuominen siemailivat juomia tuopeistaan ottelun kolmannen erän lopulla. Kuva: Juha Peurala

Hyvistä saldoista raportoivat myös Pelicansin fanituotemyyjät. Sosiaalisessa mediassa kulttimaineen saanutta Tallinna-ottelun erikoiskaulahuivia on myyty arviolta 200-300 kappaletta, arvioi Petteri Lauhia tiskin takaa.

- Niistä ehkä melkein puolet on mennyt virolaisille, Lauhia kertoo.

Muitakin fanituotteita on mennyt kaupaksi. Pelicans toivoi löytävänsä uusia faneja Virosta, ja se näyttää onnistuneen.

Ottelun jälkeen Pelicansin toimitusjohtaja Tomi-Pekka Kolu kertoo lehdistötilaisuudessa, että seuralla on aiesopimus lisäotteluista kolmelle tulevalle vuodelle.

Kolun pokeri pitää. Hän esiintyy nöyränä, ei ilakoi eikä julista vielä uusia Tallinna-otteluita varmoiksi tapauksiksi, vaikka ulkopuolisen silmin arvioituna tapahtuma on ollut nappiosuma. Kehuja on sadellut niin katsojilta, pelaajilta, valmentajilta kuin Liigankin henkilöstöltä.

Ei jää yhteen kertaan

Sunnuntaiaamu valkenee harmaana, monelle krapulaisena. Hotellin pihassa lahtelaisten matkabussi numero 11 täyttyy etuajassa ja lähtee kuljettamaan raukeaa joukkoa kohti laivaterminaalia.

Tämä on vain yksi kahdestakymmenestä bussista, mutta toistaiseksi ei kierrä tarinoita, että muissakaan porukoissa olisi tapahtunut ylilyöntejä. Kuljettajakaan ei ole sellaisista kuullut.

- Ensi vuonna uudestaan. Silloin varmaan sitten poikakin mukaan, Sanna Keveri tiivistää tunnelmat.

Sanna Keveri piti reissua aikuisten matkana, mutta seuraavalla kerralla hän uskaltaisi ottaa poikansakin mukaan. Kuva: Juha Peurala
Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi