Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
It's Hockey Time

Näin tiivistyi leijonahenki - "Tässä on ollut vähän kaikenlaista"

Pariisin ja Kölnin leijonalauma on ollut tiivis rykelmä. Kuva: Vesa Moilanen

Ulkoinen paine, sisäinen kiinteys. Vai tiiveys?

No, ihan miten vain. Se on ollut leijonien kehittyvä ase näissä MM-karkeloissa.

- En ole nähnyt joukkuetta, jossa on noin kova usko. Ja se vain kasvaa ja kasvaa. Tärkeintä on se, että koppi uskoo siihen, että voidaan menestyä, päävalmentaja Lauri Marjamäki totesi alkusarjan Sveitsi-voiton jälkeen, kun Suomi oli noussut 0-2 -tappioasemasta 3-2 -jatkoaikavoittoon.

Kun Yhdysvallat kaatui puolivälierissä, Marjamäki kertoi kymmenensiä MM-kisojaan pelaavan kapteeni Lasse Kukkosen todenneen, ettei hän ole koskaan nähnyt joukkuetta, jossa on näin hyvä meininki.

Henkirenkaita on vuoron perään pumpannut yksi jos toinenkin leijona. Ja nimenomaan hengen voiton materiasta Suomi tarvitsee, mikäli se mielii lauantain välierässä nimivahvan Ruotsin kellistää.

Yhtä suurta kuppikuntaa

Joten selvitelläänpä. Mistä se paljon mainostettu henki oikein on lähtöisin?

- Taisin eilenkin jo sanoa, että tässä joukkueessa ei ole minkäänlaisia kuppikuntia. Niitä joskus tulee, kun jätkiä kerätään eri puolilta. Nyt ollaan yhtä suurta kuppikuntaa kaikki, ykkösmaalivahdiksi noussut Harri Säteri selvittää.

- Sitä on vaikea selittää. Joskus se vaan klikkaa, joskus ei. Nyt on klikannut. Konkariosastolla on tässä tietysti iso rooli, hän huomauttaa.

28-vuotias Säteri, vaikka kisojen ensikertalainen onkin, on joukkueen keskikokenutta kaartia. Joten kysytään hitusen nuoremmalta, 24-vuotiaalta Markus Hännikäiseltä.

- Kyllä se perustuu siihen, että tässä on kaikenlaista tapahtunut kisojen aikana ja kuraakin on tullut niskaan. On kasvettu yhdessä päätetty yhdessä että meitä ei kiinnosta mikään, mitä tapahtuu ulkopuolella. Me keskitytään vaan siihen omaan juttuun, Hännikäinen sanoo.

Päävalmentaja Marjamäki puhui aiemmin siitä, että alkukisojen raju kritiikki on jonkin verran hämmentänyt joukkuetta. Joukkue on kääntänyt sen voimavaraksi, niin kuin hyvän joukkueen kuuluukin.

Nousujohteisen turnauksen pelannut alakerran kiekollinen velho Julius Honka on samoilla linjoilla.

- Jokainen lyö sata prosenttia aina, on hienoa pelata sellaiselle joukkueelle. Tämä on meidän yhteinen juttu, eikä sillä ole väliä, mitä ulkopuolella tapahtuu, Honka, 21, ilmoittaa.

"Hauskoja, iloisia ihmisiä"

Leijonalauman ykköskapellimestari Sebastian Aho on joukkueen toiseksi nuorin pelaaja. Ahon työkalut ulkoisen paineen käsittelemiseen 19-vuotiaana tuntuvat olevan paremmat kuin monella kymmenen-viisitoista vuotta vanhemmalla.

Hän ei puhu ulkoisesta paineesta tässä yhteydessä lainkaan.

- Paljon saman henkisiä äijiä ja kaikki tulee toimeen kaikkien kanssa. Ollut rento, hyvä fiilis joukkueessa koko ajan, Aho sanoo.

Niputtakoon henki-spektaakkelimme toinen pohjoisen pellaaja, Iin ihmemies Juhamatti Aaltonen, joka on tehnyt maalin viimeksi joskus "ennen sotia". MM-kisoissa hän on löytänyt itsensä ajoittain katsomosta.

- Kyllä mulla on ollut mukavaa koko ajan. Pariisissa en ollut ennen käynyt, oli hienoa nähdä sekin kaupunki, kesäkuussa 32 täyttävä Aaltonen heittää ja hymyilee leveästi.

Porukan yhtenäisyydessä ja hyvähenkisyydessä ei ole Aaltosen mielestä mitään mystiikkaa.

- Varmaan se on se, että on niin hyviä tyyppejä. Hauskoja ja iloisia ihmisiä, ollaan samalla aaltopituudella, hän arvelee.

No, päävalmentaja Marjamäki vielä toviksi ääneen.

- Haettiin joukkueeseen oikeanlaisia tyyppejä, sellaisia, joita ei kenenkään tarvitse paimentaa. Viettäköön pelaajat vapaa-aikansa niin kuin lystäävät, kunhan ovat aina valmiina, kun ruvetaan töihin, Marjamäki linjaa.

Tuomas Heikkilä

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

It's Hockey Time

Näytä seuraavat

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen