Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hiihtolajit

Suomen yhdistetyn päävalmentajasta tulee kohta myös esikoiskirjailija – ”Tästä työstä pitääaina välillä päästä irti”

Petter Kukkosen harrastus ei jäänyt pöytälaatikkoon. Yhdistetyn päävalmentajasta tulee ensi kesänä esikoiskirjailija.

Petter Kukkonen toteutti unelmansa, kun hän sai kustannussopimuksen pitkään työstämälleen kirjalle. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Suomen yhdistetyn maajoukkue hakee perjantaina virallisesti alkavalta maailmancupin kaudelta podium-sijoituksia.

– Eikä olisi pahitteeksi, vaikka tulisi se tämän sukupolven ensimmäinen voittokin, linjaa päävalmentaja Petter Kukkonen, jonka mielestä sijoituksia tärkeämpää on kuitenkin ”hyvän päivittäisen työn lopputulos”.

– Toki se voittokin on mahdollista saavuttaa, ja sitä odotetaan.

Yhden tavoitteen Kukkonen on saavuttanut jo ennen kauden alkua, sillä hän julkaisee esikoiskirjansa ensi kesänä Tokion olympialaisten aikaan.

– Sain kustannussopimuksen, joka on tavallaan ollut unelmani. Jossain vaiheessa tosin luovutin ja ajattelin käsikirjoituksen jäävän pöytälaatikkoon. Oikeastaan on ihan sama myykö kirja, minulle sen julkaiseminen on joka tapauksessa tosi hieno juttu, myhäili Kukkonen torstaina Rukalla.

Yhtymäkohtia tähän päivään

Kukkosen kirja kertoo antiikin Ateenassa eläneestä Alekos-nimisestä painijasta, joka syntyi 386 vuotta ennen ajanlaskumme alkua ja osallistui vuoden 364 olympialaisiin.

– Se on puoliksi urheilukirja ja puoliksi yhteiskunnallinen kirja sen ajan elämästä, jossa on tosi paljon yhtymäkohtia tämän päivän elämään, niin urheiluun kuin yhteiskuntaankin, valaisee Kukkonen.

Hän on kirjoittanut teosta vapaa-ajallaan kymmenkunta vuotta.

– Lopetin aktiiviurani 2004 ja rupesin sen jälkeen lukemaan aika paljon ja kiinnostuin maailmantutkiskelusta. Leireillä saatan kirjoitella yhteen–kahteen asti yöllä. Se on kivaa vastapainoa tälle varsinaiselle työlle. Tämä on sellaista, että tästä työstä pitää aina välillä päästä irti. Olen huomannut, että minulle siihen sopii kirjoittaminen.

"Vähän karkasi käsistä"

Sain kustannussopimuksen, joka on tavallaan ollut unelmani. Päävalmentaja Petter Kukkonen

Aluksi Kukkosen tarkoituksena oli kirjoittaa vain lyhyt kertomus, jossa kulkee rinnan kaksi eri tarinaa, toinen antiikin ajasta ja toinen meidän ajastamme.

– Siihen aikaan minua kuitenkin jurppi aika raskaasti meidän urheilusysteemimme, se miten siihen aikaan lajeja johdettiin. Kirjoittaminen vähän karkasi käsistä ja nyt sitä tekstiä on 700 sivua, hän naurahtaa.

Kukkonen kiittelee kovasti historiantutkija Mika Rissasta (Tieto-Finlandia -voittaja 2005), joka on käynyt hänen tekstiään läpi, sparrannut ja osaltaan varmistanut, että faktat pitävät paikkansa.

– Kustannussopimuksesta innostuneena rupesin vääntämään jatkoa Alekosin tarinaan. Hän lähtee nyt Makedoniaan Filippos II:n luokse. Toinen osa kertoo Filippoksen elämäntarinan. Hän teki Makedoniasta suurvaltion, mullisti sodankäynnin ja perusti ensimmäisen kansallisvaltion. Kaikki tuntevat Aleksanteri Suuren, mutta harvempi hänen isäänsä. Isä kuitenkin teki pojalleen kaiken mahdolliseksi, selvittää Kukkonen.

– Jatko-osaakin minulla on jo 60 sivua.

Sopeutumisessa valtavia eroja

Arvokisaton kausi on mahdollistanut yhdistetyn maajoukkueelle pienet kokeilut sekä valmistautumisen jo reilun kahden vuoden päästä siintäviin Pekingin olympialaisiin. Urheilijoilla on harjoituskauden aikana ollut kaksi viikon lomajaksoa.

– On vähän kannustettukin, että lähtisivät johonkin ja etteivät ainakaan olisi kotiympyröissä.

Koska Pekingin kisat kilpaillaan ohuessa ilmanalassa, on siihenkin valmistauduttava.

– Olimme lokakuussa Pajulahden alppimajoissa ja siellä nähtiin, että urheilijoiden kehojen reagoinnissa on isoja eroja. Toiset tottuivat nopeasti ja toisilla elimistö meni ihan sekaisin. Erot olivat valtavia. Kokemuksia tarvitaan.

Maajoukkueurheilijoille onkin hankittu muun muassa kävelijöiden käyttämät alppiteltat.

– Meillä on testikisana Val di Fiemmen maailmancup tammikuun alussa. Sitä ennen tehdään valmistava jakso ikään kuin kilpailtaisiin olympialaisissa. Pojat ovat joulun jälkeen ja uudenvuoden yli kotona alppiteltoissa, sitten menemme 1 800 metriin kuudeksi päiväksi ja siellä on yksi kilpailu. Kokeilu on riski Fiemmen kisaa ajatellen, mutta haluamme nähdä miten kenenkin urheilijan keho toimii, perustelee Kukkonen.

Juha Hölttä
juha.holtta@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi