Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
It's Hockey Time

Pelicansin ex-pomo antoi aikanaan kyseenalaisesti kenkää entiselle NHL-suuruudelle - "Niitä potkuja, jotka olisi voinut jättää antamatta"

Pelaajana hienon uran NHL:ssä tehnyt Petri Skriko palasi viime syksynä valmennustöihin 11 vuoden tauon jälkeen. Kuva: Tomi Hänninen

Petri Skriko kuuluu suomalaisen jääkiekkoilun huonosti tunnettuihin suuruuksiin. Hän pelasi 1980-luvulla huippukausia NHL:n Vancouver Canucksissa, mutta jäi Jari Kurrin ja muiden Edmontonin Oilersin suomalaisten menestyksen ja mestaruuksien varjoon.

Skriko teki NHL-uransa 541 runkosarjaottelussa 405 (183+222) tehopistettä. Taalaliigan historiassa vain neljä suomalaista - Kurri, Teemu Selänne, Reijo Ruotsalainen ja aktiivipelaajista Patrik Laine - ovat tehneet kunnollisen NHL-uran paremmalla ottelukohtaisella pistekeskiarvolla kuin Skriko. Hän ei kuitenkaan saavuttanut maajoukkueessa arvokisamitaleita eikä nousut lehtiotsikoihin siviilielämässäänkään.

Valmennusura ei ole ainakaan nostanut Skrikon tähteä Suomessa. Hän sai joulukuussa 2003 potkut kasvattajaseuransa SaiPan päävalmentajan paikalta.

- Se on niitä potkuja, jotka olisi voinut jättää antamatta, SaiPan silloinen toimitusjohtaja Ilkka Kaarna myöntää.

Pete ei pyrkinyt nuoleskelemaan mediaa eikä kannattajia missään muodossa. Hän ei yrittänyt rakentaa suojaa itselleen, että olisi saanut tukea näiltä tahoilta, vaan uskoi omaan asiaansa. Pelicansin ja SaiPan entinen toimitusjohtaja Ilkka Kaarna

- Realistisesti sanottuna SaiPan materiaali oli sillä tasolla kuin sarjasijoituskin.

Ilkka Kaarna oli SaiPan toimitusjohtajana antamassa potkuja Petri Skrikolle päävalmentajan paikalta. Kaarna toimi myöhemmin 11 vuotta Pelicansin toimitusjohtajana. Kuva: Aku Isotalo

Pelicansinkin toimitusjohtajana myöhemmin (2005-16) toimineen Kaarnan tie on ristennyt useaan kertaan Skrikon kanssa. Ensimmäisen kerran näin tapahtui kaudella 1979-80, kun Skriko debytoi SaiPan miehissä I-divisioonassa ja kahdeksan vuotta vanhempi Kaarna pelasi samassa joukkueessa. Skriko teki 17-vuotiaana 36 otteluun 25 maalia.

- Hän poikkesi kaikista muista nuorista pelaajista. Pete oli tietyllä tavalla yksilöurheilija joukkueurheilussa, hyvin määrätietoinen, Kaarna kuvailee.

- NHL oli silloin suomalaisille hyvin kaukainen juttu, mutta hän oli päättänyt mennä sinne jo silloin. SaiPan sen ajan pohjoisamerikkalaiset vahvistukset ovat maininneet, että Pete oli koko ajan liivissä kiinni, koska hän halusi oppia englantia.

Vuosituhannen vaihteessa Kaarna oli seuran toimitusjohtajana pestaamassa Skrikoa SaiPan valmennusryhmään. Skriko aloitti vuonna 2001 Teijo Räsäsen apurina ja nousi puolitoista vuotta myöhemmin päävalmentajaksi Räsäsen saatua potkut.

Skrikon ensimmäinen täysi päävalmentajakausi 2002-03 alkoi erinomaisesti. SaiPa oli syksyllä jopa SM-liigan kärkikahinoissa, mutta hyytyi pahasti kevätkaudella.

- Tuli mahalasku, ehkä ihan odotetusti, jos ajatteli pelaajamateriaalia, Kaarna sanoo.

Se kuitenkin näytti huonolta, ja kun seuraava syksy alkoi näyttää samalta, SaiPan seurajohto hallitusta myöten alkoi nähdä ylimitoitettuja kauhukuvia ja painoi lopulta paniikknappulaa.

- Petehän ei pyrkinyt nuoleskelemaan mediaa eikä kannattajia missään muodossa. Hän ei yrittänyt rakentaa suojaa itselleen, että olisi saanut tukea näiltä tahoilta, vaan uskoi omaan asiaansa. Varmaan silläkin on merkitystä, Kaarna pohtii.

Skriko valmentaa nyt Herning Blue Foxia, joka on tällä hetkellä Tanskan liigan kärjessä. Kuva: Tomi Hänninen

Skriko päätyi SaiPa-potkujen jälkeen vuodeksi Tanskaan mutta hävisi sitten valmentajakartalta 11 vuodeksi. Hän toimi kymmenen vuotta pelaajatarkkailijana NHL-seura Washington Capitalsille ja yhden vuoden Calgary Flamesille. Viime syksynä hän palasi valmennustöihin toiseen ex-seuraansa, tanskalaiseen Herning Blue Foxiin.

ESS tapasi Skrikon viime viikolla Herningissä. Lue laaja henkilöhaastattelu tämän linkin takaa (tilaajille).

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi