Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
It's Hockey Time

Borna Rendulic haistatti agentilleen pitkät ja ilmoitti tulevansa Pelicansiin - "Ehkä hän luulee olevansa edelleen agenttini"

"Olen oppinut, että joskus on parempi olla hiljaa, mutta joskus on hyvä pitää ääntä", Pelicansin uusi hyökkääjävahvistus sanoo. Kroaatti laukoo mielipiteensä suoraan, mutta silti tai juuri siksi hän on tullut toimeen toisten kuumapäiden kanssa, kuten NHL-maalivahtilegenda Patrick Royn - tai Pasi Nurmisen ja Petri Matikaisen.

Borna Rendulic on aiemmin pelannut Suomessa Seinäjoella, Porissa ja Hämeenlinnassa. Nyt Lahti alkaa vähitellen tulla tutuksi. Kuva: Sami Kuusivirta

Ei tarvitse kierrellä eikä pehmennellä asiaa yhtään, vaan voi sanoa suoraan, että Borna Rendulic on Pelicansin alkavan liigakauden selvä ykköshankinta. Kohtalaisen nimekäs vonkale.

Se, miten kroatialaishyökkääjä päätyi Lahteen, oli sitkeän maanittelun ja eräänlaisen agenttitarinan tulos.

Vielä viime vuonna Rendulicin asioita hoiti kokenut pelaaja-agentti Juuso Pulliainen. Pulliainen yritti jo silloin taivutella Rendulicia harkitsemaan vakavammin paluuta Eurooppaan, mutta hyökkääjä piti päänsä ja päätti yrittää vielä vuoden Pohjois-Amerikassa.

Lähes yksinomaan farmissa vietetyn kauden jälkeen paluu kotimantereelle kävi vääjäämättömäksi. Rendulicin ykkösvaihtoehto oli KHL, joten hän pyysi avukseen Kroatiassa asuvan agentin, jolla on kontakteja itäliigaan.

Samaan aikaan Pelicansin urheilutoimenjohtaja Janne Laukkanen jatkoi jo viime vuonna alkanutta soitteluaan Rendulicille. He tunsivat toisensa Hämeenlinnasta kausilta 2012-14, jolloin Laukkanen toimi HPK:n pelaajakoordinaattorina ja Rendulic löi joukkueessa läpi.

Suomi oli tuttu ja varteenotettava vaihtoehto Rendulicille, mutta KHL houkutti eniten. Se olisi paras näyteikkuna NHL:ään paluuta varten.

Sitten Rendulicin kärsivällisyys loppui.

"Hän mokasi, ja sanoin sen suoraan"

Asiat olivat kesällä "aivan sekaisin", Rendulic aloittaa.

- Minulla ei varsinaisesti ollut agenttia. Oli vain tämä tyyppi, joka satuili minulle kaikenlaista Venäjästä, ja minä uskoin. Odottelin, odottelin ja odottelin.

- Ei hän löytänyt minulle mitään. Olin että mitä hittoa, et voi tehdä minulle näin!

Elokuun alussa Rendulic päätti itse soittaa Laukkaselle.

- Agentille sanoin, että sinun ei tarvitse tehdä enää paskaakaan - minä lähden Suomeen ja teen sopimukseni itse.

- Kun sitten tein sopimuksen, agentti sanoi, että olisin voinut odottaa parempaakin. Minä kyllä tiedän, että KHL-joukkueet ovat jo aika täynnä. Tiedän, mikä joukkue tarvitsee pelaajia ja mikä ei. Tiedän myös seurojen rahatilanteet.

Pelicans-paidassa Rendulic on ehtinyt pelata pari harjoitusottelua. Kuva toissa perjantain Peliitat-pelistä. Tällä viikolla Pelicans pelaa turnauksessa Itävallan Grazissa. Kuva: Leevi Vähälä

Kyseinen agentti ei siis ole enää palveluksessasi?

- Ei, ei meillä ole sopimusta. Ehkä hän luulee edelleen olevansa agenttini.

Saako tämän laittaa lehteen?

- Joo, totta kai. Hänen täytyy tietää, että hän mokasi. Olen sanonut sen hänelle suoraan. En pidä valehtelijoista, ja hän valehteli minulle päin naamaa.

Turhan toiston ja säädyllisyyden vuoksi ihan jokaista voimasanaa ei ole painettu edellisiin sitaatteihin. Rendulic puhuu suomea melko hyvin, mutta haastattelukielenä on englanti.

Oppi uuden roolin

Rendulic myöntää, että jos voisi kelata aikaa taaksepäin, hän todennäköisesti olisi palannut Eurooppaan jo vuosi sitten.

- En minä siitä kuitenkaan ole vihainen itselleni. Menin toiseen NHL-organisaatioon ja yritin, en onnistunut. Sekin on kokemusta.

Kaksi ensimmäistä Amerikan-kauttaan Rendulic oli pelannut Colorado Avalanchen organisaatiossa. Viime vuosi meni Vancouver Canucksissa, tai tarkemmin sen farmiseurassa Utica Cometsissa.

Rendulicin pistemäärä laski hieman edellisestä AHL-kaudesta. Hän joutui pelaamaan alkukauden kolmos-nelosketjussa, pienessä ja itselleen vieraassa roolissa.

- Silti sekin teki hyvää, sillä opin paljon puolustuspelaamisesta, opin pelaamaan rouhijana. Jos minut tarvitaan kolmos-nelosketjuun, pystyn hoitamaan sen. Yhtä hyvin pystyn pelaamaan myös kärkiketjuissa. Se on iso juttu.

Suomalaiset liian kireitä

Lienee tullut selväksi, että Rendulic on suorapuheinen mies. Uticassakin hän antoi näkemyksensä kuulua valmentajalle ja kävi paljon keskusteluja roolistaan. Välit eivät tulehtuneet, vaan lämpenivät ajan myötä.

- Hän ei vain tykännyt minusta alussa eikä luottanut minuun. Hän ei tuntenut minua. Hän oli ollut samassa tehtävässä nelisen vuotta, joten hänellä oli paljon tuttuja pelaajia edelläni.

Rendulicin mielestä on epäreilua, jos valmentaja huutaa pelaajalle, vaikkei tämä olisi tehnyt mitään väärää. Hänen mielestään jokaisen pelaajan pitäisi uskaltaa sanoa silloin vastaan - asiallisesti.

- Jotkut koutsit tykkäävät siitä, jotkut eivät, Rendulic tietää.

- Olen kyllä oppinut, että joskus on parempi olla hiljaa. Mutta joskus on hyvä pitää ääntä.

Rendulicin lyhyellä NHL-visiitillä Coloradossa joukkuetta valmensi maalivahtilegenda Patrick Roy. Roy on tunnettu kuumakalle ja pelottavakin persoona, mutta Rendulic syttyi hänen tyylistään täysillä.

Lahdessa pukukopin päälliköinä on myös kovaääniset persoonat, Petri Matikainen ja Pasi Nurminen.

- Niillä tyypeillä on luonnetta! Rakastan heitä jo nyt, Rendulic hehkuttaa.

- He tulevat pukuhuoneeseen puhumaan ja kaikki kuuntelevat hiljaa. Sitten he kertovat vitsin, mutta suomalaiset jätkät eivät edes tajua sitä, kun ovat niin vakavissaan. Sitten koutsit alkavat nauraa ja pelaajat perässä. Suomalaisten pelaajien pitäisi ottaa rennommin, he ovat liian kireitä.

Namuttelua tyhjän maalin edessä

Pelicans saa Rendulicista hyvin laukovan ja isokokoisen laitahyökkääjän, jolla on myös hyvät pelintekijän taidot. Itse Rendulic määrittelee itsensä nykyään power-forwardiksi, voimahyökkääjäksi.

HPK-aikoina hänen tapoihinsa kuului namutella vielä yksi syöttö, vaikka edessä olisi jo tyhjä maali.

- Kyllä, niitä tilanteita oli paljon, hän parahtaa nauraen.

Erityisen hyvin Rendulic muistaa erään avopaikan hassaamisen ylivoimahyökkäyksessä. Hän vaihtaa lennosta osittain suomeksi selostaessaan päävalmentaja Ari-Pekka Selinin reaktiota.

- Tulin penkille ja Selin huusi: "Mitä v-ua sä teet. V-u! Miksi sä syötät? Ampuu, v-u ampuu!" Minä vaan sanoin, että "joo joo, ens kerralla". Hän suuttui vain entistä enemmän.

Amerikassa Rendulic oppi karsimaan pahoja tapojaan.

- Jenkeissä tuollaisissa tilanteissa ei yksinkertaisesti ole aikaa. Silloin on jumalauta pakko ampua. Olen oppinut, että enää ei voi pelleillä, Rendulic sanoo mutta jättää lopulta silti pienen takaportin.

- Jollakin kerralla varmasti syötän. Ainakin yritän. Mutta harvemmin kuin ennen!

Tavoitteet Suomea kauempana

Eurooppaan Rendulic palasi parantaakseen peliään - ja palatakseen NHL:ään.

- Totta kai NHL on edelleen päätavoitteeni. Luulen kuitenkin, että Euroopassa voi hyvinkin mennä 3-4 vuotta, hän aprikoi.

Suomi on tässä suunnitelmassa vain välietappi. Jos Rendulic pelaa Liigassa vielä ensi kaudellakin, todennäköisesti hän on suoriutunut alle omien odotustensa.

- Luultavasti en olisi tyytyväinen silloin, hän myöntää.

- Haluan pelata hyvän kauden, ja olen motivoitunut, mutta ei tässä ole kyse vain minusta. Haluan, että koko tämä nuori joukkue pelaa hyvän kauden. Olen oppinut, että voittaessa on aina hauskempaa, valmentajatkin ovat rennompia. Jos pelaan hyvin ja joukkue voittaa, silloin tänne tullaan tarkkailemaan muitakin pelaajia kuin minua.

Kuka?

Borna Rendulic

s. 25.3.1992 Zagrebissa, Kroatiassa.

Laitahyökkääjä, kätisyys right.

Pituus 188 cm, paino 91 kg.

Muutti Suomeen C-juniori-ikäisenä kauden 2007-08 aikana. Eteni Seinäjoen S-Kiekon kautta Porin Ässien organisaatioon ja sieltä HPK:hon, jossa pelasi kaudet 2012-14. Liigassa yhteensä 97 runkosarjaottelua, joissa 19+25=44 pistettä.

Teki kaudella 2013-14 HPK:lle 57 ottelussa 11+21=32 pistettä. Solmi seuraavaksi kaudeksi NHL-sopimuksen Colorado Avalancheen.

Pelasi kolme kautta Pohjois-Amerikassa. NHL:ssä (Colorado, Vancouver) yhteensä 15 ottelua, 1+1=2 pistettä. AHL:ssä (Lake Erie, San Antonio, Utica) 163, 32+37=69.

Sopimus Pelicansin kanssa kattaa tulevan kauden.

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X