Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
It's Hockey Time

Pasi Nurminen Tallinna-pelistä: "Toivottavasti saamme aikaan kunnon bileet" - Pelicans ja HPK tekevät suomalaista kiekkohistoriaa

Liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi sanoo, etteivät kaikki seurojen "päättömät ideat" saa hyväksyntää. Pelicansin tempausta Kallioniemi hehkuttaa ennakkoluulottomaksi ja rohkeaksi.

Pelicansin omistaja Pasi Nurminen toivoo, että Tallinnassa saadaan aikaiseksi "kunnon bileet", kun Pelicans ja HPK kohtaavat Viron pääkaupungissa ensi tammikuun lopussa. Kuva: Katja Luoma

Lahden Pelicans vie tammikuussa yhden kotiotteluistaan Suomenlahden toiselle puolelle. Pelicans pelaa Hämeenlinnan HPK:ta vastaan Tondiraba-areenassa Tallinnassa 27. tammikuuta.

Ottelu on historiallinen, sillä se on ensimmäinen virallinen Liiga-peli, joka pelataan Suomen rajojen ulkopuolella.

Pelicansin toimitusjohtaja Tomi-Pekka Kolu ei suostu suoraan paljastamaan, kenen yhden kotiottelun siirtäminen Tallinnaan alun perin oli.

- Idea syntyi [Isku Areenan] Lämäri-ravintolassa ja se on Pelicansin ja yhteistyökumppanin yhteinen, Kolu sanoo.

Ilman muuta tämä on yksi rohkeimmista keisseistä, joita suomalaisessa jääkiekossa on vähään aikaan nähty. Liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi

Pelicansin toimitusjohtaja Kolu sanoo, että seuralle Tallinnan-keikka ei ole "uhka vaan mahdollisuus". Vaikka tallinnalaisareena ei täyttyisikään, ei Pelicansin talous siitä romahda.

- Kolme yhteistyökumppaniamme ovat mahdollistaneet sen, ettei Pelicansilla ole taloudellista riskiä.

"Ihan sokkona ei todellakaan mennä"

Ottelun viemistä Tallinnaan on suunniteltu pienessä piirissä jo yli puolen vuoden ajan. Pelicansin omistaja ja valmentaja Pasi Nurminen sanoo, ettei erikoislaatuisen tapahtuman järjestäminen ole yksinkertainen savotta.

- Ihan sokkona ei todellakaan mennä. Yhdessä on laskeskeltu kustannuksia ja neuvoteltu tallinnalaisten kanssa. OIemme hyvissä ajoin käyneet paikan päällä tarkistamassa olosuhteet ja todenneet ne erittäin hyviksi.

Nurmisen mukaan vaihtoehtoisia kaupunkeja ulkomailla pelattavaa peliä varten ei edes harkittu. Tallinnaan on helppo mennä ja se on lähes kaikille ennestään tuttu kaupunki, Nurminen summaa.

- Tarkoituksenamme on saada kannattajillemme uudenlainen elämys tutussa kaupungissa.

Nurmisen mukaan Pelicansille on kunnia-asia olla se suomalaisseura, joka vie Suomen suurimman palloilusarjan ensimmäistä kertaa maan rajojen ulkopuolelle.

- Hämäläisiä on usein pidetty hitaina, niin nyt olemme kerrankin etunenässä.

Tallinnan peli on joukkueen kannalta yksi muiden joukossa, vaikka tapahtuma sinänsä onkin ainutlaatuinen. Nurminen on vakuuttunut, että arkipäiväinen ahertaminen saa Tallinnan-reissusta piristysruiskeen. Pelin pelaaminen Isku Areenan sijaan Tallinnassa ei sinänsä aiheuta valmennuksellista tai pelillistä päänvaivaa, Nurminen vakuuttaa.

- Nykypäivänä tällainen ei aiheuta sen suurempia. Kaikki nuoretkin pelaajat ovat jossain päin maailmaa käyneet pelaamassa. Areena kuin areena ja maa kuin maa, niin kypärä päähän ja kaikki peliin.

Pasi Nurminen: "Vihdoinkin meidän välille on syntymässä paikallista kahakkameininkiä"

Nurminen on kovin luottavainen, että Pelicansin ja HPK:n kannattajat innostuvat Liiga-pelistä Tallinnassa. Nurmisen mukaan lähtökohta on se, että vajaat 6 000 katsojaa vetävä areena saadaan täyteen.

- Toivon, että tällainen täysin ainutkertainen tapahtuma kiinnostaa. Voi olla, ettei tällaista tule toista kertaa. Toivottavasti saamme aikaan kunnon bileet.

Nurmisen ja Kolun mukaan HPK oli alusta saakka ykkösvaihtoehto Tallinna-ottelun vastustajaksi. Nurmisen mielestä viime kaudella aloitettu "Hämeen herruus"-kamppailu saa Tallinna-matsin myötä lisää kierroksia.

- Vihdoinkin meidän [seurojen] välille on syntymässä paikallista kahakkameininkiä. Liian monet vuodet olemme menneet siten, että olemme olleet joko eri sarjoissa tai eri päissä sarjataulukkoa. Viime kaudella kilpailimme molemmat hyvistä sijoituksista molemmat. Tästä on syntymässä jotain tosi hyvää.

HPK:n toimitusjohtaja: "Tämän tyyppisiä ideoita tarvitaan, jotta koko Liiga-yhteisö kehittyy"

HPK:n toimitusjohtaja Antti Toivanen sanoo innostuneensa välittömästi Pelicans-toimitusjohtaja Kolun esittelemästä Tallinna-otteluideasta.

- Mielestäni se oli tosi hieno idea. Varmasti pitkän ja tarkan pohdinnan tulos. Tämän tyyppisiä ideoita tarvitaan, jotta koko Liiga-yhteisö kehittyy. Totta kai idea yllätti, mutta tämä on hyvä jatkumo Hämeen herruus-kamppailuihin.

Toivanen on Pasi Nurmisen kanssa samoilla linjoilla siitä, että Pelicansin ja HPK:n välille on syntynyt lähivuosina uskottava urheilullinen vastakkainasettelu. Se on tiiviin yhteistyön tulosta, Toivanen sanoo.

- Molemmissa organisaatioissa pitää olla halu tehdä yhteistyötä ja nähdä iso kuva. Molemmat osapuolet hyötyvät, kun tämänkaltaisia asioita tehdään yhteistyössä. Ainoa asia, jossa me todella kisaamme on se, millaiset lukemat on tulostaululla pelissä.

Toivasen mukaan HPK:n pelaajat ovat ottaneet uutisen Tallinnassa pelattavasta vierasottelusta ilolla vastaan.

- Uskaltaisin sanoa, että tämä on hieno mahdollisuus. Sarja on pitkä ja tavallisia peruspelejä on paljon. Tästä saadaan varmasti hyvä piristysruiske molempien joukkueiden arkeen.

Vaikka kyse on vain yhdestä ottelusta, on kyseessä myös jääkiekkokulttuurinen teko. Viron orastava kiekkobuumi voi hyvinkin saada ottelusta lisäsytykettä, Toivanen analysoi.

- Samalla sekä Pelicansin että HPK:n pelaajilla on kunnia ja mahdollisuus toimia kiekkolähettiläinä ja viedä Liigaa ja suomalaista jääkiekkoa näytille Viroon.

Liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi on iloinen, että seuroilta tulee jatkuvasti toinen toistaan rohkeampia ja hullumpia ideoita. Kuva: Katja Luoma

"Kaikki seurat olivat heti kannustamassa ja toivottamassa onnea"

Liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi sanoo suhtautuneensa alusta saakka ajatukseen Tallinna-ottelusta innostuneesti.

- Aina kun jotain uutta ja rohkeaa esitetään, se lämmittää mieltä. Tämän tapaisia avauksia me koko ajan odotamme ja niitä myös saamme.

Pelicansin idea vastaanotettiin Kallioniemen mukaan suurella ilolla Liigan konttorin lisäksi myös muissa seuroissa. Kukaan ei harannut ajatusta vastaan, päin vastoin.

- Se kertoo tämän yhteisön suuruudesta ja hienoudesta. Kaikki seurat - myös ne, jotka eivät ole tässä millään tavoin mukana - olivat heti kannustamassa ja toivottamassa onnea.

Kolun mukaan sekä Liigan että HPK:n ensireaktiot kertoivat siitä, että ajatuksessa on järkeä.

- Ensireaktio usein indikoi, onko ideassa järkeä. Reaktiot loivat uskoa siihen, että tämä saattaisi toimiakin.

Kallioniemi: "Onneksi meillä on sellainen yhteisö, joka tuottaa myös täysin päättömiä ideoita"

Liigan rooli on toimia Pelicansin tukena, jotta tapahtumasta saadaan onnistunut kokonaisuus, toimitusjohtaja sanoo. Liiga on esimerkiksi varmistanut, että olosuhteet Tallinnassa ovat sellaiset, että ne ovat riittävät suomalaisen huippujääkiekko-ottelun järjestämiseksi. Lisäksi Liiga lähettää otteluun tuomarit, kuten mihin tahansa muuhunkin otteluun. Liiga myös varmisti myös mediakumppaniltaan Neloselta, että tapahtuman järjestäminen on televisioinnin osalta mahdollista.

- Liiga-organisaatio auttaa Pelicansia kaikessa tarvittavassa. Isoin vastuu kuuluu luonnollisesti Pelicansille, Kallioniemi summaa.

Pelicansin ja HPK:n Tallinnan-reissu ei ole ensimmäinen tavallisten kotiareenoiden ulkopuolella pelattava ottelu. Aikaisemmin erikoistapahtumia on järjestetty muun muassa Helsingin olympiastadionilla ja Tampereella Sorsapuistossa ja Ratinalla. Onko Liigan toimitusjohtaja ja muu organisaatio joutunut koskaan vastaamaan kieltävästi seurojen ideoille?

- On, onneksi. Onneksi meillä on sellainen yhteisö, joka tuottaa myös täysin päättömiä ideoita. Sellainen ympäristö, jossa uskalletaan elää sen ajatuksen kanssa, että yhdeksän kymmenestä ideasta saattaa lähemmin tarkasteltuna osoittautua kelvottomaksi, on ainoa ympäristö, joka tuottaa myös toteuttamiskelpoisia ja hyviä ideoita, Kallioniemi sanoo.

Kallioniemen mielestä Pelicansin idea Tallinna-ottelusta on erinomainen esimerkki paitsi järkevästä ja toteuttamiskelpoisesta, myös rohkeasta ja ennakkoluulottomasta ideasta.

- Ilman muuta tämä on yksi rohkeimmista keisseistä, joita suomalaisessa jääkiekossa on vähään aikaan nähty.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X