Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
It's Hockey Time

Peliitat sykähdyttää enemmän kuin NHL

Urheiluvaikuttaja Kai Koskinen on yhä vahvemmin mukana Heinolan Peliittojen kehittämisessä. Hän on myös HJK:n puheenjohtaja.

Kai Koskinen on ottamassa aiempaa isompaa roolia Peliitoissa. Kuva: Janne Pussila

Heinolan Peliittojen suurimmasta osakkeenomistaja on ollut hieman epäselvyyttä, mutta nyt asia ratkesi, kun Kai Koskinen päätti astua esiin.

Koskinen tuki taloudellisesti vuosien ajan Peliittoja yrityksensä kautta. Helsinkiläinen strategiatoimisto ei tarvinnut näkyvyyttä vastineeksi rahalliselle panokselleen, joten vastineeksi hän sai osakkeita, ja pikku hiljaa Koskisen omistusosuus Peliitoista kasvoi nykyiseen noin 40 prosenttiin koko yhtiön osakekannasta.

Kuka Koskinen? Mikä strategiatoimisto? Ei huolta, Koskinen on henkeen ja vereen Peliittojen sekä Heinolan mies. Hän seurasi jo pienenä poikana Peliittojen otteluita edesmenneen isänsä Hannu Koskisen kanssa. Parhaana talvena väliin jäi vain kuusi Peliittojen vierasottelua.

Yhä edelleen Koskinen ajelee usein kotoaan Tuusulasta Heinolaan Versowood-areenalle Mestistä katsomaan.

- Käyn yleensä USA:ssa ollessani katsomassa NHL-otteluita, mutta minulle Peliittojen ottelut ovat sykähdyttävämpiä. Peliitoista on muodostunut yllättävänkin iso asia minulle.

Junnuna Koskinen pelasi Peliitoissa ja HP-47:ssa. Pelihommat jäivät, mutta intohimo urheilua kohtaan ei ole hiipunut koskaan.

- Kova kilpailuvietti, mutta täydellinen lahjattomuus urheilussa on tragedia, jonka vuoksi minun pitää nyt näköjään päteä urheilujohtamisessa, Koskinen sanoo.

Työssään strategia- organisaatiouudistuksiin perehtynyt Koskinen lähti vahvasti mukaan uudistamaan suomalaista jalkapalloilun suurseuraa HJK:ta. Nykyisin Koskinen on HJK ry:n hallituksen puheenjohtaja ja hän omistaa HJK:n osakeyhtiöstä kymmenyksen.

Keskittyy tärkeisiin asioihin

Ensi vuonna 50 vuotta täyttävä Koskinen tekee ison elämänmuutoksen, kun hän myy yrityksestään puolet ja samalla vähentää myös työaikansa puoleen. Iän myötä aika muuttuu yhä arvokkaammaksi ja Koskinen haluaa käyttää sen yhä enemmän itselleen tärkeisiin asioihin.

- Sillä struktuurilla ja systematiikalla, mikä pitää firmat pystyssä, on kysyntää myös urheiluelämässä. Koen, että minulla on vielä 10-15 vuotta tehokasta peliaikaa jäljellä ja haluan käyttää sitä entistä enemmän urheilupuolen juttuihin. Urheiluun käyttämäni aika ja raha on parhaiten käytettyä aikaa ja rahaa. Urheilumaailmassa toimiminen on tietynlainen lapsuuden unelma, mitä pääsen nyt toteuttamaan, Koskinen sanoo.

Koskinen näkee valtavan epäkohdan siinä yhtälössä, että urheiluseurat kipuilevat talkooväen puutteessa ja samaan aikaan Suomessa on yhä enemmän ihmisiä, joilla ei ole juuri kiinnikepisteitä elämään.

- Uskon, että ihmisten kannattaa elää runsas ja rikas elämä aktiivisena toimijana.

Heinolan jäähallin kahviossa Koskinen paiskaa tuttavallisesti kättä ja vaihtaa muutaman sanan Peliittojen päävalmentaja Santeri Heiskasen kanssa. Koskinen matkustaa myöhemmin Peliittojen kanssa vieraspelikiertueelle ja tutustuu näin paremmin myös pelaajiin.

Koskinen on selkeästi ottamassa suurempaa roolia hänelle niin rakkaassa seurassa. Tällä hetkellä hänellä ei ole omistajuuden lisäksi mitään virallista roolia Peliitoissa.

- Uskon nöyryyteen ja siihen, että olen täällä auttamassa enkä uhoamassa. Aion tuoda osaamistani seuraan, mutta ainakin toistaiseksi se on ollut lähinnä sparraamista. Jonkin virallisenkin roolin ottaminen on ihan mahdollista.

Rahakassia ei ole mukana

Kaiken edellä kerrotun perusteella monilla saattaa herätä väkisinkin ajatuksia, että nyt Peliitoista kasvaa kertaheitolla Mestiksen suurseura, joka joutuu pidättelemään nousuhalujaan ihan alueelliseen yhteistyön hengessä.

Miten on, oletko tuomassa Peliittoihin maalivahdin varustekassillisen rahaa ja kentällisen melkein maajoukkuemiehiä?

- Sellaisia rahoja ei löydy, eikä tätä hommaa edes tehdä rahalla vaan yhteistyöllä. Samat lainalaisuudet pätevät niin taustalla kuin jäälläkin, missä yksittäiset suoritukset eivät ratkaise. Peliittojen taustalla on hyvä porukka ja nyt pitää miettiä, mitä teemme. Kaipaamme laajempaa keskustelua, Koskinen sanoo.

Koskinen antaa tunnustusta Peliittojen taustaväelle, jotka ovat vuodesta toiseen loihtineet kasaan riittävästi rahaa ja kilpailukykyisen joukkueen, jotta Heinolassa on voitu pelata Mestistä.

- Täällä on tehty hyvää työtä yhteistyökumppanuuksien suhteen, sillä talousalue on pieni. Tietyllä tavalla voidaan ajatella, että suoritus on kovempi kuin HJK:n vastaava omalla talousalueellaan. On erittäin tärkeää, että tämä osaava porukka pysyy Peliittojen taustalla, Koskinen sanoo.

Silti seuran taloustilanteessa ei ole juuri pelivaraa. Ehkäpä Mestiksen pienimmällä budjetilla operoiva Peliitat voi Koskisen mukaan kasvaa taloudellisesti vakavaraisemmaksi.

Koskinen näkee tilanteessa jopa yhtäläisyyksiä 80-lukuun, jolloin Peliittojen konkurssin myötä taustahenkilöiltä meni omakotitaloja alta.

- Sieraimet ovat nippa nappa pinnalla, mutta äärirajoilla mennään. Nyt on selkeästi samanlainen etsikkoaika kuin 80-luvulla, joten toimintaan pitää löytyä ilmavuutta ja jatkuvuutta, ettei porukan tarvitsisi käydä omilla taskuillaan määräänsä enempää, Koskinen sanoo.

Janne Pussila
janne.pussila@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi