Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
It's Hockey Time

Kaikki katseet Ahossa - "En minä sitä mieti"

Sebastian Aho on jälleen huomenna kaikkien kameroiden polttopisteessä. Kuva: Vesa Moilanen

Suomen MM-kisajoukkueessa on omat henkiset johtajansa ja pukukoppiliiderinsä, mutta pelillinen kapellimestari numero yksi on läpi turnauksen ollut Sebastian Aho. Toki Ahollakin oli etenkin turnauksen alkupuolella vaikeat hetkensä, kiekot hukkuivat ja omissakin kolisi, mutta 19-vuotias nuorukainen selätti ne suvereenisti.

Ahon merkitys näkyi ennen muuta alkulohkon päätösottelussa Kanadaa vastaan sekä Yhdysvallat-puolivälierässä. Kanadalta leijonat sai kunnon turpasaunan, mutta Aho pystyi siinäkin kamppailussa rytmittämään Suomen hyökkäyspeliä, etenkin sen jälkeen, kun siirtyi keskushyökkääjän paikalle.

Sentterinä hän jatkaa myös lauantain välierässä Ruotsia vastaan, eikä kärppäkasvatin merkitys joukkueelle ainakaan pienene. Vastaan tulee käytännössä pelkillä NHL-pelaajilla vetävä Tre Kronor. Kotikatsomoissa lauantain primetimessa peliä seurannee noin kaksi ja puoli miljoonaa suomalaista.

Aho on nyt paikalla, jolla on nähty Raimo Helmistä, Saku Koivua, Mikko Koivua... Niin, kuinka moni muu itse asiassa on ollut Suomen MM-miehistössä näin selkeä pelillinen liideri?

Ei kovin moni.

Heittäydy pelille

Tämä on nähty ennenkin. Ahon suhtautuminen tilanteeseen on häkellyttävän rauhallista ja kypsää.

- Ainutkertaisia pelejä, jokainen turnaus on erilainen. Oleellista on heittäytyä pelille sataprosenttisesti ja niin, että pystyy elämään tuloksen kanssa, Aho pudottelee rauhallisesti Lanxess Arenan uumenissa.

Peli pysäyttää puolet kansakunnasta, mutta se ei Ahoa huimaa.

- Ei sellaista asiaa mieti, eikä se oikeastaan nouse mieleenkään. Joukkueen yhteisestä tekemisestä ja meiningistä tässä on eniten kyse, hän toteaa.

Eikä nuori mies ole ensi kertaa pappia kyydissä. Kokemusrepussa on MM-kisat viime keväältä, jolloin hän sai toki hiipiä isoon rooliin taustalta. Mutta siinä varsinaisessa myrskyn silmässä, yli kahden miljoonan katsojan silmien alla ratkaisupeleissä Aho oli puolitoista vuotta sitten nuorten kotikisoissa.

- Edelleenkään en sitä mieti, mutta joo, tietysti tuollaiset kokemukset auttavat aina, hän hymähtää.

Kivijalasta kiinni

Pariisiin puolivälierän mittaisen piston tehnyt Ruotsi ei ole pelannut Kölnissä materiaalin edellyttämällä tasolla. Joukkueessa on yhteen laskettuna yli seitsemäntuhannen NHL-ottelun kokemus ja kaikkiaan rapiat kymmenentuhatta matsia eri ammattilaissarjoista. Koko potentiaaliaan Ruotsi ei ole vielä lunastanut. Jos lunastaa, se voittaa maailmanmestaruuden.

- Ei me lähdetä omaa pakettia kokonaan uusimaan. Joitakin pieniä asioita voi muuttaa, liikaa ei saa mennä vastustajan mukaan. Oman pelin kivijalasta pitää pitää kiinni, Aho sanoo.

Toisen kokonaisen ottelun sentterin tontilla näissä kisoissa pelaava "pelitietokone" tietää, mitä omalla kohdalla pitää pystyä parantamaan.

- Aloittamista pitää saada jämäkämmäksi, mutta muuten pelaamiseni ei oikeastaan kovin paljon muutu.

Leijonien perjantain jääharjoitus oli vapaaehtoinen. Kaukalossa on hinkattu sen verran, että riittää ja kun ohjelmassa on lauantaina iltaottelu, käy koko joukkue vielä ennen peliä aamujäillä.

- Vähän tuossa jumppailtiin. Nyt kerätään energiaa, huilataan ja ollaan huomenna taas valmiina, Aho suunnittelee.

Tuomas Heikkilä

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X