Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hiihtolajit

Iivo Niskanen pysyi luistellenkin Norjan kiritykkien kyydissä, mutta ei vielä edellä

"Nyt ei jäänyt yrityksestä kiinni". Rukan mini-tourin kolmossija on silti suomalaisten kaikkien aikojen paras.

Iivo Niskanen teki viimassa työt ja yritti karkuun Emil Iverseniltä ja Johannes Hösflot Kläbolta, mutta nämä eivät tippuneet kyydistä. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Iivo Niskasen ennakkoluuloton taistelu Norjan kiritykkejä Johannes Hösflot Kläboa ja Emil Iverseniä vastaan viimeistään todisti, että Niskasta ei kannata väheksyä vastustajana vapaallakaan hiihtotavalla.

Perinteisellä kaikki arvokisamitalinsa hiihtänyt kuopiolainen teki sunnuntaina Rukan mini-tourin päättäneessä 15 kilometrin takaa-ajossa kaikkensa päästäkseen eroon norjalaisista, mutta tehtävä oli toivoton nahkeassa kelissä, kylmässä viimassa sekä radalla, jonka laskut keräävät hiihtäjät yhteen.

– Nyt ei jäänyt yrityksestä kiinni. Oli tarkoitus olla rohkea ja hiihtää vapaatakin nöyristelemättä, kun aiemmin on jäänyt vähän sellainen tunne, ettei ole löytynyt uskallusta. Nyt löytyi, mutta en voinut mitään.

Niskanen teki viimeisen yrityksensä viimeisessä nousussa pari kilometriä ennen maalia, mutta mies oli jo tyhjä.

Aina ei voi toivoa kuuta taivaalta. Iivo Niskanen

– Sitten pojat tuli laskussa takaa ja linkosivat viimeiseen nousuun ohi. Minun pajatsoni oli tyhjä, ei ollut mitään jakoa.

Kolmas sija on Niskasen ensimmäinen maailmancupissa vapaalla hiihtotavalla sekä paras suomalaissijoitus Rukan mini-tourin seitsemänvuotisessa historiassa.

– Tämä ei ollut puhdas vapaan kisa, hän huomautti, mutta korosti sitten, että tyytyväinen voi olla.

– Pysyin loppuun asti mukana, eikä aina voi toivoa kuuta taivaalta. Viikonloppu oli hyvä ja tänäänkin oli hyvä hiihto. Osuusaikakin oli hyvä (4:s), Niskanen totesi.

Luistelutekniikka ei nyt huku

Niskasta on viime vuosina tulkittu niin, että hän pyrkii parantamaan luistelutekniikkaansa sen fysiologiasta tohtoriksi väitelleen henkilökohtaisen valmentajansa Olli Ohtosen johdolla. Hiihtäjän mukaan kyse on kuitenkin enemmän asenteista ja käytännöistä.

– Luistelutekniikkani on ollut ennenkin kesäisin hyvä, mutta kun talveksi on otettu joku päämäärä, tietty kilpailu, kuten Lahden MM-vuonna, on luistelutekniikka talven aikana hukkunut, kun en ole tehnyt esimerkiksi vapaan hiihtotavan kilpailuihin valmistavia harjoituksia, hän perusteli.

– Tällä kaudella satsaan jokaiseen kilpailuun molemmilla hiihtotavoilla. Toivottavasti luistelu kehityy, vaikka tuskin se perinteisen tasolle koskaan kehittyy.

Skiathlon kiehtoo

Niskanen poistui Rukalta maailmancupin normaali- eli distanssimatkojen cup-johtajan punainen liivi yllään. Sen pitäminen koko kauden ajan on yksi hänen tavoitteistaan.

– Ensi viikonloppunakin pitää onnistua hyvin. Olen kyllä aina tykännyt skiathlonista kisamuotona.

Parin kotona Kuopiossa vietettävän perusharjoituspäivän jälkeen hän suuntaa torstaina Norjan Lillehammeriin, jossa lauantaina on ohjelmassa skiathlon (15km, p, + 15km, v) sekä sunnuntaina viestit.

– Skiathlon on niin omalaisensa kilpailu. Se on kisa, johon voi itse vaikuttaa paljon. Esimerkiksi kovia luistelijoita ja kirimiehiä voi yrittää hyydyttää jo perinteisen osuudella.

Tuskin luistelu perinteisen tasolle koskaan kehittyy. Iivo Niskanen

Lillehammerissa olisi tarkoitukseen sopiva nousu, joka on cup-kiertueen kovimpia.

– Taisin minä siinä jotain joskus yrittääkin. Jos kulkee, se on hyvä paikka, hän kaavaili.

– Joka tapauksessa Lillehammerissa ja viikkoa myöhemmin Davosissa on hiihdettävä hyvin, jos mielii liivin pitää.

Davosissa hiihdetään 15 kilometriä vapaalla. Alppikylä on myös yksi mahdollinen joulunviettopaikkakunta, sillä juuri joulun alla hiihdettävän Planican sprinttiviikonlopun useimmat distanssihiihtäjät jättävät väliin.

– Jos mielii pärjätä Tour de Skillä, pitää sitä ennen mennä korkealle, perusteli Niskanen joulukaavailujaan.

Juha Hölttä
juha.holtta@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi