Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
It's Hockey Time

Viro on jääkiekossa lilliputti - lauantaina se valmistautuu suureen lahtelaiskatsojien vyöryyn

Pelicans myi Tallinnan-ottelunsa matkapaketit loppuun "ja vähän ylikin". Laivat ovat täynnä, mutta ottelu ei ole loppuunmyyty. Viron puolelta katsojia toivotaan vielä lisää.

Kotiottelun paikka vaihtuu, kuuluttaja ei. Pelicans-ääni Ilkka Varmavuo saa Tallinnassa tosin rinnalleen vironkielisen kuuluttajan. Kuva: Katja Luoma

Lahdesta lähtee lauantaina parikymmentä bussilastillista jääkiekkofaneja Suomenlahden yli Viroon. Mattimyöhäsille ei ole ollut enää viime hetken paikkoja tarjolla, sillä lauantain lautat Helsingistä Tallinnaan ovat Pelicansin toimitusjohtajan Tomi-Pekka Kolun mukaan täynnä.

- Aika fakiiri saa olla, jos meinaa vielä löytää laivapaikan. Myimme kaikki laivapaketit loppuun, ja vähän ylikin, Kolu kertoi perjantaina Radio Voiman haastattelussa.

Pelicans ja HPK tekevät Tondiraba-areenassa historiaa, kun kotimaisen Liigan sarjaottelu pelataan ensimmäistä kertaa Suomen rajojen ulkopuolella. Ottelu alkaa kello 19.

Hämeenlinnasta katsojia lähtee Kolun tiedon mukaan nelisensataa.

Aika fakiiri saa olla, jos meinaa vielä löytää laivapaikan. Pelicansin toimitusjohtaja Tomi-Pekka Kolu

Ottelulippuja oli perjantaiaamuun mennessä myyty noin 4 000. Halliin mahtuu 5 800 katsojaa. Lippumenekki tyydyttää jo Pelicansia, mutta viime hetken ostoryntäystä odotetaan vielä Viron puolella.

Kuulutuksia kolmella kielellä

Pelicans on valmistellut tapahtumaa kaikkiaan noin vuoden ajan. Kun aiempaa kokemusta vastaavasta ei Suomessa ja Liigassa ole, yllätyksiä on riittänyt loppumetreille asti.

- Päivittäin kaikkea pientä ja vähemmän pientä, muttei mitään ylitsepääsemätöntä. Melkoinen ponnistus meidän henkilökunnaltamme, Kolu kiittelee.

- Oma tuttu Isku Areenan infra on siirretty toisaalle. Pitää muistaa, että meillä on ottelukohtaisesti noin 200 ihmistä töissä.

Normaalin kotipelin tapaan Pelicans-ääni Ilkka Varmavuo toimii ottelun kuuluttajana, mutta hänen rinnallaan on myös vironkielinen kuuluttaja.

- Juonto-osuudet ovat englanniksi, jotta mahdollisimman moni katsoja ymmärtää ne, Pelicansin mediatuottaja Samuli Kaikkonen kertoo.

Uusia faneja metsästämässä

Tondiraba-areenassa on aiemmin pelattu yksi Itä-Euroopan KHL-liigan ottelu. Latvialainen Riian Dinamo kohtasi Metallurg Magnitogorskin Tallinnassa viime kaudella.

Areena on moderni, mutta Viron oma jääkiekkokulttuuri on ohutta. Jääkiekkoviennille Viro on luonteva kohdemaa jo pelkästään siksi, että maassa asuu paljon suomalaisia ja laaja venäläisvähemmistö, joille laji on tutumpi.

- Kyllähän tämä on markkinointitapahtuma Pelicansille mutta myös jääkiekolle ja koko Liigalle, Tomi-Pekka Kolu sanoo.

Pohjois-Amerikan suuret palloiluliigat tekevät samaa suuremmassa mittakaavassa. NHL on järjestänyt Euroopassa Suomea myöten useita otteluita, ja amerikkalaisen jalkapallon NFL on tuonut sarjaotteluita ulkomaille joka vuosi vuodesta 2005 lähtien. NFL:ssä stadionit pullistelevat amerikkalaisinkin voimin, mutta otteluiden vienti ulkomaiselle yleisölle vahvistaa brändiä, katsojalukuja ja tuotemyyntiä entisestään.

Viron jääkiekossa pienikin nousu heijastuisi todennäköisesti Suomeen. Jos innostusta herää, pohjoinen on luonteva suunta niin katsojille kuin pelaajille.

- Toivottavasti Viron jääkiekkoliitto saa tästä buustia omaan tekemiseensä, Kolu sanoo.

- Haluamme kasvattaa myös tulevia innokkaita Pelicans-faneja tällä tapahtumalla.

Pelicans-HPK, Liigaa Tallinnan Tondiraba-areenassa lauantaina kello 19. Ruutu+ näyttää ottelun.

Jääkiekko Virossa

Vain 12 sisäkaukaloa

Pelicans ja HPK tiedottivat syyskuussa pelaavansa liigaottelun Tallinnassa. Lauantaina pelattava peli on Liigan historian ensimmäinen ulkomailla pelattava sarjaottelu.

Virossa on kansainvälisen jääkiekkoliitto IIHF:n mukaan juniorit mukaan lukien 1 500 rekisteröitynyttä jääkiekkoilijaa. Suomessa vastaava luku on 76 000.

Viron maajoukkue pelaa MM-tasolla 1B-divisioonassa eli kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla.

IIHF:n maailmanrankingissa Viro on 27. sijalla.

Sisätiloissa olevia jääkiekkokaukaloita Virossa on 12.

Viron nykypelaajista menestyneimpänä voi pitää hyökkääjä Robert Roobaa, joka saapui Suomeen kiekkoilemaan jo 15-vuotiaana. Rooba pelaa tällä hetkellä JYPissä.

1990-luvulta Liigasta muistetaan hyökkääjä Toivo Suursoo, joka pelasi kaksi varsin kelvollista kautta TPS:ssä.

Aleksi Sammalisto
aleksi.sammalisto@ess.fi
Matti Eve
matti.eve@radiovoima.fi
Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi