Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hiihtolajit

”Vuosien varrelta voisi vaikka kirjan kirjoittaa” – Finlandia-hiihdon latupohjaa on valmisteltu helikopterillakin 

Ratamestari Jukka Lehtinen osaa varautua muuttuviin haasteisiin 15 vuoden kokemuksella. "Välillä on turvauduttu poikkeusoperaatioihin."

Ratamestari Jukka Lehtinen on ryhmineen joutunut vuosien varrella turvautumaan monenlaisiin operaatioihin Finlandia-hiihdon läpiviemiseksi. Kuva: Aku Isotalo

Eteläinen Suomi odottaa vielä tammikuun puolivälissäkin talvea, kun taivaalta sataa lumen sijaan vettä ja vaikka välillä tulee luntakin, niin seuraavat vesisateet sulattavat ne nopeasti pois. Kiireisimmät ovat jo kuoppaamassa helmikuun 22. ja 23. päivinä järjestettävää Finlandia-hiihtoakin, vaikka tapahtumaan on aikaa vielä rapiat viisi viikkoa.

Finlandian pitkäaikainen ratamestari Jukka Lehtinen ei kuitenkaan turhia hätäile, mutta myöntää, että pienen paniikin aineksia voi kasaantua helmikuun ensimmäisellä viikolla, jos silloinkaan ei ole lunta, eivätkä pidemmän ajan sääennusteetkaan sitä lupaa.

– Jos luonnonlunta tulee tarpeeksi, reitin saa kyllä parissa viikossa kuntoon, hän vakuuttaa.

– Erikoinen talvihan tämä on, kun lumitilanne on Lappia lukuun ottamatta heikko. Jyväskylässäkin oli lunta 30–40 senttiä, mutta kaikki on hävinnyt ja siellä jouduttiin siirtämään viikonloppuna kisat Laajavuoren lumetetulle pätkälle, Joensuussa hiihdot siirrettiin Pärnävaarasta Kontiolahdelle.

Lahden seudulla Hollolan Urheilijoiden piti ensi viikonloppuna isännöidä Heinsuolla aluemestaruushiihtoja, mutta ne siirrettiin suosiolla lumettomalta Heinsuolta Lahden Urheilukeskukseen. Nyt järjestäjät jännittävät, kestävätkö hiihtostadionin latupohjat keskiviikoksi luvatut jopa seitsemän plusastetta.

Pisin lenkki Oulun alapuolella

Lehtisen mukaan edellinen vähän vastaavanlainen talvi oli vuonna 2014, jolloin luonnonlunta oli alkutalvesta 5–10 senttiä, joka saatiin sentään tampatuksi latupohjille.

– Lahdessa oli silloin nuorten SM-kisat viikkoa ennen Finlandiaa ja vasta sillä viikolla ajoin ensimmäisen kerran isolla koneella latupohjat Tiirismaalle. Finlandia-viikonlopuksi saatiin ladut ja lauantaina hiihdettiin perinteisellä 32 plus 20 kilometriä.

Ratamestarin haasteet eivät aina liity lumenpuutteeseen, sillä välillä lunta voi olla liikaakin kunnon latujen ajamiseksi. Kuva: Aku Isotalo

Latupohjien kunto ei luonnollisesti ollut paras mahdollinen. Lehtinen muistaa hyvin, kuinka yksi hiihtäjä oli ”rutkuttanut” latujen kunnosta Urheilukeskuksessa tuotteitaan myyneelle Suunnistajan kaupan Jukka Westerlundille.

– Jukka kysyi häneltä, että oletko muuten ajatellut, että hiihdit pisintä yhtämittaista lenkkiä, mitä on Oulun alapuolella. Kaveri totesi sitten siihen, että olihan tämä itse asiassa aika hyvä, Lehtinen muistelee.

Tykkylumi voi olla uhka

Peräti 15 kertaa Finlandia-hiihdon ratamestarina toiminut Lehtinen on kohdannut monenmoisia ongelmatilanteita, jotka ovat johtuneet paitsi lumenpuutteesta myös liiasta lumesta.

– Vuosien varrelta voisi melkein kirjan kirjoittaa, hän naureskelee.

– Karkeasti voisi sanoa, että 15 vuotena viisi kertaa on onnistuttu tosi hyvin, viidesti kohtuullisesti ja viisi kertaa on mennyt aika huonosti. Kyllä siinä alkaa olla kaikki vaihtoehdot koluttu.

Puita kaatuili ja räjähteli kuin talvisodassa. Ratamestari Jukka Lehtinen

Finlandian hiihtämisen varmistamiseksi on välillä turvauduttu poikkeusoperaatioihinkin.

– Yhtenä vuonna oli koko talven reilut viisi astetta pakkasta ja lunta tuli pari–kolme kertaa viikossa. Tykkylunta rupesi kertymään puihin ja niiden oksat painumaan. Ja päälle luvattiin suojakeliä juuri Finlandian alle, hän muistelee.

– Silloin lennettiin helikopterilla kolmen tunnin lenkki latupohjaa pitkin 10 metriä puiden latvojen yläpuolella. Roottorin paineella pudotettiin lumi puista ja metsään jäi vihreä vana. Se kannatti, sillä kun pakkasen jäljiltä tuli perjantaina ensimmäinen suoja, niin puita kaatuili ja räjähteli kuin talvisodassa, mutta ladulle ei tullut kuin yksi ainoa pienen kuusen latva, Lehtinen kertoo.

Viime hetken lumisade myrkkyä

Vuosi sitten alkutalven lumitilanne oli hyvä, mutta taas viime hetken säät koettelivat laduntekijöitä.

– Viikolla oli kovaa pakkasta ja latupohjat olivat kuin rautatiet. Perjantai-iltana latukonekuskit manasivat Hälvälässä, kun joutuivat ajamaan pohjan kolmeen kertaan ennen kuin siihen sai ladun syntymään.

Pohjat olivat kunnossa, mutta viimeisenä yönä tuli viisi senttiä lunta ja tuisku tukki ladut.

– Siitä jäi hiihtäjille kuva, että ladut olivat pehmeät ja huonot, ja olivathan ne, koska latupohjia ei enää aamulla voinut lähteä ajamaan, hän perustelee.

Ladut kun olisivat menneet vielä pahemmin muusiksi, jos ne olisi ajettu vielä kilpailupäivän aamuna.

Ilmoittautuneita yli 2 500

Kuntoilijoiden ilmoittautumiskäytännöt Finlandia-hiihdon tapaisiin massatapahtumiin ovat muuttuneet viime vuosina radikaalisti.

Osanottopäätöstä pantataan viimeiseen asti, kun tiedetään, että mukaan mahtuu.

– Moni tekee päätöksen vasta kilpailupäivän aamuna, kun näkee millainen sää on tulossa, tietää Finlandia-hiihdon pääsihteeri Tiina Hernesniemi.

Viime talvena Finlandian järjestäjät odottivat perinteiseen tapahtumaan osanottajamäärän kasvua, kun alkutalvi oli niin luminen ja hiihtämään pääsi kaikkialla.

Odotukset eivät toteutuneet, sillä kahden päivän osanottaja määrä jäi noin 4 400 kuntoilijaan.

Tänä talvena luonnonlunta ei ole ollut, mutta se ei ole näkynyt ennakkoilmoittautumisten määrässä.

– Ilmoittautumisia on tullut yli 2 500 ja se on paremmin kuin viime vuonna samaan aikaan, kertoo Hernesniemi.

– Valtaosa ilmoittautumisista on tullut ennen vuodenvaihdetta, tällä hetkellä on aika hiljaista, hän myöntää.

Finlandian osanottoennätys on vuodelta 1984, jolloin Hämeenlinnasta hiihti 75 kilometrin matkan Lahteen lähes 13 000 hiihtäjää.

Juha Hölttä
juha.holtta@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi