Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
It's Hockey Time

Leijona murahti, kun sen oli pakko – "Tämä oli lähellä täydellistä"

Kun enemmän tai vähemmän huteran turnauksen kokonaisuutena pelannut Suomi kiskoi puolivälierässä yhtäkkiä suvereenisti näiden karkeloiden parhaan pelinsä, viivähti jälleen kerran väkisinkin mielessä erään Juhanin lausahdus "win the right games".

Siitähän MM-kisoissa on lopulta kyse, kunhan haalit ensin alkusarjassa riittävästi pisteitä. Mutta kuinka iso teema joukkueelle on itse asiassa ollut pelin valmistaminen tähän ensimmäiseen kuolemanotteluun, tuloksista viis veisaamatta?

– Ei olla yhtään tuosta kulmasta lähestytty, meillä on ollut ihan eri jutut valmistautumisprosessissa. Eilen tehtiin vähän ryhmätöitä ja keskusteltiin asioista. Yhden jääkiekko-ottelun voi voittaa kuka tahansa, päävalmentaja Lauri Marjamäki sanoi paljastamatta ryhmätöiden ja keskustelujen sisältöä sen enempää.

Paljon kritiikkiä, osin syystäkin, kerännyt päävalmentaja Lauri Marjamäki on historian neljäs leijonaluotsi, joka on ensimmäisissä kisoissaan ykköskomentajana vienyt joukkuuensa vähintään välieriin. Ne muut ovat Curt Lindström (1994), Hannu Aravirta (1998) ja Doug Shedden (2008).

Raimo Summanen, Erkka Westerlund, Jukka Jalonen ja Kari Jalonen jäivät ensimmäisellä yrittämällään puolivälierään.

– En mittaa itseäni ihmisenä tai valmentajana yhden ottelun tuloksen perusteella. Kyllä tässä on paljon isompia asioita mukana, Marjamäki linjasi.

Kritiikistä hän ei ollut moksiskaan.

– Se kuuluu tähän kuvioon ja joskus negatiivisuus myy, klikkejä pitää saada. Mutta ihmisiähän tässä kaikki ollaan, päävalmentaja muistutti.

– Ja hei, tehkää noista pelaajista hyviä ja positiivisia juttuja. Siellä on paljon hienoja urheilijoita. Valmentajia kyllä saa haukkua, Marjamäki heitti.

Täydellinen vääntö

Puolivälieräväännöstä näki pelin suunnan hyvin nopeasti. Se oli nimenomaan vääntö, kun leijonat pystyi sen sellaiseksi rytmittämään. Jenkit pysyivät pääosin pois laatupaikoilta ja Suomi rakensi läpi 60-minuuttisen enemmän laatutontteja kuin vastustajansa.

Ensimmäisen pussin nosti heti toisen erän alkuun ylivoimalla maalinedushärkä Mikko Rantanen, kolmannen alussa osui vastahyökkäyksen ja Juhamatti Aaltosen ilmiömäisen esityön päätteeksi Joonas Kemppainen.

– Päästiin "kaksykköseen" siinä ja katsoin, että se pakki saattaa vähän höntyillä. Tiesin, että Juhis kyllä tarjoaa tyhjän maalin siinä, viimeisen sinetin iskenyt Kemppainen myhäili.

Päävalmentaja Marjamäki ei kyllästynyt kehumaan ryhmäänsä taiston tauottua.

– Täydellistä 60-minuuttista tuskin kukaan on vielä pelannut, mutta kyllä tämä oli aika lähellä sitä. Olen todella ylpeä joukkueesta, hän hehkutti.

Syitä pelisuunnitelman onnistuneeseen laatimiseen ja toteuttamiseen löytyi useita.

– Kanadan kohtaaminen auttoi valmistautumisessa tähän peliin ja suunnitelma onnistui täydellisesti. Pystyttiin vähän kusettamaan jenkkejä siinä, Marjamäki myhäili.

– Noin kymmenen pelaajaa tästä joukkueesta on ollut yhdessä jo 45 päivää. Olen uskonut tähän ryhmään koko ajan. Joukkueessa on paljon kokeneita pelaajia, jotka tiesivät, kuinka lähestyä tällaista ottelua.

Suomi kohtaa välierässä Sveitsi–Ruotsi-ottelun voittajan.

– Ne pelaavat iltaottelun Pariisissa. Tämä lepoetu täytyy hyödyntää maksimaalisesti. Huomenna huilaillaan, mutta hallille tullaan kyllä, leijonaluotsi suunnitteli.

Tuomas Heikkilä

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen