Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hiihtolajit

"Kauden ehdoton päätavoite" – nuorten olympialaiset LHS:n Matias Hyvösen kiikarissa

Mäntsäläläinen hiihtolupaus kamppailee paikasta Lausannen joukkueeseen viikonloppuna Rukalla.

Matias Hyvönen löysi viime talvena mitalivauhdin nuorten SM-kisoissa ja nyt tavoitteet ovat nuorten olympialaisissa. Kuva: Heikki Löfman

Matias Hyvönen ottaa rennosti, vaikka hänellä onkin viikonloppuna edessään talven jatkon kannalta koko kauden tärkeimmät kisat, kun maastohiihtäjät kilpailevat Rukalla nuorten olympiakatsastuksissa.

Neljän vuoden välein järjestettäviä nuorten talviolympialaisia isännöi Sveitsin Lausanne tammikuun puolivälissä.

– Kisat ovat minulle kauden ehdoton päätavoite. Olen sopivasti viimeistä vuotta 18-vuotiaiden sarjassakin, sanoo tammikuussa 18 vuotta täyttävä Lahden Hiihtoseuran urheilija.

Kymppi on minun matkani. Maastohiihtäjä Matias Hyvönen

Rukan olympiakatsastuksissa kilpaillaan vapaan hiihtotavan sprintti ja perinteisen kymppi väliaikalähdöllä. Suomen nuorten olympiajoukkueeseen valitaan joulukuun puolivälissä kolme poikaa ja kolme tyttöä.

– Kymppi on minun matkani, sillä olen vahvempi, tietää Hyvönen, jolle yhdeksän päivän Sveitsin reissu olisi ensimmäinen kilpailumatka ulkomaille.

Realistinen tavoite

Mäntsälästä kotoisin oleva Hyvönen murtautui viime talvena ikäluokkansa hiihtolupausten eturiviin, kun hän nappasi ensimmäiset SM-mitalinsa. Hän voitti 17-vuotiaiden perinteisen kympiltä hopeaa sekä vapaalla hiihdetyistä takaa-ajosta ja 20 kilometrin yhteislähtökilpailusta pronssia.

Lue myös: Lahden Hiihtoseuran Matias Hyvöselle nuorten SM-hopeaa
 

Paikka nuorten olympiajoukkueessa on hyvin realistinen tavoite.

– Kesän ja syksyn harjoittelu on mennyt ilman ongelmia ja kausi on lähtenyt hyvin käyntiin. Vuokatin harjoituskilpailut ovat menneet hyvin, kunto näyttää lupaavalta ja lähtökohdat katsastuksiin ovat hyvät, Hyvönen luettelee.

Viime sunnuntaina hän hiihti Kontiolahden FIS-kisoissa 10 kilometrillä (p) kolmannelle sijalle toiseksi parhaana suomalaisena.

Vuokatissa harjoittelun ja opintojen yhdistäminen on sujunut erinomaisesti. Matias Hyvönen

Hyvösen talven kilpailuohjelma riippuu pitkälti siitä, valitaanko hänet olympiajoukkueeseen. Joulukuun puolivälissä Vuokatissa hiihdetään Skandinavian cupia, jossa hän ehkä kilpailee sprintissä. Tammikuun alussa katsastetaan Keuruulla joukkuetta nuorten PM-kisoihin Faluniin, jotka ovat ohjelmassa heti nuorten olympialaisten jälkeen.

Motivaatio kasvanut

Hyvönen muutti viime vuonna Vuokattiin ja opiskelee nyt toista vuotta liikunnanohjaajan perustutkintoa, joka on kolmivuotinen. Hän ei ole katunut muuttopäätöstä hetkeäkään, kun edes koti-ikävä ei ole iskenyt.

– Totuin jo nuorempana olemaan paljon poissa kotoa, kun olin niin paljon leireillä.

Hyvönen kuuluu Hiihtoliiton U18-leiriryhmään, jolla on tosin ollut vain kaksi leiriä, kesällä Iso-Syötteellä ja syksyllä ensilumenleiri Rovaniemellä. Enempää hän ei ole kaivannutkaan, sillä elämä Vuokatissa on kuin yhtä pitkää leiriä.

– Täällä harjoittelun ja opintojen yhdistäminen on sujunut erinomaisesti, hän kehuu.

Urheiluakatemiassa Hyvönen kuuluu seitsemän saman ikäluokan nuoren hiihtäjän harjoitusryhmään, jota valmentaa Juho Halonen.

– Kyllä harjoittelusta on tullut motivoituneempaa kuin aikaisemmin. Se on myös laadukkaampaa, kun meitä on useampia samantasoisia kavereita yhdessä. Meillä on yhteensä kuusi yhteisharjoitusta viikossa, ja päälle tietysti kaikki muu harjoittelu, selvittää Matias Hyvönen.

Juha Hölttä
juha.holtta@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi