Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hiihtolajit

"Aiemmin suunnilleen kaikki meni samalle lavalle" – tänä talvena Finlandia-hiihdon jätehuollosta tulee hiilineutraalia

Energiageelipakkauksille tulee omat lajittelupisteet Finlandia-hiihdon reitin varrelle. Kuva: Vili Uuskallio

Lahdesta tulee vuodeksi 2021 Euroopan ympäristöpääkaupunki, ja Finlandia-hiihto haluaa olla yhtenä osana kaupungin vihreitä hankkeita. Tapahtumajärjestäjät tiedottivat keskiviikkona, että Finlandia-hiihto haluaa olla maailman ympäristöystävällisin massahiihto.

Finlandia-hiihdon jätehuoltoa on tehostettu. Se näkyy hiihtäjille reitin varrella lajittelupisteiden määrän kasvuna. Hiihtäjien käyttämät energiageelipakkaukset on ennenkin kerätty maastosta pois viimeistään kisan jälkeen, mutta nyt ne pyritään saamaan tehokkaasti omiin astioihinsa jo kilpailun aikana. Myös suksien voitelusta syntyvät jätteet lajitellaan erikseen.

Kaikki osallistujat saavat sivun mittaisen tietoiskun, jossa on ohjeistus oikeaoppiseen jätteistä huolehtimiseen. Järjestäjät havaitsivat jo viime talvena, että talkoolaisille järjestetty opastus ja yhteistyön koordinointi pienensi tapahtuman jätemäärää merkittävästi.

– Aiemmin suunnilleen kaikki meni samalle lavalle, nyt tulee erilliset lajitteluastiat. Viime vuonna koeponnistettiin, ja nyt tulee vielä lisää, kertoo tapahtuman jätehuollosta vastaavan Lassila & Tikanojan asiakkuuspäällikkö Kari Stång.

Jäljelle jäävät jätehuollon päästöt kompensoidaan, eli Finlandia-hiihdon jätehuollosta tulee hiilineutraalia. Lassila & Tikanoja toteuttaa kompensoinnin tukemalla metsityshanketta, joka edistää hiilen sitomista ilmakehästä.

4804398.jpg

Hiilineutralisointi ei koske kilpailijoiden matkoja tapahtumapaikalle. Järjestäjät ovat kuitenkin ottaneet tämänkin ympäristönäkökulman huomioon kannustamalla osallistujia yhteiskuljetuksiin, kimppakyyteihin ja joukkoliikenteen käyttöön.

Suurten massahiihtojen kansainvälisen kattojärjestön Worldloppetin kuvausryhmä on saapumassa ensi viikolla Lahteen. Finlandia-hiihdon järjestäjät pyrkivät ohjelmassa kertomaan yksinkertaisella tietoiskulla ulkomailta saapuville hiihtäjille, kuinka helposti Helsinki-Vantaan lentoasemalta pääsee yhdellä junanvaihdolla Lahteen.

Autoliikekumppaniltaan Laakkoselta tapahtumaorganisaatio saa järjestäjien käyttöön kaasulla kulkevan auton.

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi