Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
It's Hockey Time

"Niin hyviä pelaajia, ettei mitään järkeä" - Millä eväillä Ruotsin voi kaataa välierässä?

Valtteri Filppula (keskellä) on Suomen johtavia pelaajia. Kuva: Vesa Moilanen

Suomen ja Ruotsin välieräkamppailu on jääkiekon MM-kisoissa on penkkiurheilijan unelma. Pelicansin valmennuskaksikko Petri Matikainen-Pasi Nurminen on samaa mieltä kumpi on ottelussa on ennakkosuosikki ja kumpi lähtee kiusaamaan isompaansa. Kaksikko oli samaa mieltä, että Ruotsilla on aivan käsittämättömän kova joukkue.

Asetelma:

Petri Matikainen: Selkeästi Suomella on pelkästään voitettavaa ja älyttömästi. Huomaa, että Suomen saama kritiikki on imennyt joukkuetta tiivimmäksi. Nykytrendi on, että pelataan nopeasti, mutta jos taito ei riitä, sitten pitää hidastaa. Yhdysvaltoja vastaan kävi juuri niin, Suomi hidasti ja miten kävikään?

Ruotsi kääntänee peliä nopeasti. En usko, että Suomi lähtee hurlumheipeliin mukaan. Ruotsilla on laadukas ja kokenut joukkue, mutta miten kova intohimo Ruotsin miljonääreillä on, lähtevätkö he peliin hymyssä suin?

Pasi Nurminen: Suomi on hyvin vahvasti altavastaaja, mutta se näyttää sopivan joukkueelle. Puolivälierän kummallisuus oli, että yhtäkkiä joukkue sitoutui pelaamaan Suomi-kiekkoa, sitä kaksivaiheista kiekkoa, jolla voimme menestyä. Joukkue teki todella täsmällisesti asioita. Tiukassa paikassa yhteispeli löytyi ja ymmärrys miten tärkeää on pelata yhdessä, jos taito ei riitä.

Ruotsissa on esitetty aika kovaa kritiikkiä suomalaisesta pelaamisesta, on jopa ivallisesti puhuttu tylsästä jääkiekosta. Ruotsalaiset ovat hioneet omaa peliään jo päävalmentaja Pär Mårtsin (2011-2016) ajoista alkaen. Pomminvarmasti Ruotsi on kovaa kamppaileva ja luisteluvoimainen joukkue. Eikä Suomessa pidä mennä siihen harhaa, että ruotsalaiset eivät olisi valmiita pelaamaan.

Legenda, Henrik Lundqvist Kuva: Ina Fassbender

Vahvuudet:

PM: Ehdottomasti Suomen vahvuus on sitoutuminen vallitsevaan pelitapaan. Jos Suomi antaa vähän mahdollisuuksia, mistä Ruotsi voi iskeä, voi olla saumaa saada palkinto. Ruotsi on kisoissa luottanut, että heillä on älyttömän hyvä joukkue.

PN: Suomen vahvuus on yhtenäinen pelitapa, jossa kaikki luopuvat saumattomasti omista oikeusistaan. Kaikki tekevät asioita kimpassa kentällä. Se on huomattu jo kauan sitten, että meidän taito ei riitä kansainvälisellä tasolla, joten rytmittäminen on siksi suomalaisten tapa pelata.

Ruotsi on kovasti paineistava joukkue, jossa on taitavia pelaajia, ja kovia yksilöitä. Jos Suomi pääsisi nopeasti paineen alta pois, voisi tulla mahdollisuuksia ylivoimahyökkäyksiin.

Harri Säteri Kuva: Vesa Moilanen

Avainpelaajat:

PM: Suomella maalivahti Harri Säteri on ylivoimainen numero yksi. Hänen nousunsa ei ole minua yllättänyt, sillä Suomesta tulee jatkuvasti hyviä maalivahtia. Kokenut Valtteri Filppula on tärkeä pelaaja. Lasse Kukkosen kokemus merkitsee paljon. Hän tuo puheen ja tekemisen kautta sitoutumista.

Ruotsilla William Nylander on äärimmäisen taitava, mutta siellä on niin älyttömästi hyviä pelaajia, ettei siinä ole mitään järkeä. Joka ketjuun on huipputekijöitä ja maalivahti Henrik Lundqvist on elävä legenda.

PN: Maalivahti Harri Säteri on ensimmäinen avainpelaaja. Sen jälkeen tulee viisikon yhtenäisyys ja erikoistilanteissa professori Sebastian Ahon merkitys. Aho on hyvä järjestelemään. Pohjoisamerikkalaisten kunnioitus Ahoa kohtaan näkyi, sillä he eivät ajaneet niin herkästi Ahoon kiinni, kuin moneen muuhun pelaajaan. He tiesivät, että siellä on aina olemassa syöttövariaatioita. Pakko nostaa myös esille Julius Honka, joka on nostanut itsensä framille. Hän on rohkea kiekon kanssa, ja vielä kun saa pienehköstä koosta huolimatta puolustukseen voimaa, on siinä varteenotettava puolustaja ympäri maailman.

Ruotsilla Gabriel Landeskog on pelaaja, josta tykkään paljon: taitava, ärhäkkä ja erittäin kamppailuhaluinen, jokseenkin v-mainen pelaaja vastustajalle. Hänen kanssaan pitää olla hereillä kun on kiekko, mutta myös kun hänellä ei ole kiekkoa. Henrik Lundqvist, kaikki tietävät millaisesta maailmanluokan miehestä on kyse. Henkisenä johtajana meillä on Lasse Kukkonen, heillä on Lundqvist. Siinä on mielenkiintoinen taistelupari, koska molemmat ovat joukkueelle tärkeitä pelaajia, ja pitävät vaatimustason pukukopissa korkealla. Voisin nostaa Ruotsista paljon pelaajia, mutta Carl Söderbergiä olen seurannut pitkään. Hänet olen tuntenut nuoresta iästä asti. Kun hän lähti Malmöstä niin puhuttiin jopa uudesta Forsbergista.

Gabriel Landeskog, yksi Ruotsin lukemattomista tähdistä. Kuva: Bruce Bennett

Ratkaisu:

PM: Suomen täytyy imeä energia pois Ruotsin vallattomasta hyökkäyspelistä. Rivit on pidettävä koossa kuten USA:ta vastaan. Mitä pidemmälle peli on tasatilanteessa 0-0, sen parempi Suomelle. Jos Suomi menettää kiekon, on meillä oltava heti neljä miestä pelin alla. En usko, että Suomi sortuu soitellen sotaan. Ruotsia ei ole vielä oikein testattu näissä kisoissa. PN: Jos Suomi menee kouhotusvaiheeseen, ei joukkueella ole palan palaa pelissä. Suomen on puolustettava jalalla hyvin ja pysyttävä temmossa mukana. Paineen alta on päästävä pois tarvittaessa jopa siirtokiekoilla. Ylivoimalla Suomen on jotain kautta saatava kiekko Lundqvistin eteen.
Esa Rauhanlaakso
esa.rauhanlaakso@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X