Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Hiihtolajit

Lahtelaisen Leevi Mutrun jaloissa on ruutia – hyppyrin keulalla voima hakee vielä optimaalista kohdetta

Yhdistetyn lahtelaisella maajoukkuemiehellä on alla ehjä ja energinen kesä. Rukan maailmancup-avaukseen Mutru, 24, suuntaa maltillisin ajatuksin.

Yhdistetyn urheilija Leevi Mutrun voimaominaisuudet ovat kehittyneet viime vuodesta. Lahtelaisen mäkihyppytekniikka hakee vielä kauden alla uomiaan. Kuva: Katja Luoma

Maastohiihdon ja yhdistetyn maailmancupit käynnistyvät kuun vaihteessa Kuusamon Rukalla, missä Suomen yhdistetyn maajoukkue on hionut kisavirettään viime viikon keskiviikosta lähtien.

– Lumiolosuhteet ovat olleet erinomaiset. Kaikin puolin valmistautuminen on mennyt todella hyvin, sanoo Lahden Hiihtoseuraa edustava Leevi Mutru.

Vielä ennen mc-avausta Mutru ja muut yhdistetyn urheilijat kisaavat tulevana viikonloppuna SM-mitaleista Rovaniemellä.

Alkavalla kaudella pohjoismaisten hiihtolajien ohjelmassa ei ole arvokisoja. Seuraavat MM-kisat järjestetään Saksassa (Oberstdorf) vuonna 2021 ja olympialaiset Kiinassa (Peking) 2022.

Suomen yhdistetyn maajoukkue aloitti olympianäyttämön ohueen ilmanalaan valmistautumisen jo lokakuussa. Pajulahdessa järjestetty nelipäiväinen alppimajaharjoitusleiri toimi lähtölaukauksena 1 750 metrin korkeudessa järjestettäviin Pekingin kilpailuihin.

– Ohuessa ilmanalassa nukkuminen vaatii totuttelua. Keho reagoi kokeiluun ja syke oli korkeampi. En kuitenkaan usko, että sillä oli mitään vaikutuksia hiihtokuntoon. Enemmän se vaikutti hermoston toimintaan. Ehdimme tehdä vielä muutamia kokeiluita ja sitä kautta syvempiä analyysejä, summaa Mutru ensikosketustaan alppimajaharjoitteluun.

Energisesti kiloja tuijottamatta

Henkilökohtaisesti Mutrun, 24, alkavaan kauteen valmistautuminen on sujunut ehjemmin kuin koskaan. Yksi syy tasapainoiseen treenikesään löytyy painonhallinnan puolelta. Harjoituskaudella kiloja ei yritetty nipistää hampaat irvessä.

– Tänä vuonna siinä (painonhallinta) on annettu aiempaa enemmän siimaa. Se on varmasti vaikuttanut siihen, että olen pystynyt harjoittelemaan terveenä ja energisenä.

Jalkoihin on tullut aika paljon lisää ytyä. Yhdistetyn maajoukkueurheilija Leevi Mutru

Ehjä kesä on näkynyt erityisesti voimapuolelle. Niskassa on ollut aiempaa enemmän rautaa ja ponnistustestien tulokset ovat nousseet viime vuodesta.

– Jalkoihin on tullut aika paljon lisää ytyä, Mutru vakuuttaa.

– Mäkitouhussa on ollut jonkin verran haasteita, vaikka fyysinen kunto on tällä hetkellä selkeästi parempi.

Tekniikka kuntoon toistojen kautta

Viime kaudella Mutrun parhaat kilpailut ajoittuivat keväälle. Seefeldin MM-kilpailuissa hän sijoittui normaalimäenkisassa kymmenenneksi. Kauden henkilökohtaisesti paras maailmancup-sijoitus (9.) irtosi Lahdesta juuri ennen MM-kisoja.

– Hyppäämisen kanssa oli aika paljon ailahtelua. Seefeldissäkin normaalimäen harjoitukset menivät todella heikosti ja koekierroksen jälkeen sijoitus oli 40:n huonommalla puolella. Kisassa nasahti kuitenkin kohdilleen.

Myös alkavan kauden kynnyksellä suurimmat kysymysmerkit leijuvat mäkipuolella. Hiihtokunnosta Mutrun menestyminen ei jää kiinni.

Hyppyrin keulalla ilmeneviin tekniikkamurheisiin on haettu ratkaisuja niin mäki- kuin fysiikkaharjoituksissa. Mutrulla on vahva luotto, että toistojen kautta vaikeudet väistyvät.

– Kyseessä ei ole mikään mystinen juttu, jonka vuoksi homma ei toimi. Hyppyä pitää saada työnnettyä enemmän säärikulman suuntaan ja tuottaa voimaa latua vasten.

Leevi Mutru on kuulunut Suomen yhdistetyn maajoukkueeseen kaudesta 2014-15 lähtien. Kuva: Katja Luoma

Sijoituksia kymmenen sakkiin

Rukan mc-avauksessa Mutru haluaa näyttää suomalaiselle kotiyleisölle parasta osaamistaan, mutta kuuta hän ei lähde taivaalta tavoittelemaan.

– Tiedän potentiaalini, mutta jos hyppykunto on samaa luokkaa kuin harjoituksissa, niin jatketaan hommia ja parannetaan suoritusta myöhemmin tällä kaudella.

Petraantuuko mäkitekeminen kauden aikana sellaiselle tasolle, että tilastoihin kirjattaisiin uran ensimmäinen henkilökohtainen maailmancupin palkintopallisijoitus?

– Hyvänä päivänä se voi olla hyvinkin mahdollista. Hyppykuntoon peilaten realistisempi tavoite on saavuttaa enemmän sijoituksia kymmenen parhaan joukkoon, mutta sekin vaatii hypyn tason vakiinnuttamista lähelle kärkeä. Usean minuutin takaa on vaikea tehdä mitään, vaikka suksilla olisi miten hurja päivä tahansa, Mutru huomauttaa.

Aleksi Sammalisto
aleksi.sammalisto@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi