Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hiihtolajit

Ilkka Herolan hyppääminen sai rutkasti lisää uusia ajatuksia

Suomen yhdistetyn maajoukkueen ykköstykki hakee maailman kärkeä kiinni hiomalla mäkitaitojaan.

Puijon Hiihtoseuraa edustava maajoukkueurheilija Ilkka Herola hyppäsi ja sivakoi yhdistetyn avoimen SM-kilpailun voittoon sunnuntaina Rovaniemellä. Kuva: Timo Lindholm / Lehtikuva

Sunnuntaina yhdistetyn SM-kultaa Rovaniemellä voittanut Ilkka Herola aloittaa jo kahdeksannen kautensa maailmancupissa, vaikka hänellä on ikää vasta 24 vuotta.

Herola on ensimmäistä sukupolvea, joka otti vastuun lajista suomalaisten edellisten tähtien lopetettua.

Vuosi sitten koko Suomen joukkue oli tukossa ja Ilkka Herola ponnisteli siellä kamalimpana esimerkkinä. Yhdistetyn urheilija Ilkka Herola

Hannu Manninen nousi cupissa palkintokorokkeelle vuosina 1993–2011 peräti 90 kertaa, mutta hänen jäätyään kisoista pois ei suomalaisilla ollut uutta ässää tilalle. Anssi Koivuranta oli nousemassa Mannisen tilalle, mutta ensin sairastelut ja sitten yritys siirtyä mäkihyppääjäksi vei miehen yhdistetystä.

Suomi putosi hetkessä lajin mahtimaasta pohjamutiin.

Pitkä tie kärjen tuntumaan

Ilkka Herola joutui vuoden 2012 nuorten MM-hopeamitalistina vaikeaan tilanteeseen. Hänestä odotettiin pikaisesti yhdistetyn uutta suomalaista supersankaria.

Tie on kuitenkin ollut pitkä. Herola ei ole voittanut vielä yhtään maailmancupin osakilpailua, eikä kokonaiskilpailussakaan ole hellinnyt hänelle kuin seitsemäs sija parhaimmillaan.

Ilkka Herola kävi Kuopio-hallissa hyppytestissä. Hän kurkkii Kalle Heikkisen tuloksia mäkivalmentaja Lauri Hakolan olkapään ylitse. Kuva: Jenni Kivimäki

Lajin taso on noussut selkeästi. Junioreiden on entistä vaikeampi alkaa heti kahmia menestystä, mutta vähitellen Herola alkaa saada palikat paikoilleen.

Keväällä voitto oli kahdesti hilkulla, sillä Klingenthalissa ja Holmenkollenilla kuopiolainen sijoittui toiseksi. Voi sanoa, että hän hiihti palkinnoille, sillä mäkihyppy ei ole missään vaiheessa antanut Herolalle huimia lähtöasemia hiihto-osuudelle.

Tälle kaudelle mäkihyppy on saanut enemmän huomioita kuin koskaan.

– Olen miettinyt, kuinka kestävyysurheilua voi harrastaa mäkihypyn ehdoilla.

– Aikaisemmin mäki ei ole saanut minulta ansaitsemaansa huomiota. Ajatusmaailmamme koko maajoukkueessa on liikkunut kestävyysominaisuuksien ympärillä, tunnustaa Herola.

Viime keväänä harjoituksiin haettiin uutta.

– Painopistettä siirrettiin mäkiharjoituksiin. Olen myös pudottanut treenien kokonaiskuormaa, kertoo Herola, jonka mukaan nyt haetaan rohkeasti uutta puhtia mäkeen.

– Pieni helpotus saattaa tarkoittaa sitä, että hiihtovauhti voi pudota 10–15 sekuntia. Jos sillä saadaan mäkihyppy kulkemaan niin hyvin, että ladulle pääsee minuuttia aikaisemmin kuin viime talvena, niin suunnitelma on onnistunut.

Kaikki panokset maailmancupiin

Ilkka Herola uskoo, että mäkiosuudelta voi puristaa sekunteja pois hiihtoon lähdettäessä. Kuva: Jenni Kivimäki

Iso osa Herolan kisoista on päätynyt siihen, että ladulle on lähdettävä ruuhkassa taistelemaan sijoituksista pari minuuttia kärjen takana.

– On tosi mielenkiintoista nähdä, kuinka ohjelman uusinen alkaa näkyä kisoissa. Samalla tähtään siihen, että olen heti kauden alusta herkässä kunnossa.

– Vuosi sitten koko Suomen joukkue oli tukossa ja Ilkka Herola ponnisteli siellä kamalimpana esimerkkinä. Nyt homman pitäisi toimia heti.

Viime kaudella Herola alkoi saada paketin kasaan vasta helmikuussa.

Alkava talvi kilpaillaan ilman arvokisoja, joten urheilijat keskittyvät maailmancupiin. Herola tähtää myös hyvää kokonaismenestykseen.

– Top-viitosen paikkaan olisin tyytyväinen.

Myös uran avausvoitto kiinnostaa. Hän pääsi yhdessä Eero Hirvosen kanssa tuulettamaan Salpausselän maailmancupin parisprintin voittoa keväällä, mutta ”nyt alkaisi olla jo henkilökohtaisenkin kisan voitto”.

Suomen kovimmat yhdistetyn kasvot lienevät nytkin Herola ja Hirvonen, mutta hyviä nuoria haastajia on kasvamassa.

– Ainakin Perttu Reposen nimi kannattaa pistää mieleen, sanoo Herola.

Reponen on syntynyt vuonna 2002 eli toistaiseksi viimeisenä suomalaisen yhdistetyn huippuvuonna. Silloin Samppa Lajunen voitti molemmat henkilökohtaisten matkojen olympiakultamitalit Salt Lake Cityssä ja Suomi oli paras myös viestissä. Normaalikisassa Jaakko Tallus oli vielä hopealla.

Kuka?

Ilkka Herola

Syntynyt 22.6.1995 Siilinjärvellä.

Edustaa Puijon Hiihtoseuraa.

Harrasti nuorena mäkihyppyä, mutta yhdistetystä tuli hänen leipälajinsa.

Saavutuksia: hopeaa nuorten olympialaisissa Innsbruckissa ja hopeaa nuorten MM-kilpailuissa Erzurumissa 2012.

Maailmancupissa ensimmäinen kisa keväällä 2012, jonka jälkeen hän on ollut mukana joka kausi. Paras sijoitus yhteistuloksissa on seitsemäs keväältä 2017.

Neljä sijoitusta palkintokorokkeelle henkilökohtaisissa kisoissa ja parhaina tuloksina kaksi toista sijaa. Voitti parisprintin maailmancupin osakilpailun keväällä 2019 Lahdessa.

Markus Karjalainen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi