Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
It's Hockey Time

Kiekkoreipas oli velkaa kaikkiin Lahden pankkeihin - Leksand maksoi Laineesta ja Elorannasta 150 000 markkaa per nuppi

Liikuntaneuvos Reijo Mäki-Korvela muistelee aikojaan Kiekkoreippaan tuki ry:n hallituksessa. Kuva: Katja Luoma

Liikuntaneuvos Reijo Mäki-Korvela on ollut mukana lahtelaisessa jääkiekkotoiminnassa 1970-luvulta lähtien.

Kiekkoreippaan (1978-79), Kiekkoreippaan tuen (1979-89) ja Hockey Reippaan (1989-91) hallituksissa toiminut Mäki-Korvela on aateloitu Lahti-kiekon Hall of Fameen numerolla 11.

- En koskaan itse pelannut jääkiekkoa vaan jääpalloa. Jälkikasvun harrastuksen myötä tulin aikoinaan Kiekkoreippaan toimintaan mukaan. Ostin tuolloin poikani edustamalle joukkueelle pelipaidat ja sitä kautta se oli sitten menoa. Tutustuin hyvään ystävääni Pentti E. Rantaseen kertausharjoituksissa Vierumäellä ja hän sai minut ylipuhuttua lopullisesti mukaan kiekon pariin.

Kiekkoreippaan tuki ry vastasi 1980-luvulla lahtelaisseuran edustusjoukkueen pyörittämisestä. Mukaan tullessaan Mäki-Korvela ei tiennyt, millaiseen karuselliin hyppäsi.

- Jo ensimmäisissä kokouksissa nenän eteen lyötiin useita vekseleitä. Eräässä kokouksessa kyselin seuraavan vuoden budjettia, johon Rantanen tokaisi, ettei tämä ole mikään ovitehdas eikä täällä mitään budjetteja laadita. Nimiä vaan papereihin ja eteenpäin, naurahtaa Mäki-Korvela.

- Se oli jatkuvaa taistelua, mutta siitä selvittiin, vaikka velkaa oli paljon. Siihen aikaan Lahdessa oli muistaaksesi kuusi pankkia, joihin kaikkiin olimme velkaa.

Piristä ja Ekistä 150 000 markkaa per nuppi

Mäki-Korvelan mukaan Kiekkoreippaan edustusjoukkueella oli olemassa jonkinlainen pelaajabudjetti, jonka raameissa pelaajia ostettiin ja myytiin. Joskus hankinnat osuivat, mutta pettymyksiä ja totaalisia floppejakin mahtui mukaan.

Hutihankinnoillekin piti luonnollisesti maksaa ennalta sovittu korvaus. Markkoja paloi tuhkana tuuleen, joten velkavaikeuksissa paininut seura tarvitsi kipeästi rahaa myös sisäänpäin.

Kiekkoreippaan seurahistorian merkittävimmät pelaajakaupat solmittiin vuonna 1978, kun Kari Eloranta ja Erkki Laine siirtyivät Lahdesta ruotsalaisseura Leksandiin.

Päätin kysyä Kalervo Kummolalta vinkkiä, millaista hintaa voisin pyytää. Liikuntaneuvos Reijo Mäki-Korvela muistelee Erkki Laineen ja Kari Elorannan siirtymistä Kiekkoreippaasta Ruotsiin.

- Olin molempien kaverusten kaupoissa mukana ja se oli silloin iso apu seuralle. Saimme siirtokorvauksena 150 000 markkaa per nuppi. Suomessa ei oltu vastaavanlaisia kauppoja juuri aiemmin tehty, joten päätin kysyä Kalervo Kummolalta vinkkiä, millaista hintaa voisin pyytää. Ehdotin Laineen kohdalla juurikin tuota 150 000 markkaa. Kummola sanoi, että älä kuvittelekaan saavasi sellaista summaa, Mäki-Korvela muistelee.

- Olin tehnyt ikäni yrittäjäkauppaa, joten en lannistunut ja niin vain saimme pyyntömme läpi. Olimme Tukholmassa hieromassa sopimusta ja Leksandin miehet lähtivät ainakin neljä kertaa pois neuvotteluhuoneesta. Aina he kuitenkin tulivat takaisin ja lopulta viisi minuuttia ennen siirtoajan umpeutumista löimme kättä päälle.

Pelicans porskuttaa vakaalla pohjalla

Vuonna 1989 pahoihin velkoihin ajautuneen Kiekkoreippaan edustusjoukkueen toiminta myytiin Hockey Reippaalle, joka kaatui 5,7 miljoonan markan velkojen seurauksena konkurssiin vuonna 1992.

Kiekkoreippaan tuki ry -vuosien jälkeen Mäki-Korvela oli mukana uuden organisaation (Hockey Reipas) hallituksessa kaksi ensimmäistä vuotta.

- Uudet kaverit tulivat johtoon ja se oli kovaa menoa. Aluksi kaikki näytti hyvältä ja osakeannilla kerättiin aika paljon rahaa, mutta homma tukehtui lopulta kiinteistöbisneksiin.

Lue myös: Millä perusteilla Lahti-kiekon Hall of Fame on valittu?
 

Nykyisin lahtelaisesta edustuskiekkoilusta vastaavan Pelicansin toimintaa liikuntaneuvos seuraa hyvillä mielin.

- Jääkiekko ja Pelicans ovat erittäin lähellä sydäntä edelleen. Meillä eli Lahden jäähalli oy:llä on erinomaiset suhteet Pelicansiin ja tiedämme aika paljon toistemme asioista. Sanoisin, että Pelicansin toiminta on tällä hetkellä äärettömän vakaalla ja hyvällä pohjalla.

Aleksi Sammalisto
aleksi.sammalisto@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 vk 0 € ja pääset käsiksi kaikkiin Etelä-Suomen Sanomien maksullisiin sisältöihin

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X