Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hiihtolajit

"Aika velikultia", kehuu valmentaja Lahden hiihtoseuran mitalipoikia

LHS:n viime talven Hopeasomman viestimitalisteilla riittää intoa ja virtaa. "Jos heillä ei ole koko ajan ohjelmaa, he keksivät sitä itse."

Miko Haavisto, Topi Palviainen ja Rasmus Saarinen saivat valmentaja Katja Väisäseltä ohjeet edessä olevaan harjoitukseen. "Ei siis pelkkää hiihtelyä", muistutti valmentaja. Kuva: Sami Kuusivirta

– Nämä ovat mukavia poikia, aika velikultia. Jos heillä ei ole koko ajan ohjelmaa, he keksivät sitä itse, sillä intoa ja virtaa riittää, kuvailee Lahden Hiihtoseuran hiihtovalmentaja Katja Väisänen suojattejaan Topi Palviaista, Rasmus Saarista ja Miko Haavistoa.

Vikkeliä nuoret miehet ovat ladullakin, sillä viime talvena pojat hiihtivät 14-vuotiaiden 3 x 3 kilometrin viestissä hopeaa Hollolan Heinsuolla järjestetyissä Hopeasompa-finaaleissa. Useimmista ikäisistään heidät erottaa se, että tarinaa tulee koko ajan, niin asiasta kuin sen vierestäkin.

Viime talvena kolmikon ehdoton tavoite oli viestimitali Hopeasompa-kisoissa, eikä tavoitetta suotta salailtu. LHS:n hiihtojaoston kisatoiminnasta vastaava Kari Koskinen sai kuunnella uhoa varmasta mitalista useampaankin otteeseen ja vain mitalin väriä aprikoitiin myös Etelä-Suomen Sanomille annetussa haastattelussa HS-finaalia edeltäneen kenraaliharjoituskisan yhteydessä.

Tuolloin Koskinen lupasi kolmikolle täytekakkukahvit, jos mitalitavoite täyttyy.

Jos heillä ei ole koko ajan ohjelmaa, he keksivät sitä itse. Valmentaja Katja Väisänen

Lupauksen lunastamisen aika koitti uuden kilpailukauden kynnyksellä, eikä siinä edes kahvia tarvittu, kun kakku oli kadonnut mitalistien suihin.

Topi Palviainen, Rasmus Saarinen ja Miko Haavisto testasivat tasatyöntiään Lahden ensilumenladulla. Kuva: Sami Kuusivirta

Henkilökohtaisen mitalin vuoro

Tänä talvena viestimitalin uusiminen on hankalampaa, sillä kaverukset joutuvat 16-vuotiaiden sarjaan. HS-finaaleissa sprintin ja viestin sarjat ovat kahden vuoden välein ja vain normaalimatkoilla samana vuonna syntyneet kilpailevat omissa ikäluokissaan.

–  Siis henkilökohtainen mitali tavoitteeksi, ilmoittaa Miko Haavisto.

Kaikki mahdollisuudet ovat olemassa, sillä pojat ovat sijoittuneet HS-finaalien henkilökohtaisissa kisoissa parhaimmillaan sijoille 6–12.

Tulevan kauden tavoitteita tai edes kisaohjelmaa ei ole vielä lyöty lukkoon.

– Riippuu vähän siitä, miten lähtee menemään, tuumii Yhteiskoulussa 8. luokkaa käyvä Topi Palviainen.

Miko Haavisto ja Rasmus Saarinen ovat Salpausselän koulussa, Miko urheilu- ja Rasmus liikuntaluokalla.

14-vuotiailla osallistuminen kaikkiin harjoituksiin ja kaikille leireille ei onneksi ole vielä tarpeellista saati pakollistakaan.

– Minulle tulisi tiistaisin ja torstaisin kolmet harjoitukset, kun olisi hiihto- ja jalkapallotreenit ja lisäksi koulussa on harjoituspäivä, vertaa Haavisto.

Hän pelaa jalkapalloa Reippaan C-junnuissa ja syksyllä hiihto jäi vähälle, kun piti "pallotella" ja keskittyä karsimaan paikasta talven harjoitusryhmässä. Paikka tuli.

Saarisella toisena lajina on ampumahiihto.

– Välillä pitää vähän kiirettä ja kisoja osuu päällekkäin. Hiihto edellä mennään, hän sanoo.

Monenlaisia leirejä riittää

Kauden tärkeimmät kilpailut HS-ikäisillä ovat Hopeasompa-finaalit sekä Koululiikuntaliiton mestaruuskisat. Menestys niissä oli ainoa urheilullinen kriteeri, kun valittiin hiihtäjiä 7–9-luokkalaisten yläkoululeiritykseen, jossa kaikki kolme ovat mukana.

Yläkoululeirityksessä on vuoden aikana kuusi viiden päivän leiriä, joista jäljellä ovat vielä joulukuun Imatran sessio sekä tammikuussa Vuokatissa järjestettävä leiri.

LHS järjestää nuorille myös omia leirejä, sillä kesällä ryhmä oli Otepäässä ja koulujen syyslomalla lumilla Vuokatissa. Marraskuun puolivälissä tehtiin uusi aluevaltaus, kun nuoret leireilivät Pajulahdessa yhdessä Espoon Hiihtoseuran nuorten kanssa. EHS on LHS:n kovimpia kilpakumppaneita seuraluokittelupisteissä.

– Täytyy pitää viholliset mahdollisimman lähellä, naurahtaa Katja Väisänen.

Valmentajan mukaan yhteisleirit tuovat vaihtelua ja samalla nuoret näkevät, että etteivät toiset ole sen kummoisempia. LHS:n nuorten harjoituksissa käy kolmisenkymmentä 13–16-vuotiasta hiihtäjää.

– Se on ihan kiva määrä ja esimerkiksi viestipaikoista syntyy kilpailua. Kun meitä on kolme valmentajaa, voimme jakaa harjoituksissa nuoret niin, että samantasoiset harjoittelevat eri asioita samassa ryhmässä, kertoo Väisänen.

Nuorilla hiihtäjillä on kolmet harjoitukset viikossa ja kesällä oli vielä neljännetkin yhdessä Ahkeran kanssa.

Juha Hölttä
juha.holtta@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi