Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
It's Hockey Time

"Olen työläisperheen poika, kai se on opettanut elämään säästeliäästi" - Pasi Nurminen teilaa epäilykset ulkopuolisista rahoittajista

"Mulla on aiemmin ollut tässä pallit pelissä. Niin on nytkin. Mikään ei ole muuttunut", Pasi Nurminen sanoo. Kuva: Sami Kuusivirta

Haastattelun aluksi on lämmittelyksi on puhuttu pitkästi pelaajista ja tulevan kauden näkymistä. Kun puhe kääntyy Lahden Pelicans oy:n omistuskuvioihin, Pasi Nurminen lämpenee lisää.

Nurminen on ollut seuran suurin omistaja yli kymmenen vuotta. Miksi hän tuplasi siivunsa koon tänä keväänä?

- Mulle tuli mahdollisuus sitoutua seuraan enemmän. Olen enemmistöomistaja. Sillä selvä. Olen ollut erittäin kiinnostunut tästä hommasta jo pidemmän aikaa. Vuodesta 2005 lähtien on painettu pakettia kasaan, Nurminen vastaa.

- Mulla on aiemmin ollut tässä pallit pelissä. Niin on nytkin. Mikään ei ole muuttunut.

Työläisperhe opetti säästeliääksi

Ympärillä vellovia ”kyläkeskusteluja ja arvuutteluja” Nurminen kutsuu ”ihan hulluiksi”. Hän arvelee, että ne johtuvat ainakin osittain muutoksenpelosta.

Huhuja tosiaan liikkuu, joten vastaus on saatava. Ostitko omilla rahoillasi?

Nurminen kuumenee.

- Ai ostinko omilla rahoilla? Mun mielestä on ihan karmeaa, että mun pitää teidän lehdessä käydä nämä läpi. Päätoimittajanne voi käydä mun uran läpi ja katsoa, olenko tienannut rahaa vai en.

- Olen kyllä työläisperheen poika, mutta se on kai sitten opettanut elämään säästeliäästi. Otetaan vaikka esimerkiksi mun 2000-luvun alun auto, en tarvitse uusia leluja elvistelyyn!

”Nupe” ihmettelee huhuja levittävien ”loanheittäjien” motiiveja. Toisaalta hän antaa ymmärtää, ettei Pelicansin talous ole niin hyvässä jamassa kuin on luuloteltu.

- Nyt hoidetaan seura kuntoon. Taloudellinen selvitys on tehty, missä oikeasti ollaan. Nyt asioihin pitää reagoida, että päästään eteenpäin. Kaikki ei ole niin kultareunuksella kuin ihmiset puhuu.

"Jos puhut siitä yhdestä..."

Nurmisen monologi jatkuu niin pitkään, ettei osto-operaation todelliseksi tekijäksi huhuttua rakennusyrittäjää tarvitse erikseen nostaa esiin.

- Jos puhut siitä yhdestä, niin hän on meidän hieno tukija. Yksi kuudesta todella isosta. Ne, jotka puhelee näitä asioita, tervetuloa mukaan samalla summalla. Mielellään otetaan vastaan.

Lahden Pelicans oy:n osakasluettelosta kyseistä yritystä tai yrittäjää ei löydy. Kolmen pääomistajan eli Nurmisen sekä Tomi Veijalaisen ja Tommi Kurkaan jälkeen noin 20 prosenttia omistuksesta jakaantuu pienosakkaille.

- Me tarvitaan kaikki oikeasti sitoutuneet osakkaat vahvemmin mukaan. Ja me tullaan heidät ottamaan Pelicans-yhteisöön vahvemmin kuin koskaan. Meidän tarvitsee tehdä tämä yhdessä, Nurminen sanoo.Etelä-Suomen Sanomia julkaisevan Mediatalo ESAn omistusosuus on noin kaksi prosenttia.

"Muutos tekee kipeää"

Omistusmuutokset olivat vain osa Pelicansin kevätmyllerrystä. Hallituksen kokoonpano meni uusiksi ja pitkään palvellut toimitusjohtaja Ilkka Kaarna sai lähteä.

Nurminen muistuttaa, että uusi hallitus valittiin ylimääräisellä yhtiökokouksella. Varsinainen yhtiökokous on ennen liigakauden alkua, ja pienet kokoonpanomuutokset ovat mahdollisia.

- Tähän asti on ollut omistajahallitus, jota on johdettu omistajapohjalta. Kiitos vanhalle toimitusjohtajalle, kiitos kaikille toimijoille, jotka ovat minua olleet auttamassa aikaisemmin. Oikeasti, hattu päästä ja syvä kumarrus kaikille, Nurminen vuodattaa.

- Mutta... Kyllähän tähän muutosajan hallitukseen tarvittiin tarpeeksi paljon talousosaamista ja erilaisia sidosryhmiä, että saadaan tämä kerralla korjattua.

Hallituksesta poistuivat Jarno Lindeman ja Sami Kallinen, jotka kauppasivat omistusosuutensa Nurmiselle. Vuoden 2005 pelastusoperaation hahmoista Petri Kumpulainen oli myynyt osakkeensa aiemmin Kurkaalle. Siten alkuperäisestä ”uuden Pelicansin” omistajajoukosta ovat jäljellä vain Nurminen ja Veijalainen.

- Se unohtuu monta kertaa, mistä on lähdetty. Kuinka paljon Petekin laittoi itseään likoon, samoin Samppa ja Jarno. Kaikki ovat tehneet mallikasta työtä.

Pitikö Kallinen ja Lindeman ostaa ulos? Nurminen puhaltelee.

- Ei heitä ole ostettu ulos. He ovat halunneet myydä osakkeensa. Ei siihen mitään ihmeellistä dramatiikkaa liittynyt. Ei kaikki asiat ole menneet ihan niin kuin olisi halunnut, mutta muutos aina välillä tekee kipeää.

Fakta

Lahden Pelicansin oy:n omistus

Pasi Nurminen noin 52 %

MRB-Holding Oy (Tomi Veijalainen) 14 %

Iskuasfaltti Oy (Tommi Kurkaa) 14 %

Loput 20 % pienosakkailla, joiden omistusosuudet ovat neljästä prosentista alaspäin.

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi