Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
It's Hockey Time

Isot pojat olivat isoja poikia - "Nuoria jolppejahan tässä vielä ollaan"

Lauri Marjamäki ja Venäjän päävalmentaja Oleg Znarok paiskasivat kättä pronssipelin jälkeen. Kuva: Martti Kainulainen

Lopulta leijonien Pariisin ja Kölnin reissusta jäi käteen vain luu. Pronssimitalit karkasivat heti kättelyssä, kun Venäjä naputteli tauluun 4-0 -lukemat vajaassa puolessatoista erässä. Suomi viritti kolmanteen erään kelpo loppukirin ja Venäjänkin selkä vähän oikeni, mutta neljän maalin karkumatka oli liikaa.

Retki oli pelillisesti ja tuloksellisesti melkoinen vuoristorata. Todella tahmea alku, liuta voittoja "kuolemanpeleistä" ja erinomainen puolivälierä Yhdysvaltoja vastaan.

Välierässä Ruotsia vastaan tai pronssiottelussa Venäjää vastaan ei ollut mitään asiaa pelata voitosta. Ei myöskään alkulohkon päätöspelissä Kanadan kynsissä. Isot pojat olivat isoja poikia, leijonat hitusen pienempiä.

- Joukkue osoitti luonnetta ja sitoutumista. Nyt ei saatu palkintoa, mutta voimme olla ylpeitä siitä, että olimme näissä kisoissa neljän parhaan joukossa, sanoi päävalmentaja Lauri Marjamäki.

- Sitoutuneisuus, rehellisyys ja vahva luottamus toinen toisiimme, siinä oli tämän joukkueen hienous, hän lisäsi.

"Voita kahdeksas peli, niin..."

Leijonilla on tältä vuosikymmeneltä kolme MM-mitalia, Bratislavan 2011 mestaruuden ohella hopeat Minskistä 2014 ja viime keväältä Moskovasta.

- Tämä olisi ollut ensimmäinen kerta yhdeksään vuoteen, kun Suomi ottaa MM-mitalin peräkkäisinä vuosina. Se meitä motivoi, mutta ihan ei riittänyt, Marjamäki laskeskeli.

Leijonaluotsi on aina kovan paineen ja tarkan suurennuslasin alla. Valtakunnan suosituimman lajin komentosillalla käy koko ajan kova kuhina.

- Jaloset ja Aravirta sanoivat, että voita kahdeksas peli, niin näytät pirun hyvältä valmentajalta. Itse en ehkä ajattele sitä niin.

Marjamäen ajoittain ylivarovainen ja hidas pelitapa on kerännyt kritiikkiä pitkin kautta.

- Analyysin aika on sitten kesällä. Se ainakin oli hyvä päätös, että en ole koko seitsemän viikon projektin aikana seurannut ollenkaan mediaa, päävalmentaja hymähti.

Oppia reppuun

Marjamäki täyttää viikon kuluttua maanantaina 40 vuotta. Hän on modernin ajan nuorin A-maajoukkueen päävalmentaja. Ensimmäinen vuosi kansakunnan kaapin päällä oli reipashenkinen koulu.

- En tiedä, olenko nyt parempi valmentaja kuin vuosi sitten, mutta ainakin oppia on saanut reppuun paljon. Nuoria jolppejahan tässä vielä ollaan, Marjamäki sanoi.

Leijonakausi mallia 2016-17 keräsi syystäkin kritiikkiä, mutta Marjamäen humaanille ja ihmiskasvoiselle tavalle toimia on nostettava hattua. "Late vaan, joka tykkää valmentaa" ei ole kiukuttelijatyyppiä hankalissakaan olosuhteissa.

- Elämässä on yleensä viisasta luottaa siihen, että kaikki menee hyvin, päävalmentaja siteerasi hiljattain edesmennyttä presidentti Mauno Koivistoa.

Tuomas Heikkilä
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi