Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
It's Hockey Time

Koti siistinä, kaukalossa jäähyittä - Pelicansin herrasmies Aleksi Mustonen ei sorru turhaan stressaamiseen

Alkukesästä Lahteen muuttanut stadilainen osaa jo suunnistaa uudessa kotikaupungissaan. Mastokaupungin miljöö miellyttää tuoreen asuttajansa silmää, tosin kokoa saisi olla hieman enemmän.

Herrasmies Aleksi Mustonen, 22, tuli Lahteen kehittymään jääkiekkoilijana. Hyökkääjä lupaa tehdä kaikkensa joukkueen menestymisen eteen ja murtautua sitä kautta Pelicans-fanien sydämiin. Kuva: Katja Luoma

Pelicansin nykyjoukkueen nuorten maailmanmestareiden lukumäärä säilyi viime kaudelta samana, kun 22-vuotias hyökkääjä Aleksi Mustonen siirtyi kaksivuotisella sopimuksella Tampereelta Lahteen.

Helsingissä syntynyt Mustonen juhli alle 20-vuotiaiden MM-kultaa Ruotsin maaperällä vuonna 2014.

Lukumäärä pysyi samana, koska eräs suomalaista kiekkohistoriaa Janne Ojasen ja Niko Kapasen ohella tehnyt puolustaja lopetti pääsarjapelinsä viime kevääseen Pelicans-nutussa.

- Öö, en kyllä tiedä. Oisko Latvala? pohtii Mustonen miettiessään kenestä konkarista on kysymys.

En ole mielestäni liian kiltti. Pelicans-hyökkääjä Aleksi Mustonen

Liigan otteluennätysmies Jan Latvalan ura loppui jo toissa kauteen, eikä hänen palkintokaapista löydy henkilökohtaista jääkiekon arvokisamitalia.

Oikea vastaus olisi ollut Pasi Puistola, joka on Ojasen ja Kapasen lisäksi ainoa suomalaiskiekkoilija, jonka hyllyssä komeilee niin alle 20-vuotiaiden kuin myös aikuisten MM-kultamitali.

Maisema vaihtunut vastuun perässä

Jätetään hokiniiloilut sikseen.

Mustosen kiekkoura käynnistyi kymmenen vuotiaana HJK:n junioreissa. Aikaisemmin hän pelasi Klubissa myös jalkapalloa, mutta lapsuudenkaverin esimerkki antoi kipinän lajinvaihdolle.

- Menin katsomaan hänen treenejään ja seuraavana päivänä kävimmekin jo faijan kanssa ostamassa omat pelikamat. Silloin lätkäura virallisesti käynnistyi. Aika lyhyt tämä matka on vielä toistaiseksi ollut. Vastuun perässä olen mennyt paikasta toiseen.

HJK:sta Jokereiden junioreihin siirtynyt hyökkääjä kiekkoili narripaidassa kauden 2013-14 alkuun asti, jonka jälkeen matka jatkui Tampereelle. Reilun kolmen Ilves-vuoden aikana Mustosesta marinoitui laadukas Liiga-tason hyökkääjä.

- Pääsin Tampereella pelaamaan ja tuli onnistumisia, jotka ruokkivat itseluottamusta. Täällä Lahdessa odotan itseltäni entistä parempaa ja niin odottavat varmasti muutkin, painottaa "Muse".

Ilveksestä kaksivuotisella sopimuksella Pelicansiin siirtynyt hyökkääjä Aleksi Mustonen on tehnyt pelaamissaan 209 Liiga-ottelussa 36 maalia. Kuva: Katja Luoma

Muse Stadista

Pelicans-miehistössä viilettää ensi kaudella toinenkin Mustonen, kun kaksi edellistä vuotta Ruotsissa kiekkoillut Joel Mustonen palasi Lahteen. Valmentajien ja kanssapelaajien ohjehuudot saattavat saavuttaa ajoittain tuplahuomion.

- Mä oon Muse ja Joel on ainakin toistaiseksi ollut Jolle. Välillä kuulee, että molempia kutsutaan Museksi, organisaation kovimmaksi Mustoseksi itsensä nostava Aleksi selventää.

Alkukesästä Lahteen muuttanut stadilainen osaa jo suunnistaa uudessa kotikaupungissaan. Mastokaupungin miljöö miellyttää tuoreen asuttajansa silmää, mutta kokoa saisi olla hieman enemmän.

- Lahti on aika pieni paikka. Stadista voisin tuoda tänne perheeni, tyttöystäväni ja parhaimmat kaverini. Välillä kaipaisi seuraa myös joukkuekavereiden ulkopuolelta, vaikka toki heidänkin kanssaan on kiva hengailla.

Ensimmäisten kuherruskuukausien aikana läheisimmiksi tiimitovereiksi ovat muodostuneet Mustosen tapaan Helsingissä vapaa-ajallaan viihtyvä Miska Siikonen, Jokereissa samassa juniorijoukkueessa pelannut Aleksi Rekonen sekä Lahden kovimman lätkäjätkän tittelin saava Antti Tyrväinen.

"Ei näillä käsillä ihan riitä"

Siviilissä Mustonen on omien sanojensa mukaan helposti lähestyttävä ja sosiaalinen kaveri. Ylimääräinen stressaaminen on hänen mielestään turhaa.

- Olen todella huono ajattelemaan tai suunnittelemaan mitään. Päivä kerrallaan edetään, mutta totta kai jääkiekon parissa haluan päästä isompiin ympyröihin. Samalla olen myös aika tarkka ja tykkään, että esimerkiksi koti on siisti ja kamat eivät loju ympäriinsä.

Överipedantiksi ihmiseksi Mustonen ei kuitenkaan tunnustaudu, mutta kovaksi futismieheksi kylläkin. Kotimainen Veikkausliiga ei niinkään sytytä, mutta ulkomaisten huippusarjojen tv-lähetyksiä ja tilastoja hän seuraa mielellään. Erityisesti espanjalainen FC Barcelona on lähellä HJK-kasvatin sydäntä.

- Kaikkea urheilua on tullut seurattuna pienestä asti. Jääkiekko ja jalkapallo ovat olleet aina ykkösiä, selventää Mustonen ja mainitsee Pittsburgh Penguinsin kapteeni Sidney Crosbyn omaksi suosikkipelaajakseen.

- Olen koittanut ottaa häneltä vähän mallia, mutta ei näillä käsillä ihan riitä.

Gentleman

Pelaamissaan 209 Liiga-ottelussa kädet ovat riittäneet taikomaan 36 maalia ja 49 syöttöpistettä.

Kahden edellisen Ilves-kauden 114 runkosarjaottelussa Mustoselle kirjattiin yhteensä vain 12 jäähyminuuttia. Onko siviilissä itseään herrasmieheksi tituleeraava hyökkääjä liian kiltti vai niin ylivoimainen pelaaja, ettei rikkomiseen tai kiukkuiluun ole tarvetta?

- En ole mielestäni liian kiltti. Hyvän luisteluni kautta pystyn pelata peliä paljon helpommin eikä tarvitse koukkia tai tehdä muita koiruuksia. En ole myöskään mikään pommikone, meillä on muut jätkät siihen rooliin. Pyrin pelaamaan röyhkeästi ja kovaa, mutta sääntöjen sallimissa rajoissa.

Kuka?

Aleksi Mustonen

Ikä: 22 vuotta.

Syntynyt: 28. maaliskuuta 1995 Helsingissä.

Lempinimi: Muse.

Pelipaikka: Hyökkääjä.

Kätisyys: Left.

Pituus: 175 cm.

Paino: 75 kg.

Kasvattajaseura: HJK.

Sopimus Pelicansin kanssa kauden 2018-19 loppuun.

Aiemmat seurat: Jokerit (juniorit), Jokerit, Kiekko-Vantaa, Ilves.

Liigan runkosarjassa: 197 ottelua, 33+48=81, 36 jäähyminuuttia, teholukema -21.

Liigan pudotuspeleissä: 12 ottelua, 3+1=4, ei jäähyminuutteja, teholukema -1.

Saavutukset: Alle 20-vuotiaiden MM-kulta 2014, alle 18-vuotiaiden MM-pronssi 2013.

Aleksi Sammalisto
aleksi.sammalisto@radiovoima.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X